Guardian: Δημόσια συγγνώμη για τη σύνδεση του ιδρυτή της εφημερίδας με το δουλεμπόριο


Βρετανία: Σύμφωνα με έκθεση των Πανεπιστημίων του Νότιγχαμ και του Χαλ ο ιδρυτής της εφημερίδας συνδεόταν με την δουλεία μέσω της βιομηχανίας υφασμάτων

Σε δημόσια συγγνώμη για τις διασυνδέσεις του ιδρυτή της με το δουλεμπόριο προχώρησε η διοίκηση της βρετανικής εφημερίδας Guardian .

Η διευθύντρια της εφημερίδας Κάθριν Βάινερ έγραψε ένα άρθρο στο οποίο αναφέρει:

«Καθώς εισερχόμαστε στον τρίτο αιώνα μας ως ειδησεογραφικός οργανισμός, αυτή η απαίσια ιστορία πρέπει να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιούμε τη δημοσιογραφία για να εκθέτουμε τον ρατσισμό, την αδικία και την ανισότητα και να κάνουμε τους ισχυρούς να λογοδοτούν».

Το 1821 ιδρύθηκε η εφημερίδα Manchester Guardian από τον δημοσιογράφο και έμπορο βάμβακος Τζον Έντουαρντ Τέιλορ και 11 οικονομικούς υποστηρικτές του.

Η εταιρεία Scott Trust ανέθεσε σε ιστορικούς από τα Πανεπιστήμια του Νότινγχαμ και του Χαλ να ερευνήσουν τυχόν διασυνδέσεις του ιδρυτή της εφημερίδας με το δουλεμπόριο.

Όπως αποκαλύφθηκε μέσα από την έκθεση, τόσο ο Τέιλορ, όσο και εννέα συνεργάτες του εμπλέκονταν στο δουλεμπόριο, κυρίως μέσα της βιομηχανίας υφασμάτων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο Τέιλορ συνδεόταν με εταιρείες που εισήγαγαν στη Βρετανία ακατέργαστο βαμβάκι, από φυτείες τις οποίες καλλιεργούσαν σκλάβοι σε περιοχές της Αμερικής, όπως η Τζαμάικα, η Νότια Καρολίνα και η Γεωργία.

Η εταιρεία ιδιοκτησίας του Guardian Media Group προχώρησε σε απολογία προς τις κοινότητες που έχουν ταυτοποιηθεί στην έρευνα και σε όσους εν ζωή απόγονους των σκλάβων της εταιρείας εκείνης υπάρχουν, για την αποδεδειγμένη συμμετοχή των ιδρυτών της μεγάλης βρετανικής εφημερίδας στο μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ