COVID-19: Αγνοώντας τους ειδικούς, η ξαφνική έξοδος της Κίνας από τη στρατηγική μηδενικού ιού κόστισε ζωές


COVID-19: Η ξαφνική επαναλειτουργία της Κίνας μετά από δύο χρόνια διατήρησης μιας στρατηγικής “μηδενικού COVID” άφησε τους ηλικιωμένους ευάλωτους και τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία απροετοίμαστα κατά τη διάρκεια της σεζόν που ο ιός εξαπλώνεται πιο εύκολα, οδηγώντας σε πολλούς θανάτους που μπορούσαν να αποφευχθούν, διαπίστωσε το Associated Press. Όταν η Κίνα ξαφνικά ακύρωσε τα επαχθή μέτρα μηδενικού CoVID τον Δεκέμβριο, η χώρα δεν ήταν έτοιμη για μια μαζική επίθεση κρουσμάτων, με τα νοσοκομεία να απομακρύνουν ασθενοφόρα και τα κρεματόρια να καίνε πτώματα όλο το εικοσιτετράωρο.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση για το άνοιγμα βασίζεται σε «επιστημονική ανάλυση και έξυπνους υπολογισμούς» και «σε καμία περίπτωση δεν είναι παρορμητική». Αλλά στην πραγματικότητα, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αγνόησε επανειλημμένες προσπάθειες κορυφαίων ιατρικών εμπειρογνωμόνων για την έναρξη των σχεδίων εξόδου μέχρι να είναι πολύ αργά, σύμφωνα με το Associated Press. Αντίθετα, η επαναλειτουργία ήρθε ξαφνικά με την έναρξη του χειμώνα, όταν ο ιός εξαπλώνεται πιο εύκολα. Πολλοί ηλικιωμένοι δεν εμβολιάστηκαν, τα φαρμακεία δεν είχαν αντιιικά φάρμακα και τα νοσοκομεία δεν είχαν επαρκείς προμήθειες ή προσωπικό – οδηγώντας σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους που μπορεί να είχαν αποφευχθεί, σύμφωνα με το ακαδημαϊκό μοντέλο, σύμφωνα με περισσότερες από 20 συνεντεύξεις με την τρέχουσα και σύμφωνα με πρώην υπαλλήλους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, με εμπειρογνώμονες και κυβερνητικούς συμβούλους, και εσωτερικές αναφορές και οδηγίες που ελήφθησαν από το AP. «Αν είχαν ένα πραγματικό σχέδιο να φύγουν νωρίτερα, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τόσα πολλά πράγματα», δήλωσε ο Zhang Zuo-Feng, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. «Πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ίσως και εκατομμύρια, μπορεί να πέθαναν στο κύμα του COVID-19 στην Κίνα – αριθμός πολύ υψηλότερος από τον επίσημο απολογισμό κάτω από 90.000, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος αριθμός θανάτων από ό,τι στις δυτικές χώρες. Ωστόσο, 200.000 έως 300.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η χώρα ήταν καλύτερα εμβολιασμένη και εφοδιασμένη με αντιιικά φάρμακα, σύμφωνα με το μοντέλο του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ακόμη περισσότερες ζωές.

«Δεν ήταν καθόλου σωστή απόφαση για τη δημόσια υγεία», είπε ένας αξιωματούχος του CDC της Κίνας, αρνούμενος να κατονομαστεί για να μιλήσει ειλικρινά για ένα ευαίσθητο θέμα. “Είναι απολύτως κακό timing… αυτό δεν ήταν ένα προετοιμασμένο άνοιγμα.”

Για δύο χρόνια, η Κίνα ξεχώριζε για τους σκληρούς αλλά επιτυχημένους ελέγχους της κατά του ιού, που πιστώθηκε ότι έσωσε εκατομμύρια ζωές καθώς άλλες χώρες πάλευαν με τα lockdown να σταματήσουν και να ξεκινήσουν. Αλλά με την εμφάνιση της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής όμικρον πέρυσι, πολλοί από τους κορυφαίους ιατρικούς εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους της Κίνας ανησυχούσαν ότι ο μηδενικός COVID-19 δεν ήταν βιώσιμος.

Στα τέλη του 2021, οι ηγέτες της Κίνας άρχισαν να συζητούν πώς να άρουν τους περιορισμούς. Ήδη από τον Μάρτιο του 2022, κορυφαίοι ιατρικοί εμπειρογνώμονες υπέβαλαν μια λεπτομερή στρατηγική επαναλειτουργίας στο Κρατικό Συμβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας. Η ύπαρξη του εγγράφου αναφέρεται για πρώτη φορά από το ΑΠ. Ωστόσο, οι συζητήσεις αποσιωπήθηκαν μετά το ξέσπασμα του ίδιου μήνα στη Σαγκάη, το οποίο ώθησε τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping να κλειδώσει την πόλη. Κινέζοι ειδικοί δημόσιας υγείας σταμάτησαν να μιλούν δημόσια για την προετοιμασία μιας εξόδου, καθώς ήταν επιφυλακτικοί να αμφισβητήσουν ανοιχτά μια πολιτική που υποστήριζε ο Σι.

Όταν η επιδημία της Σαγκάης ήταν υπό έλεγχο, η Κίνα απείχε μήνες από το 20ο Συνέδριο του Κόμματος, τη σημαντικότερη πολιτική συνάντηση της χώρας εδώ και μια δεκαετία, γεγονός που καθιστούσε πολιτικά δύσκολη την επαναλειτουργία. Έτσι, η χώρα κόλλησε σε μαζικές δοκιμές και σε καραντίνα εκατομμύρια ανθρώπους.

«Όλοι περιμένουν το συνέδριο του κόμματος», είπε ένας ιατρικός ειδικός, αρνούμενος να κατονομαστεί για να σχολιάσει ένα ευαίσθητο θέμα. «Υπάρχει αναπόφευκτα ένας βαθμός που όλοι είναι πολύ προσεκτικοί». Στο Συνέδριο στα μέσα Οκτωβρίου, κορυφαία στελέχη που διαφωνούσαν με τον Xi παραγκωνίστηκαν. Αντίθετα, έξι πιστοί ακολούθησαν τον Xi στη σκηνή σε μια νέα ηγετική σύνθεση, σηματοδοτώντας την πλήρη κυριαρχία του στο κόμμα. Με το συνέδριο να ολοκληρώνεται, ορισμένες φωνές στον τομέα της δημόσιας υγείας επιτέλους αυξήθηκαν.

Σε ένα εσωτερικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις 28 Οκτωβρίου, το οποίο έλαβε το Associated Press και αναφέρεται εδώ για πρώτη φορά, ο Γου Ζουνιού, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του CDC της Κίνας, επέκρινε την κυβέρνηση της πόλης του Πεκίνου για υπερβολικούς ελέγχους για τον COVID-19, λέγοντας ότι «δεν είχε επιστημονική βάση. ” Το χαρακτήρισε «στρέβλωση» της πολιτικής της κεντρικής κυβέρνησης κατά του μηδενικού COVID-19, η οποία κινδύνευε «να εντείνει το δημόσιο αίσθημα και να προκαλέσει κοινωνική δυσαρέσκεια».

Ξαφνική επαναλειτουργία της Κίνας μετά από δύο χρόνια

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «απόλυτα σωστές» τις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης για τον ιό. Ένας πρώην αξιωματούχος του CDC είπε ότι ο Γου ένιωθε αβοήθητος επειδή του δόθηκε εντολή να υποστηρίξει το μηδέν-COVID δημόσια, παρόλο που διαφωνούσε κατά καιρούς με τις υπερβολές του ιδιωτικά. Ο Wu δεν απάντησε σε ένα email που ζητούσε σχόλιο. Ένα άτομο που γνώριζε τον Wu επιβεβαίωσε ότι έγραψε την εσωτερική αναφορά. Ένας άλλος που μίλησε ήταν ο Zhong Nanshan, ένας γιατρός που φημίζεται για το ότι σήμανε συναγερμό σχετικά με το αρχικό ξέσπασμα του COVID στη Γουχάν. Έγραψε στον Σι προσωπικά, λέγοντάς του ότι ο μηδενικός COVID-19 δεν ήταν βιώσιμος και προέτρεψε ένα σταδιακό άνοιγμα, είπε ένα άτομο που γνώριζε τον Zhong.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο τότε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Sun Chunlan, ο κορυφαίος «τσάρος COVID» της Κίνας κάλεσε ειδικούς από τομείς όπως η υγεία, τα ταξίδια και η οικονομία για να συζητήσουν την προσαρμογή των πολιτικών του Πεκίνου για τον ιό, σύμφωνα με τρία άτομα με άμεση γνώση των συναντήσεων. Στις 10 Νοεμβρίου, ο Xi διέταξε προσαρμογές. Την επόμενη μέρα, το Πεκίνο ανακοίνωσε 20 νέα μέτρα που τροποποιούσαν τους περιορισμούς, όπως η επαναταξινόμηση των ζωνών κινδύνου και η μείωση των χρόνων καραντίνας. Αλλά την ίδια στιγμή, ο Σι κατέστησε σαφές ότι η Κίνα εμμένει στο μηδέν-COVID. Η κυβέρνηση ήθελε τάξη. Αντίθετα, τα μέτρα προκάλεσαν χάος. Με αντικρουόμενα μηνύματα από την κορυφή, οι τοπικές κυβερνήσεις δεν ήταν σίγουρες αν έπρεπε να κλειδώσουν ή να ανοίξουν. Οι πολιτικές άλλαζαν μέρα με τη μέρα. Στα τέλη Νοεμβρίου, η δημόσια απογοήτευση έβρασε.

Μια θανατηφόρα πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην άκρα δυτική περιοχή Xinjiang της Κίνας πυροδότησε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο για τις κλειδωμένες πόρτες και άλλα μέτρα ελέγχου του ιού. Κάποιοι κάλεσαν τον Σι να παραιτηθεί, η πιο άμεση πρόκληση για την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος από τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 1989. Αστυνομία ταραχών επιχείρησε και οι διαδηλώσεις καταπνίγηκαν γρήγορα. Όμως, στα παρασκήνια, η διάθεση άλλαζε.

Οι αναφορές στον μηδενικό COVID-19 εξαφανίστηκαν από τις κυβερνητικές δηλώσεις. Το κρατικό ειδησεογραφικό ειδησεογραφικό δίκτυο Xinhua ανέφερε ότι η πανδημία προκαλεί «κούραση, άγχος και ένταση» και ότι το κόστος του ελέγχου της αυξανόταν μέρα με τη μέρα. Μέρες μετά τις διαμαρτυρίες, η Sun πραγματοποίησε συναντήσεις όπου είπε σε ιατρικούς εμπειρογνώμονες ότι η πολιτεία σχεδίαζε να «βαδίσει βιαστικά» από το μηδενικό COVID-19. Η τελική απόφαση ελήφθη ξαφνικά, και με ελάχιστη άμεση συνεισφορά από ειδικούς στη δημόσια υγεία, είπαν αρκετοί στο AP. «Κανείς από εμάς δεν περίμενε τη στροφή 180 μοιρών», είπε ένας κυβερνητικός σύμβουλος. Πολλοί στην κινεζική κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι διαδηλώσεις επιτάχυναν την απόφαση του Σι να καταργήσει πλήρως τους ελέγχους του ιού, σύμφωνα με τρεις νυν και πρώην κρατικούς υπαλλήλους. «Ήταν το έναυσμα», είπε ένας, που δεν κατονομάστηκε επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

Στις 6 Δεκεμβρίου, ο Σι έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να αλλάξουν τους ελέγχους του COVID-19, ανέφερε το ειδησεογραφικό δίκτυο Xinhua. Την επόμενη μέρα, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 10 σαρωτικά μέτρα που ουσιαστικά κατάργησαν τους ελέγχους, ακυρώνοντας τις απαιτήσεις τεστ ιών, υποχρεωτική κεντρική καραντίνα και κωδικούς υγείας QR παρακολούθησης τοποθεσίας. Η απόφαση να ανοίξει ξανά ξαφνικά ξάφνιασε τη χώρα. «Ακόμα και τρεις ημέρες ειδοποίησης θα ήταν καλό», είπε ένας πρώην αξιωματούχος του CDC της Κίνας. «Ο τρόπος που έγινε αυτό ήταν απλά απίστευτος».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ