Self care: Δημιουργήστε τη δική σας αυτοφροντίδα


Η αυτοφροντίδα δεν είναι μόνο η εύρεση τρόπων χαλάρωσης, αλλά είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει τη φροντίδα του εαυτού σας σωματικά, πνευματικά, διανοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη αυτοφροντίδα σε έναν συγκεκριμένο τομέα για να αποκαταστήσετε την ισορροπία στη ζωή σας και να σας κρατήσει χωρίς άγχος. Ακολουθούν τα διάφορα είδη αυτοφροντίδας:

Σωματική Αυτοφροντίδα

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η αυτοφροντίδα σημαίνει να χαλαρώνεις έτσι ώστε να είσαι ψυχικά υγιής. Όμως, δεν είναι αλήθεια. Η άσκηση σωματικής δραστηριότητας αυτοφροντίδας είναι επίσης απαραίτητη εάν θέλετε το σώμα σας να λειτουργεί αποτελεσματικά. Υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα σας.

Δεν θα υπάρχουν οφέλη από την καθημερινή άσκηση ή γιόγκα εάν δεν κάνετε υγιεινή διατροφή. Η σωματική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, ο σωστός ύπνος, η καθημερινή σωματική άσκηση, η λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι τακτικοί σωματικοί έλεγχοι, η διαχείριση της υγείας σας κ.λπ.

Κοινωνική Αυτοφροντίδα

Η κοινωνικοποίηση μπορεί επίσης να θεωρηθεί δραστηριότητα αυτοφροντίδας για μερικούς. Τα πολυάσχολα πρόγραμμά μας καθιστούν δύσκολο να αφιερώσουμε χρόνο για την οικογένεια και τους αγαπημένους μας. Τείνουμε να παραμελούμε τους ανθρώπους που αγαπάμε καθώς η ζωή γίνεται πιο πολυάσχολη.

Κοινωνική αυτοφροντίδα σημαίνει να απολαμβάνεις και να διασκεδάζεις με τους ανθρώπους που αγαπάς. Μπορεί να σημαίνει ότι βγαίνετε για καφέ με τον φίλο σας ή προγραμματίζετε ένα υπέροχο βράδυ ραντεβού με τον σύζυγό σας. Οι στενές σχέσεις είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ζωής σας και της ψυχικής σας ευεξίας. Δεν υπάρχει τέλειος αριθμός ωρών που πρέπει να αφιερώσετε στους φίλους ή τα μέλη της οικογένειάς σας. Ωστόσο, θα πρέπει σίγουρα να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τις συνδέσεις σας και να δημιουργήσετε αρκετό χρόνο στο πρόγραμμά σας για να δημιουργήσετε μια βέλτιστη κοινωνική ζωή.

Πνευματική Αυτοφροντίδα

Η πνευματική αυτοφροντίδα είναι μια πρακτική που διαφοροποιεί τις σκέψεις σας και σας βοηθά να συνδεθείτε με τον αληθινό σας εαυτό, τον πραγματικό σας! Το αληθινό εσύ είναι η φυσική έκφραση του ποιος είσαι προορισμένος να είσαι και πώς έπρεπε να υπηρετήσεις τον κόσμο. Μπορεί να σας δώσει την πραγματική σας ταυτότητα και ενέργεια και να σας εμπνεύσει με πολλούς τρόπους. Η πνευματική αυτο-φροντίδα είναι απαραίτητη για να ενισχύσει την εσωτερική σας γαλήνη και την ηρεμία σας.

Συναισθηματική Αυτοφροντίδα

Είναι απαραίτητο να έχετε δεξιότητες αντιμετώπισης για να αντιμετωπίσετε τις αναπόφευκτες και άβολες συναισθηματικές σας εκρήξεις. Είτε μιλάτε με έναν φίλο, είτε κάνετε διαδικτυακές θεραπείες είτε συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία – η συναισθηματική αυτοφροντίδα είναι πολύ σημαντική στη ζωή ενός ατόμου.

Ψυχική Αυτοφροντίδα

Το πώς σκέφτεστε διαφορετικά πράγματα επηρεάζει το μυαλό σας και επηρεάζει δραματικά την ψυχολογική σας ευεξία. Αν σκέφτεσαι θετικά, θα γεμίσεις θετική ενέργεια παντού. Η ψυχική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει την επίλυση παζλ, κουίζ, εκμάθηση μιας νέας γλώσσας κ.λπ. Βασικά είναι εκείνα τα πράγματα που σας βοηθούν να διατηρήσετε την ψυχική σας ευεξία και την ψυχική σας κατάσταση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ