Μπορεί η σόγια να μας ανεβάσει τη διάθεση;


Η Άννα-Λουΐζα Χαλιάσου, Ιατρός, Διαβητολογικού Κέντρου Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής, Διαβητολογικού Κέντρου Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγούν στο Υγείαonline.gr, τη σημαντική επίδραση της σόγιας στη διάθεσή μας.

Η σόγια ανεβάζει τη διάθεση, μειώνει το άγχος και το στρες ενώ περιορίζει την όρεξη στους εφήβους.

Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας, (υποκατάστατα κρέατος, γάλακτος, τυριού, κακάο, βουτύρου, σάλτσες, αναψυκτικά διαίτης, ζυμαρικά, ξηρές τροφές, μπισκότα κ.α.) όπως δείχνουν νέα δεδομένα, οδηγεί στην αύξηση της απόδοσης των πνευματικών λειτουργιών, στη βελτίωση της διάθεσης, ενώ είναι αδιαμφισβήτητη η δράση της στην επίτευξη και τη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους.

Τα μέγιστα οφέλη από την προσθήκη της σόγιας στην καθημερινή διατροφή σημειώνονται όταν τρόφιμα που περιέχουν σόγια καταναλώνονται ως ενδιάμεσα γεύματα, μετά το μεσημεριανό φαγητό. Η μείωση της όρεξης που πρωτίστως προκαλεί όταν καταναλώνεται ως ενδιάμεσο γεύμα, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που την έχουν καταστήσει ως ένα τρόφιμο με πολλή ευρεία κατανάλωση.

Όμως, σύμφωνα με νέες μελέτες και πιο συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Missouri στο St Louis των ΗΠΑ, η σόγια έχει μεγάλη επίδραση στη διάθεση μας , με αποτέλεσμα η συστηματική κατανάλωσή της να οδηγεί σε μείωση του άγχους της καθημερινότητάς μας. Μάλιστα, πέρα από την ελάττωση της ανησυχίας, της αμηχανίας και της νευρικότητας, παρατηρείται και αύξηση του αισθήματος της ευεξίας και της ενεργητικότητας με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες της ζωής με έναν πιο αισιόδοξο τρόπο.

Επιπρόσθετα, όπως φάνηκε με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου (MRI), η κατανάλωση της σόγιας αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και βελτιώνει τη μνήμη καθώς και τις μαθησιακές ικανότητες. Γίνεται, λοιπόν, εύκολα κατανοητό γιατί η σόγια θεωρείται ιδανικό ενδιάμεσο γεύμα για μαθητές κάθε ηλικίας και γιατί πρέπει να βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις των γονέων για τη διατροφή των παιδιών τους.

Εκτός των ανωτέρω, κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει την ευνοϊκή συμβολή της σόγιας στη μείωση του σωματικού βάρους και στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής. Η σόγια χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αντικαθιστώντας τροφές πλούσιες σε λίπη και υδατάνθρακες.

Επίσης, τα ενδιάμεσα γεύματα με σόγια, αφού μειώνουν την όρεξη, καθυστερούν την αναζήτηση του επόμενου γεύματος, με απώτερη συνέπεια, την ελάττωση της συνολικής ημερησίας πρόσληψης θερμίδων. Με τον τρόπο αυτό, η σόγια οδηγεί στη μείωση του σωματικού βάρους και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι αποδεδειγμένο ότι τα διατροφικά οφέλη της σόγιας εμφανίζονται πολύ γρήγορα. Μάλιστα, πρέπει να τονιστεί η μεγάλη υπεροχή της προτίμησης της σόγιας ως ενδιάμεσο γεύμα, σε σύγκριση με την επιλογή ενός άλλου τύπου τροφίμου.

Περνώντας από την εποχή των υποθέσεων στην εποχή των αποδείξεων, μπορούμε με βεβαιότητα, σήμερα, να πούμε πως η σόγια δεν αποτελεί ένα φαινόμενο της εποχής, που θα ξεθωριάσει με τον καιρό, αλλά ένα πολλά υποσχόμενο τρόφιμο.

Η σόγια είναι μια ιδανική επιλογή για όλους όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή με στόχο την επίτευξη και τη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα οφέλη που προσφέρει στην ενεργητικότητα, δεν αμφισβητείται το ότι η σόγια αποτελεί την τέλεια επιλογή, με τους υποστηρικτές της να δικαιώνονται καθημερινά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ