Γάλλος πολιτικός απειλεί τον Κάρολο: « Είσαι ο βασιλιάς των Άγγλων, μείνε μακριά απο τις Βερσαλλίες»


Γάλλος πολιτικός της Αριστεράς απειλεί τον βασιλιά Κάρολο και του ζητάει να μην επισκεφθεί το Παρίσι αυτές τις ταραγμένες ημέρες.  Οι Γάλλοι συμμετέχουν σήμερα (23/3) στην ένατη ημέρα κινητοποιήσεων μέσα σε δύο μήνες

Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σήμερα στους δρόμους του Παρισιού εν όψει των μαζικών διαδηλώσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Την ίδια ώρα όπως έχει γίνει γνωστό ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα εξετάζουν ακόμη την επίσκεψή τους στην «Πόλη του Φωτός» που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή (26/3).

Μέσα στο κλίμα αυτό, ένας Γάλλος αριστερός πολιτικός απηύθυνε μια ανατριχιαστική απειλή προς τον βασιλιά της Βρετανίας με φόντο το χάος των πανεθνικών κινητοποιήσεων που συνεχίζονται από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Από τότε που το μέτρο επιβλήθηκε με διάταγμα την περασμένη Πέμπτη, δρόμοι αποκλείονται, δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Καθώς ο θυμός αυξάνεται, ο Βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα έχουν ενημερωθεί ότι θα στοχοποιηθούν εάν – όπως είχε προγραμματιστεί – φτάσουν στο Παρίσι την Κυριακή για να πραγματοποιήσουν τριήμερη επίσκεψη.

Ένα συμπόσιο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στα Ανάκτορα των Βερσαλλιών –όπου ζούσαν ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ και η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα πριν καρατομηθούν– έχει ήδη αναβληθεί λόγω του κινδύνου που συνιστούν οι διαδηλωτές.

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε ο αρχηγός της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος έχει θέσει πολλές φορές υποψηφιότητα για την προεδρία, λίγο πριν τη βασιλική επίσκεψη. «Κύριε Βασιλιά ακούστε, δεν έχουμε τίποτα εναντίον σας εδώ, είστε ο βασιλιάς των Άγγλων – αυτό είναι δική σας δουλειά – αλλά θα πρέπει να μείνετε μακριά από τις Βερσαλλίες».

Η εκδήλωση στις Βερσαλλίες προοριζόταν να είναι το λαμπερό σημείο της επίσημης επίσκεψης του μονάρχη που επισκέπτεται για πρώτη φορά το Παρίσι μετά την ανάληψη καθηκόντων. Μια συναυλία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Παρεκκλήσι και στη συνέχεια το δείπνο θα σερβιριζόταν σε πορσελάνινα πιάτα Duplessis που φτιάχτηκαν κατά τη βασιλεία του Λουδοβίκου XV.

Ωστόσο οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι δεν έχει καμία επαφή με τις ζωές των απλών ανθρώπων. «Είναι απίστευτο», είπε η βουλευτής Σαντρίν Ρουσό. «Θα έχουμε τον Εμανουέλ Μακρόν, τον μονάρχη να συναντά τον Κάρολο Γ’ ενώ οι άνθρωποι στο δρόμο διαδηλώνουν. Μπορεί πραγματικά να συμβαίνει αυτό; Αυτή είναι μια απίστευτη άρνηση της δημοκρατίας. Κάτι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα. Αλήθεια είναι πραγματικά προτεραιότητα να δεξιωθούμε τον Κάρολο Γ΄ στις Βερσαλλίες;»

Οι Βερσαλλίες, που χτίστηκαν από τον Βασιλιά Ήλιο, Λουδοβίκο ΙΔ’, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τον υπερβολικό πλούτο και το προνόμιο των προεπαναστατικών βασιλέων της Γαλλίας. Συνδικαλιστές και άλλοι διαδηλωτές έχουν ήδη δεσμευτεί να διακόψουν όλες τις εκδηλώσεις στις οποίες θα έδινε το παρών ο Βρετανός μονάρχης, ανάμεσά τους ένα ταξίδι στη νοτιοδυτική πόλη του Μπορντό την Τρίτη.

Οι διαδηλώσεις κατά του Μακρόν στη Γαλλία «περιλαμβάνουν» περίπου 10.000 τόνους σκουπιδιών που συσσωρεύτηκαν στους δρόμους του Παρισιού μετά την απόσυρση των εργαζομένων στον κλάδο καθαριότητας. Πηγή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είπε ότι η κατάσταση στη Γαλλία «παρακολουθείται», αλλά δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για ακύρωση του ταξιδιού, το οποίο ξεκινά την Κυριακή.



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ