Δόντια: Πώς επηρεάζονται από το νερό που πίνουμε


Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως ο νούμερο ένα εχθρός για τα δόντια είναι η ζάχαρη. Κι όμως! Ακόμα και το νερό που πίνουμε μπορεί να βλάψει τα δόντια μας εαν δεν είναι το κατάλληλο.

Το σμάλτο των δοντιών μας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και πολύ σημαντικότερο για την υγεία μας, από όσο νομίζουμε. Πέρα από το λαμπερό χαμόγελο, θωρακίζει τα δόντια μας και γενικά την υγιεινή του στόματος μας. Δυστυχώς το συχνό βούρτσισμα δεν είναι πανάκεια και υπάρχει μια σειρά από κακές συνήθειες που το πληγώνουν, όπως το να πίνουμε νερό.

Νερό και δόντια

Δεν είναι όλα τα νερά που πίνουμε ίδια. Ανθρακούχα, φυσικά ανθρακούχα, βρύσης, μεταλλικά, αλκαλικά, γενικά ο κόσμος του νερού παρουσιάζει τεράστια ποικιλομορφία. Δεν είναι τυχαίο πως έχουν γίνει πολλές μελέτες επάνω σε αυτό.

Το πιο σημαντικό όμως, όταν επιλέγουμε το τι νερό πίνουμε, είναι να κοιτάμε το pH του. Τα πολύ όξινα νερά, χαμηλού pH, διαβρώνουν το σμάλτο και την προστασία που προσφέρει στα δόντια μας, με τα γνωστά αποτελέσματα. Το ιδανικό pH είναι το ελαφρά βασικό. Αλλά το νερό δυστυχώς δεν είναι το μόνο που πρέπει να προσέξουμε.

Τα αναψυκτικά που δεν έχουν ζάχαρη, μπορεί να μην έχουν θερμίδες, αλλά εξακολουθούν να είναι όξινα. Το χαμηλό τους pH καταστρέφει τα δόντια χωρίς να το παίρνουμε χαμπάρι και επειδή δεν γίνεται να τα κόψουμε τελείως, υπάρχει λύση. Μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση του σμάλτου σε όξινο περιβάλλον με το ξέβγαλμα των δοντιών με νερό, σωστού pH φυσικά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ