Λαχανικά: Τα λαχανικά είναι πηγή βιταμινών του οργανισμού


Όχι μόνο τα λαχανικά παρέχουν θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθούν από άλλες πηγές, αλλά έχουν πολλά πρόσθετα οφέλη που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν. Με τόσες πολλές διαφορετικές επιλογές που διατίθενται στο παντοπωλείο αυτές τις μέρες, υπάρχει ένας τόνος λαχανικών διαθέσιμα που μπορούν να προσθέσουν ποικιλία και θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Ανεξάρτητα από το τι προτιμάτε, εδώ είναι πέντε οφέλη που μπορείτε να πάρετε από τα λαχανικά.

Τα λαχανικά μπορεί να είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης

Το κρέας δεν είναι το μόνο είδος πρωτεΐνης που είναι ανακουφιστικό για τους χορτοφάγους, τους ανθρώπους που ακολουθούν ιατρικές δίαιτες και τους ανθρώπους που απλά δεν τρώνε τόσο πολύ κρέας. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνες εκεί έξω.

Τα περισσότερα από τα λαχανικά στην κορυφή της λίστας είναι φασόλια, συμπεριλαμβανομένων της σόγιας, των κόκκων lima και των φασολιών pinto. Άλλοι υποψήφιοι περιλαμβάνουν το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το αβοκάντο και το γλυκό καλαμπόκι. Για ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία, σκεφτείτε το bok choy.

Τα λαχανικά είναι γεμάτα ιχνοστοιχεία

Εάν έχετε έλλειψη σε ασβέστιο, κάλιο ή βιταμίνη D, είναι εύκολο να διαγνώσετε και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, αν και οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά όπως το σελήνιο ή το ιώδιο είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Αν και δεν χρειάζεστε υψηλές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών, η παράλειψή τους μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα που κυμαίνονται από προβλήματα του ανοσοποιητικού έως τριχόπτωση. Ευτυχώς, αυτά τα λιγότερο γνωστά θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε μια ποικιλία λαχανικών.

Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία

Δεν είναι όλα για το σώμα: μερικές φορές τα λαχανικά μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη για την ψυχική υγεία. Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια ποικιλία λαχανικών και φρούτων τείνουν να έχουν μειωμένη κατάθλιψη και άγχος, καθώς και βελτιωμένη αίσθηση αισιοδοξίας στη ζωή. Ιδιαίτερα αντιπροσωπεύθηκαν σε αυτή τη μελέτη τα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι, το μαρούλι και το λάχανο.

Υπάρχει επίσης μια άλλη μελέτη που δείχνει ότι η κατανάλωση αυτών των λαχανικών ωμά (ή μόλις μαγειρεμένα) μπορεί να αυξήσει το όφελος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα καρότα και τα αγγούρια.

Τα λαχανικά βελτιώνουν την υγεία του εντέρου σας

Λόγω των αντιοξειδωτικών και των υψηλών ποσοτήτων φυτικών ινών που βρίσκονται στα λαχανικά, η αύξηση της κατανάλωσής σας και η επέκταση της ποικιλίας των λαχανικών που καταναλώνετε μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου σας. Ένα υγιές έντερο δεν οδηγεί μόνο σε σωστή πέψη, αλλά βελτιώνει επίσης την ψυχική υγεία, το ανοσοποιητικό και την πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών.

Όπως αποδεικνύεται, οι σαλάτες έχουν περισσότερα προνόμια από όσα νομίζετε. Τα φυλλώδη πράσινα όπως το λάχανο και το ελβετικό σέσκουλο είναι, πάλι, βασικοί παράγοντες για τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου και σώματος. Όσο περισσότερη ποικιλία, τόσο το καλύτερο.

Τα λαχανικά κάνουν καλό στην καρδιά σας

Υπάρχουν πολλά στοιχεία εκεί έξω που αποδεικνύουν ότι τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας, μαζί με δεκαετίες μελετών που περιγράφουν λεπτομερώς τη θετική επίδραση των λαχανικών στο καρδιαγγειακό σύστημα. Κάθε χρόνο μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς συνδέονται αυτά και τι κάνουν πραγματικά τα λαχανικά.

Μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες διαπίστωσε ότι όσοι αύξησαν το ποσοστό των λαχανικών στη διατροφή τους είχαν μειωμένους δείκτες σχεδόν όλων των δεικτών καρδιακής νόσου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ