Φράουλες: Προσθέστε τις φράουλες στην ανοιξιάτικη διατροφή σας


Οι φράουλες είναι ένα αγαπημένο φρούτο. Εμφανίζονται σε όλα, από γιαούρτι μέχρι επιδόρπια και σαλάτες. Οι φράουλες είναι ένα φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τις καθιστά μια νόστιμη επιλογή για άτομα που θέλουν να ελέγξουν ή να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης τους.

Οι φράουλες αρχίζουν να εμφανίζονται και πάλι στην αγορά

Ο Μάϊος είναι συνήθως η καλύτερη εποχή για να μαζέψετε φρέσκες φράουλες, αλλά είναι διαθέσιμες στα σούπερ μάρκετ όλο το χρόνο. Είναι νόστιμες ωμές ή μαγειρεμένες σε μια ποικιλία συνταγών που κυμαίνονται από γλυκές έως αλμυρές.

Οι φράουλες είναι καλές για ολόκληρο το σώμα σας. Παρέχουν φυσικά βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών γνωστών ως πολυφαινόλες — χωρίς καθόλου νάτριο, λίπος ή χοληστερόλη. Συγκαταλέγονται στα 20 καλύτερα φρούτα σε αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν καλή πηγή μαγγανίου και καλίου. Μόνο μια μερίδα — περίπου οκτώ φράουλες — παρέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Τα οφέλη για την υγεία των φραουλών περιλαμβάνουν την προστασία της καρδιάς.

Είναι μούρα οι φράουλες;

Αυτό το μέλος της οικογένειας των τριαντάφυλλων δεν είναι στην πραγματικότητα φρούτο ή μούρο, αλλά το διευρυμένο δοχείο του λουλουδιού. Οι φράουλες που καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ρώμη είναι πλέον το πιο δημοφιλές φρούτο μούρων στον κόσμο. Στη Γαλλία, κάποτε θεωρούνταν αφροδισιακό.

Οφέλη για την υγεία

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά στις φράουλες μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων ασθενειών.

Επιπλέον, οι φράουλες μπορούν να προσφέρουν άλλα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με:

Ευαισθησία στην ινσουλίνη

Οι πολυφαινόλες στις φράουλες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε μη διαβητικούς ενήλικες. Όχι μόνο οι φράουλες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να μεταβολίσετε άλλες μορφές γλυκόζης.

Προστασία του δέρματος

Οι φράουλες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να αποτρέψουν τη βλάβη του δέρματος όταν εφαρμόζονται τοπικά. Σε μια μικρή μελέτη, οι καλλυντικές θεραπείες με βάση τη φράουλα προστάτευσαν το δέρμα που εκτίθεται σε επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA), ειδικά σε συνδυασμό με το συνένζυμο Q10.

Διαχείριση οστεοαρθρίτιδας

Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι τα αντιφλεγμονώδη οφέλη των φραουλών μπορούν επίσης να προστατεύσουν άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων. Για άτομα με οστεοαρθρίτιδα και πόνο στο γόνατο, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σε μια μελέτη, οι ενήλικες που έτρωγαν 50 γραμμάρια φράουλες κάθε μέρα για 24 εβδομάδες παρουσίασαν συνολική μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Στοιχεία διατροφής φράουλας

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση του κινδύνου σοβαρών παθήσεων υγείας όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό και οι καρδιακές παθήσεις.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή:

  • Μαγνήσιο
  • Υποφωσφορικός
  • Ασβέστιο
  • Κάλιο
  • Φολικό οξύ
  • Βιταμίνη Κ

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων φράουλες περιέχει:

Θερμίδες: 91
Πρωτεΐνη: 0,67 γρ
Λίπος: 0,3 γρ
Υδατάνθρακες: 7,68 γρ
Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
Ζάχαρη: 4,89 γρ

Μέγεθος μερίδας φράουλας

Οι φράουλες είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και όπως τα περισσότερα φρούτα είναι χωρίς λιπαρά. Περιέχουν ζάχαρη, αλλά είναι φρουκτόζη, όχι σακχαρόζη ή, προφανώς, πρόσθετη ζάχαρη. Οι φυτικές ίνες στις φράουλες επιβραδύνουν επίσης την απορρόφηση των φυσικών σακχάρων. Το να μετριάζετε τις μερίδες σας και να διατηρείτε τις μερίδες σας σε περίπου ένα φλιτζάνι ή λιγότερο θα σας βοηθήσει να μην καταναλώνετε πάρα πολλές θερμίδες.

Πώς να επιλέξετε φράουλες

Επιλέξτε μεσαίου μεγέθους που είναι σταθερά, παχουλά και βαθύ κόκκινο. μόλις μαζευτούν, δεν ωριμάζουν περισσότερο.

Πώς να αποθηκεύσετε τις φράουλες

Αποθηκεύστε τις φράουλες στους 0 βαθμούς Κελσίου (32 βαθμούς Φαρενάιτ) στο ψυγείο. Τυλίξτε τα σε συσκευασία μεμβράνης για να διατηρηθούν ακόμα περισσότερο.

Πώς να ετοιμάσετε φράουλες

Οι φράουλες βρίσκονται στους διαδρόμους των προϊόντων των περισσότερων παντοπωλείων και σούπερ μάρκετ. Μπορείτε επίσης να μαζέψετε τις δικές σας φράουλες σε τοπικές φάρμες κατά την περίοδο αιχμής τους.

Οι φράουλες είναι ένα ευέλικτο φρούτο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρέμες, φρουτοσαλάτες, αρτοσκευάσματα και σαλάτες.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τις φράουλες σε συνταγές:

  • Φτιάξτε τηγανίτες με φέτες φράουλας αντί για βατόμουρα
  • Κόψτε τις φράουλες σε μια σαλάτα kale με κατσικίσιο τυρί και ψιλοκομμένα αμύγδαλα
  • Συμπληρώστε ένα cheesecake με ολόκληρες ή κομμένες φράουλες
  • Ανακατέψτε τις φράουλες σε απλό γιαούρτι
  • Γεμίστε με σαντιγί ή crème fraîche για επιδόρπιο ή σνακ
  • Προσθέστε κατεψυγμένες φράουλες στα smoothies

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ