Θαλασσινό νερό: Κάνει πράγματι καλό στην επιδερμίδα μας;


Το θαλασσινό νερό μπορεί να ωφελήσει το δέρμα, αν και υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση του στη φροντίδα του δέρματος. Το θαλασσινό νερό μπορεί να περιέχει ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο, και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η εμβάπτιση σε μεταλλικό αλατόνερο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση. Τα άλατα Epsom έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, αν και δεν είναι σαφές πόσο από αυτό απορροφά το δέρμα.

Τα οφέλη του θαλασσινού νερού για το δέρμα

Βοηθά στη θεραπεία του εκζέματος

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2016, το νερό από βαθιά μέσα στη θάλασσα μπορεί να ωφελήσει ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα. Η ανασκόπηση ορίζει ότι το βαθύ θαλάσσιο νερό προέρχεται από βάθος μεγαλύτερο των 200 μέτρων (m). Το νερό από αυτό το βάθος μπορεί να έχει μεγαλύτερα οφέλη από άλλα είδη νερού λόγω της καθαρότητας και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά. Τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:

  • μαγνήσιο
  • ασβέστιο
  • κάλιο
  • χρώμιο
  • σελήνιο
  • ψευδάργυρος

Το νερό της βαθιάς θάλασσας δεν παίρνει πολύ φως από τον ήλιο και περιέχει ελάχιστα έως καθόλου βακτήρια και λιγότερο φυτικό πλαγκτόν, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρεί πολλά θρεπτικά συστατικά. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι η θεραπεία ατόμων που είχαν σύνδρομο ατοπικού εκζέματος δερματίτιδας (AEDS) με βαθύ θαλασσινό νερό βοήθησε στη βελτίωση των συμπτωμάτων, όπως:

  • φλεγμονή
  • σκάσιμο του δέρματος
  • πρήξιμο
  • ξηρό δέρμα
  • φαγούρα στο δέρμα
  • εξάτμιση νερού από το δέρμα
  • μείωση του πάχους της επιδερμίδας

Τα άτομα με AEDS μπορεί να έχουν ανισορροπίες μετάλλων που περιλαμβάνουν ορισμένα τοξικά υλικά, όπως υδράργυρο ή μόλυβδο. Το βαθύ θαλασσινό νερό μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των βασικών μετάλλων και στη μείωση των τοξικών ορυκτών.

Μειώνει τις αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις

Έρευνες έχουν βρει ότι το νερό της βαθιάς θάλασσας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων στο δέρμα. Το νερό της βαθιάς θάλασσας μείωσε τα αντισώματα που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) που προκαλούν αλλεργική αντίδραση. Μια in vivo μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το νερό της βαθιάς θάλασσας βοήθησε στην επιβράδυνση ή τον αποκλεισμό της απόκρισης της IgE, της ισταμίνης και των προφλεγμονωδών κυτοκινών, οι οποίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Οι άνθρωποι πρέπει να σημειώσουν ότι οι κατασκευαστές αφαιρούν το αλάτι για να το κάνουν ασφαλές για κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι άλλες ιδιότητες στο θαλασσινό νερό ευθύνονται για αυτά τα οφέλη και όχι το αλάτι.

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ψωρίασης

Η λουτροθεραπεία είναι μια θεραπεία που στοχεύει στη θεραπεία ορισμένων ιατρικών παθήσεων κάνοντας μπάνιο σε ιαματικά μεταλλικά νερά. Η λουτροθεραπεία περιλαμβάνει κολύμβηση σε φυσικές τοποθεσίες αλμυρού νερού όπως η Νεκρά Θάλασσα ή προσθήκη θαλασσινών αλάτων σε ένα μπάνιο. Η λουτροθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ψωρίασης κατά πλάκας και να προσφέρει οφέλη σε άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα. Αν και δεν είναι σαφές γιατί η λουτροθεραπεία ωφελεί αυτές τις καταστάσεις, ορισμένοι υποστηρικτές πιστεύουν ότι:

  • διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος λόγω των θερμών θερμοκρασιών
  • απελευθερώνει β-ενδορφίνες και εγκεφαλίνες, οι οποίες βοηθούν στον αποκλεισμό των αισθήσεων του πόνου
    καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα στο δέρμα

Τα οφέλη των ορυκτών αλάτων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Το θείο βοηθά στη διάσπαση των ψωριασικών πλακών και μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Το μαγνήσιο μειώνει τις ξένες ουσίες που μπορεί να πυροδοτήσουν μια ανοσολογική απόκριση και βοηθά στην εξόντωση των βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος

Απολεπίζει το δέρμα

Το θαλασσινό νερό μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανικό απολεπιστικό στο δέρμα. Η απολέπιση του δέρματος αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα από το ανώτερο στρώμα του δέρματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων του δέρματος, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ορισμένους τύπους ακμής. Εάν οι άνθρωποι έχουν μαύρα στίγματα, είναι καλύτερο να αποφεύγουν το τρίψιμο του δέρματος. Τα scrub με αλάτι μπορεί να μην είναι κατάλληλα για κάθε τύπο δέρματος ή για πιο ευαίσθητες περιοχές του δέρματος, όπως το πρόσωπο. Εάν οι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι για τη χρήση ενός scrub με αλάτι, μπορούν να μιλήσουν με έναν δερματολόγο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ