Τζακ Μα: Ο «Κροίσος» της Alibaba επέστρεψε στην Κίνα μετά από πολύμηνη απουσία


Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, εθεάθη στην Κίνα μετά από μήνες απουσίας

Ο ιδρυτής της Alibaba Τζακ Μα, επισκέφτηκε ένα σχολείο στην ηπειρωτική Κίνα μετά από μήνες απουσίας, λόγω της κυβερνητικής καταστολής στον ισχυρό τεχνολογικό τομέα. Θεωρείται ότι παρέμεινε εκτός Κίνας για περισσότερο από ένα χρόνο από το τέλος του 2021, αφού οι ρυθμιστικές αρχές στη χώρα ενίσχυσαν την εποπτεία των επιχειρήσεων του λόγω της κριτικής από τον μεγιστάνα τεχνολογίας.

Ο Μα επισκέφτηκε το σχολείο Yungu στην πόλη Χανγκζού της ανατολικής Κίνας, όπου έχει την έδρα της η Alibaba. Μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιείχε φωτογραφίες και βίντεο του δισεκατομμυριούχου να περιοδεύει στο σχολείο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Alibaba.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του στο WeChat τη Δευτέρα, το σχολείο ανέφερε ότι ο Μα μίλησε για τις προκλήσεις που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση. Ο πρώην καθηγητής αγγλικών συζήτησε για τις πιθανές επιπτώσεις του chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στη διδασκαλία μια μέρα.

Ο πλουσιότερος κάποτε και ο πιο εξέχων επιχειρηματίας στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, ο Τζακ Μα αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. O Μα πυροδότησε την οργή των αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος σε ένα συνέδριο τo 2020, στο οποίο συνέκρινε τις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες της χώρας με ενεχυροδανειστήρια και επέκρινε την απουσία καινοτομίας.

Έκτοτε, ο Mα, του οποίου η καθαρή περιουσία είναι 33 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον Δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, διατηρεί χαμηλό προφίλ. Οι Financial Times τον Νοέμβριο ανέφεραν ότι ζούσε στο Τόκιο, ενώ έχει φωτογραφηθεί και στην Αυστραλία και την Ταϊλάνδη. Ωστόσο, η εκτεταμένη απουσία ενός από τους πιο εξέχοντες επιχειρηματίες της χώρας θεωρήθηκε από την επιχειρηματική κοινότητα ως ένδειξη της συνεχιζόμενης κυριαρχίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη βιομηχανία.

Τους τελευταίους μήνες, ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης τεχνολογίας Μπάο Φαν έγινε ο τελευταίος επιχειρηματίας υψηλού προφίλ που εξαφανίστηκε από τη δημόσια ζωή. Η τράπεζά του, China Renaissance Holdings, είπε τον περασμένο μήνα ότι συνεργαζόταν με μια έρευνα από τις κινεζικές αρχές.

Η επιστροφή του Μα στην Κίνα θα μπορούσε να προαναγγέλλει μια χαλάρωση της κυβερνητικής πίεσης στις ιδιωτικές εταιρείες και να προωθήσει μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις στάση. Το Bloomberg News ανέφερε ότι οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να πείσουν τον Μα να επιστρέψει.

Η Alibaba είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες της Κίνας και μία από τις λίγες επιχειρήσεις που μπορούν να ανταγωνιστούν τον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ ως προς το μέγεθος. Ο Mα ξεκίνησε τον ιστότοπο της Alibaba για να συνδέσει τους Κινέζους εξαγωγείς με μικρές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και αργότερα τον επέκτεινε σε άλλους τομείς όπως οι πληρωμές, το λιανικό εμπόριο και η τεχνολογία cloud. Η κινεζική κυβέρνηση απέκτησε τον Ιανουάριο «χρυσές μετοχές» στην Alibaba και την αντίπαλό της Tencent που θα της επιτρέψουν να ασκεί έλεγχο στις ομάδες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ