Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Γυναίκες με ψυχικές ασθένειες κινδυνεύουν διπλά


Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health αναφέρει ότι οι γυναίκες που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, νευροψυχιατρική αναπηρία ή εθισμό σε ουσίες είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε γυναικολογικές εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο. Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska αποκάλυψαν τα ευρήματά τους στο The Lancet Public Health, τονίζοντας την αναγκαιότητα της ενεργητικής συμμετοχής αυτών των γυναικών ως προληπτική παρέμβαση κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανισότητα στη φροντίδα είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για αυτόν τον στόχο. «Η μελέτη μας εντόπισε μια ομάδα υψηλού κινδύνου που χρειάζεται επιπλέον προσοχή εάν θέλουμε να καταφέρουμε να εξαλείψουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», λέει ένας από τους πρώτους συγγραφείς της μελέτης Kejia Hu, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Karolinska. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αναπτύσσεται στον τράχηλο μιας γυναίκας, δηλαδή στην είσοδο της μήτρας από τον κόλπο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν το 99% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συνδέονται με μόλυνση από ιούς ανθρώπινων θηλωμάτων υψηλού κινδύνου (HPV), έναν εξαιρετικά κοινό ιό που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Το 2018, εκτιμάται ότι 570.000 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως και περίπου 311.000 γυναίκες πέθαναν από τη νόσο. Επιστρέφοντας στο Ινστιτούτο Karolinska, οι ερευνητές τόνισαν τη σημασία της προληπτικής προσέγγισης αυτών των γυναικών ως προληπτικό μέτρο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η μελέτη παρατήρησης περιελάμβανε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ 1940 και 1995. Στις γυναίκες, οι ερευνητές συνέκριναν γυναίκες που είχαν διαγνωστεί από ειδικό με ψυχική ασθένεια, νευροψυχιατρική αναπηρία ή κατάχρηση ουσιών με γυναίκες χωρίς τέτοιες διαγνώσεις. Εκτός από αυτό, υπολόγισαν τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με αυτές τις διαγνώσεις συμμετέχουν πιο σπάνια σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου την ίδια στιγμή που έχουν υψηλότερη συχνότητα βλαβών στον τράχηλο», δήλωσε ένας από τους πρώτους συγγραφείς της μελέτης Kejia Hu, Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής στην Karolinska. «Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», είπε ο Hu.

Συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, στο πρώιμο στάδιο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνήθως δεν έχει συμπτώματα, αρχίζει συνήθως μετά την εξάπλωση του καρκίνου. Τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε πρώιμο στάδιο περιλαμβάνουν:

  • κολπική αιμορραγία μετά το σεξ
  • κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
  • κολπική αιμορραγία μεταξύ περιόδων ή περιόδων που είναι βαρύτερες ή μεγαλύτερες από το κανονικό
  • κολπική έκκριση που είναι υδαρής και έχει έντονη οσμή ή που περιέχει αίμα
  • πυελικός πόνος ή πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Τα συμπτώματα στον προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν:

  • δύσκολες ή επώδυνες κινήσεις του εντέρου ή αιμορραγία από το ορθό όταν κάνετε κένωση
  • δύσκολη ή επώδυνη ούρηση ή αίμα στα ούρα
  • θαμπή οσφυαλγία
  • πρήξιμο των ποδιών
  • πόνο στην κοιλιά
  • αίσθημα κόπωσης

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ