Ονδούρα: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν


Ονδούρα: Η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο είχε προαναγγείλει την κίνηση αυτή στις 15 Μαρτίου, όταν γνωστοποίησε πως έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Εδουάρδο Ενρίκε Ρέινα να χειριστεί τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα.

Η Ονδούρα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στην Τεγκουσιγκάλπα. «Η κυβέρνηση της Ονδούρας αναγνωρίζει την ύπαρξη μόνο μίας Κίνας» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο είχε προαναγγείλει την κίνηση αυτή στις 15 Μαρτίου, όταν γνωστοποίησε πως έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Εδουάρδο Ενρίκε Ρέινα να χειριστεί τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα. Η αναγνώριση της Κίνας από οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεπάγεται την de facto διακοπή των σχέσεών της με την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί αποσχισθείσα κινεζική επαρχία.

Ως εκ τούτου, η Ταϊβάν έχει πλέον διπλωματικές σχέσεις μόνο με 13 χώρες στον κόσμο.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι το αποτύπωμα της Κίνας αυξάνεται στην Κεντρική Αμερική, η οποία υποστήριζε άλλοτε αποφασιστικά την Ταϊβάν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την επέκταση της επιρροής του Πεκίνου στην πίσω αυλή τους.

Η Κόστα Ρίκα (το 2007), ο Παναμάς (το 2017), το Ελ Σαλβαδόρ (το 2018) και η Νικαράγουα (το 2021) διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Ταϊβάν και σύναψαν σχέσεις με την Κίνα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ