Καρδιά: Ποιες είναι οι καρδιακές παθήσεις που αλλάζουν τη ζωή μας;


Οι ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων (ονομάζονται επίσης καρδιακές παθήσεις) περιλαμβάνουν πολυάριθμα προβλήματα, πολλά από τα οποία σχετίζονται με μια διαδικασία που ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Καρδιακή ασθένεια

Η αθηροσκλήρωση είναι μια κατάσταση που αναπτύσσεται όταν μια ουσία που ονομάζεται πλάκα συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτή η συσσώρευση στενεύει τις αρτηρίες, καθιστώντας δυσκολότερη τη ροή του αίματος. Εάν σχηματιστεί θρόμβος αίματος, μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Έμφραγμα

Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος σε ένα μέρος της καρδιάς εμποδίζεται από έναν θρόμβο αίματος. Εάν αυτός ο θρόμβος διακόψει εντελώς τη ροή του αίματος, το τμήμα του καρδιακού μυός που τροφοδοτείται από αυτή την αρτηρία αρχίζει να πεθαίνει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν από το πρώτο τους έμφραγμα και επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή, απολαμβάνοντας πολλά ακόμη χρόνια παραγωγικής δραστηριότητας. Αλλά το να πάθεις καρδιακή προσβολή σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις κάποιες αλλαγές.

Τα φάρμακα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που συνιστά ο γιατρός σας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πόσο σοβαρή βλάβη έχει υποστεί η καρδιά σας και σε ποιο βαθμό καρδιακής νόσου προκάλεσε την καρδιακή προσβολή.

Εγκεφαλικό

Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου) συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο φράσσεται, συνήθως από θρόμβο αίματος.

Όταν διακοπεί η παροχή αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου, ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα θα αρχίσουν να πεθαίνουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια λειτουργιών που ελέγχονται από αυτό το μέρος του εγκεφάλου, όπως το περπάτημα ή η ομιλία.

Ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο μέσα στον εγκέφαλο σκάσει. Αυτό προκαλείται συχνότερα από ανεξέλεγκτη υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση).

Ορισμένες συνέπειες του εγκεφαλικού είναι μόνιμες εάν πάρα πολλά εγκεφαλικά κύτταρα πεθάνουν μετά την έλλειψη οξυγόνου. Αυτά τα κύτταρα δεν αντικαθίστανται ποτέ.

Τα καλά νέα είναι ότι μερικές φορές τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του εγκεφαλικού – αντίθετα, η βλάβη είναι προσωρινή. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα τραυματισμένα κύτταρα επισκευάζονται, βελτιώνεται η προηγουμένως εξασθενημένη λειτουργία. (Σε άλλες περιπτώσεις, άθικτα εγκεφαλικά κύτταρα που βρίσκονται κοντά μπορεί να αναλάβουν τις περιοχές του εγκεφάλου που τραυματίστηκαν.)

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η δύναμη μπορεί να επιστρέψει, η ομιλία μπορεί να βελτιωθεί και η μνήμη μπορεί να βελτιωθεί. Αυτή η διαδικασία αποκατάστασης είναι η αποκατάσταση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όσον αφορά τον εντοπισμό του εγκεφαλικού και τη λήψη βοήθειας, όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Αυτό συμβαίνει επειδή η άμεση θεραπεία μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου — ή τη διαφορά μεταξύ πλήρους ανάρρωσης και μακροχρόνιας αναπηρίας. Χρησιμοποιήστε τα γράμματα στο F.A.S.T για να εντοπίσετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Το F είναι για πεσμένο πρόσωπο. Το Α είναι για την αδυναμία του βραχίονα. Το S είναι για δυσκολία ομιλίας. T είναι η ώρα να καλέσετε το 166.

Συγκοπή

Η καρδιακή ανεπάρκεια, που μερικές φορές ονομάζεται συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, σημαίνει ότι η καρδιά δεν αντλεί αίμα όπως θα έπρεπε. Καρδιακή ανεπάρκεια δεν σημαίνει ότι η καρδιά σταματά να χτυπά – αυτή είναι μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη. Αντίθετα, η καρδιά συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά οι ανάγκες του σώματος για αίμα και οξυγόνο δεν καλύπτονται.

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να επιδεινωθεί εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει καρδιακή ανεπάρκεια, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις εντολές του γιατρού.

Αρρυθμία

Η αρρυθμία αναφέρεται σε έναν μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρρυθμιών. Η καρδιά μπορεί να χτυπά πολύ αργά, πολύ γρήγορα ή ακανόνιστα.

Η βραδυκαρδία, ή ένας καρδιακός ρυθμός που είναι πολύ αργός, είναι όταν ο καρδιακός ρυθμός είναι μικρότερος από 60 παλμούς ανά λεπτό. Η ταχυκαρδία, ή ένας καρδιακός ρυθμός που είναι πολύ γρήγορος, αναφέρεται σε καρδιακό ρυθμό άνω των 100 παλμών ανά λεπτό.

Μια αρρυθμία μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά σας. Με έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό, η καρδιά σας μπορεί να μην είναι σε θέση να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός σας.

Προβλήματα καρδιακής βαλβίδας

Όταν οι καρδιακές βαλβίδες δεν ανοίγουν αρκετά για να επιτρέψουν στο αίμα να ρέει όπως θα έπρεπε, προκύπτει μια κατάσταση που ονομάζεται στένωση. Όταν οι καρδιακές βαλβίδες δεν κλείνουν σωστά και έτσι αφήνουν το αίμα να διαρρεύσει, ονομάζεται παλινδρόμηση. Εάν τα φυλλάδια της βαλβίδας διογκωθούν ή πέφτουν πίσω στον άνω θάλαμο, είναι μια κατάσταση που ονομάζεται πρόπτωση. Ανακαλύψτε περισσότερα για τους ρόλους που παίζουν οι βαλβίδες της καρδιάς σας στην υγιή κυκλοφορία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ