Αυγά: Γιατί τα αυγά αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφή μας;


Oι άνθρωποι απολαμβάνουν και τρέφονται με αυγά. Τόσο το ασπράδι όσο και ο κρόκος του αυγού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Ο κρόκος περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες (όπως βιταμίνες D και E) και απαραίτητα λιπαρά οξέα. ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης βρίσκεται στο ασπράδι του αυγού.

Προσθέστε τα αυγά στο γεύμα σας

Τα αυγά είναι ένα σημαντικό και ευέλικτο συστατικό για το μαγείρεμα και η ιδιαίτερη χημική τους σύνθεση είναι το κλειδί για πολλές σημαντικές αντιδράσεις ψησίματος. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αυγών, με το πιο κοινό να είναι το κοτόπουλο, ενώ πιο γκουρμέ επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν πάπια, χήνα και ορτύκια.

Ανακαλύψτε την πλήρη γκάμα οδηγών για οφέλη για την υγεία ή δείτε μερικές από τις καλύτερες συνταγές με αυγά, από το brunch μας με μανιτάρια μέχρι τη σαλάτα μας με αυγά και φακές με ταμάρι και κάρδαμο.

Τα 5 κορυφαία οφέλη των αυγών για την υγεία

1. Εξαιρετικά θρεπτικό

Τα ολόκληρα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, προμηθεύοντας σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειάζεστε. Είναι χρήσιμες πηγές ορισμένων από τα δύσκολα προσλαμβανόμενα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες D και B12 καθώς και το μεταλλικό ιώδιο. Τα αυγά θεωρούνται ως «πλήρης» πηγή πρωτεΐνης καθώς περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.

Επιπλέον, εάν επιλέξετε μάρκες εμπλουτισμένες με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, λόγω της διατροφής που ταΐζουν τα κοτόπουλα, θα επωφεληθείτε από υψηλότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καθώς και λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι βιταμίνες Α και Ε.

2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Τα αυγά είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία της καρδιάς, όπως η βεταΐνη και η χολίνη. Μια μελέτη σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στην Κίνα δείχνει ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι τα αυγά πρέπει να καταναλώνονται ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής για να είναι ωφέλιμα.

3. Πηγή χολίνης

Τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές χολίνης. Αυτή η ελάχιστα πολυσυζητημένη θρεπτική ουσία χρειάζεται από όλους μας για το σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών και για τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, όταν η επαρκής παροχή χολίνης είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου.

4. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ματιών

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι φυσιολογικό η όρασή μας να αρχίζει να επιδεινώνεται, αλλά υπάρχουν ορισμένα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά, που λαμβάνονται από μια ισορροπημένη διατροφή, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας των ματιών. Τα αυγά είναι ένα παράδειγμα τροφής φιλικής προς τα μάτια. Ο κρόκος περιέχει μεγάλες ποσότητες καροτενίων, με ιδιαίτερη σημασία η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που είναι σημαντικές για την πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Τα αυγά είναι επίσης πηγή βιταμίνης Α που είναι το κλειδί για την καλή όραση.

5. Μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση βάρους

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, η οποία είναι πιο χορταστική από λίπος ή υδατάνθρακες. Ως διατροφική επιλογή, τα αυγά έχουν καλή βαθμολογία, καθώς είναι υψηλά στον δείκτη κορεσμού, ένα μέτρο για το πόσο χορταστικό είναι ένα φαγητό. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι ένα πρωινό με αυγά είναι πιο συντηρητικό από το ισοδύναμο πρωινό με υδατάνθρακες και, επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων αργότερα μέσα στην ημέρα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ