Άθληση: Πώς να μειώσετε το στρες πριν επηρεάσει την υγεία σας


Αυτές τις μέρες, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποσυνδέσουν την πρίζα. Ο πληθωρισμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η βία με όπλα βρίσκονται σε άνοδο. Οι νταήδες πολλαπλασιάζονται στα social media. Ο κύκλος ειδήσεων 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες το 24ωρο, βγάζει συνεχώς δυσάρεστα νέα και οι άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν δύσκολες προσωπικές ή επαγγελματικές καταστάσεις. Περίπου οι μισοί Αμερικανοί δήλωσαν ότι βίωσαν άγχος την περασμένη ημέρα, σύμφωνα με έρευνα της Gallup Poll τον περασμένο Οκτώβριο.

Θέλετε να κοιμηθείτε καλύτερα; Σηκώστε μερικά βάρη

Το άγχος δεν είναι εγγενώς κακό, είπε ο Richard Scrivener, προσωπικός εκπαιδευτής και διευθυντής ανάπτυξης προϊόντων στην Trainfitness του Λονδίνου, μια εταιρεία τεχνολογίας εκπαίδευσης. Το άγχος των μυών σας μέσω της προπόνησης με βάρη, για παράδειγμα, οδηγεί σε ευεργετικές αλλαγές. Επιπλέον, το βραχυπρόθεσμο στρες σε υγιείς ανθρώπους συνήθως δεν αποτελεί κίνδυνο. «Αλλά εάν το άγχος είναι συνεχές, ειδικά σε ηλικιωμένα ή μη υγιή άτομα, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αντίδρασης στο στρες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα υγείας», είπε ο Scrivener.

Μπορεί το άγχος να σας αρρωστήσει;

Το άγχος εμφανίζεται όταν αντιμετωπίζεις μια νέα, απρόβλεπτη ή απειλητική κατάσταση και δεν ξέρεις αν μπορείς να το διαχειριστείς επιτυχώς, δήλωσε ο κλινικός ψυχολόγος Δρ. Καρμέλ Τσόι, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Ψυχιατρικής του Χάρβαρντ. Όταν είστε σωματικά ή συναισθηματικά πιεσμένοι, το σώμα σας μπαίνει σε λειτουργία μάχης ή φυγής. Η κορτιζόλη διαπερνά το σύστημά σας, δίνοντας σήμα στο σώμα σας να απελευθερώσει γλυκόζη. Η γλυκόζη, με τη σειρά της, παρέχει ενέργεια στους μύες σας, ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε μια απειλή ή να τρέξετε μακριά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της βιασύνης κορτιζόλης, ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να αυξηθεί, η αναπνοή σας μπορεί να γίνει γρήγορη και μπορεί να αισθανθείτε ζάλη ή ναυτία. Αν χρειαζόταν πραγματικά να πολεμήσετε ή να φύγετε από ένα αρπακτικό, τα επίπεδα κορτιζόλης σας θα έπεφταν πίσω μόλις τελειώσει η σύγκρουση. Όταν είστε χρόνιο στρες, ωστόσο, αυτά τα επίπεδα παραμένουν αυξημένα.

Το άγχος μπορεί να σας κάνει καλό, και να γιατί

Η παραμονή σε αυτή την αυξημένη κατάσταση δεν είναι καλό, καθώς τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να επιδεινώσουν καταστάσεις υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης και χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει ή να συμβάλει σε άγχος, ευερεθιστότητα, κακό ύπνο, κατάχρηση ουσιών, χρόνια δυσπιστία ή ανησυχία και πολλά άλλα.

Πώς να ανακουφίσετε το άγχος

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταπολεμήσετε το άγχος. Διατηρήστε μια καθημερινή ρουτίνα, κοιμηθείτε πολύ, τρώτε υγιεινές τροφές και περιορίστε τον χρόνο σας να παρακολουθείτε τις ειδήσεις ή να ασχολείστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Βοηθά επίσης να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τους άλλους και να χρησιμοποιείτε ηρεμιστικές πρακτικές όπως ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή. Ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία, όμως, είναι η σωματική δραστηριότητα.

«Η άσκηση είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για τη διαχείριση του ψυχολογικού στρες», είπε ο Τσόι. «Η άσκηση δεν αφαιρεί αυτό που προκαλεί το άγχος, αλλά μπορεί να τονώσει τη διάθεση, να μειώσει την ένταση και να βελτιώσει τον ύπνο – όλα αυτά επηρεάζονται από το στρες – και τελικά αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσεγγίσουν τις προκλήσεις τους με πιο ισορροπημένο τρόπο.»Πολλές μελέτες υποστηρίζουν τη θετική επίδραση της άσκησης στο στρες.

Η σωματική δραστηριότητα, και ιδιαίτερα η άσκηση, μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα του άγχους σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Advances in Experimental Medicine and Biology, για παράδειγμα. Ομοίως, μια μελέτη Frontiers in Psychology σε φοιτητές πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι η τακτική ενασχόληση με αερόβιες ασκήσεις χαμηλής έως μέτριας έντασης για έξι εβδομάδες βοήθησε στην ανακούφιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και του αντιληπτού άγχους τους.

Κινηθείτε για να απελευθερώσετε χημικές ουσίες που σας χαρίζουν αίσθηση

Ο λόγος που η άσκηση είναι τόσο αποτελεσματική στην καταπολέμηση του στρες είναι αρκετά απλός. Η άσκηση προκαλεί το σώμα σας να παράγει περισσότερες ενδορφίνες, οι οποίες είναι νευροδιαβιβαστές που ενισχύουν τη διάθεσή σας. Η κίνηση καταπολεμά επίσης τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, ενώ βελτιώνει τη ροή του αίματος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ