Κεταμίνη: Μελέτη δείχνει το φάρμακο ευεργετικό για τη θεραπεία εγκεφαλικών τραυματισμών σε παιδιά


Κεταμίνη: Κοινό φάρμακο αναισθησίας θα μπορούσε να είναι ευεργετικό στη μείωση της πίεσης στο εσωτερικό του κρανίου παιδιών με τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις (TBI), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Critical Care Medicine. Η κεταμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για αναισθησία από τη δεκαετία του 1970, παραδοσιακά αποφεύγεται για τους ασθενείς με τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις TBI λόγω πρώιμων μελετών που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο εσωτερικό του κρανίου, γνωστή ως ενδοκρανιακή πίεση (ICP). Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει το αντίθετο, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Michael Wolf, MD, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής και Νευροχειρουργικής και διευθυντής Νευροκριτικής Φροντίδας στο Νοσοκομείο Παίδων Monroe Carell Jr. του Vanderbilt.

Ο Wolf και οι συν-συγγραφείς του ξεκίνησαν να επανεξετάσουν τις επιδράσεις της κεταμίνης στην ενδοκρανιακή πίεση ICP σε παιδιά που εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων (PICU) με σοβαρή TBI, αναλύοντας δεδομένα από 33 ασθενείς ηλικίας από 1 μήνα έως 16 ετών, 22 από τους οποίους έλαβαν κεταμίνη στο πλαίσιο ενός θεραπευτικού πρωτοκόλλου που ενημερώθηκε από κατευθυντήριες γραμμές βασισμένες σε στοιχεία. Δεκαοκτώ δόσεις κεταμίνης χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια κρίσεων ενδοκρανιακής πίεσης ICP σε 11 ασθενείς και παρατηρήθηκε συνολική μείωση της ενδοκρανιακής πίεσης ICP. “Διαπιστώσαμε ότι η κεταμίνη όχι μόνο δεν αυξάνει την ενδοκρανιακή πίεση ICP, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να τη μειώσει”, δήλωσε ο Wolf. “Τα παιδιά με σοβαρή ενδοκρανιακή πίεση TBI κινδυνεύουν να πεθάνουν ή να έχουν μακροχρόνιες νευρολογικές βλάβες, όπως δυσκολία στο περπάτημα και στην ομιλία. Κατά τις κρίσιμες ημέρες μετά τον αρχικό τραυματισμό τους, η εστίασή μας στη ΜΕΘ PICU είναι να ελαχιστοποιήσουμε τη συνεχιζόμενη βλάβη στον εγκέφαλό τους, με έμφαση στην πρόληψη και τη θεραπεία της υψηλής ενδοκρανιακής πίεσης ICP”. “Παρά τις δεκαετίες έρευνας, οι θεραπευτικές μας επιλογές παραμένουν περιορισμένες σε μια χούφτα φάρμακα και τεχνικές”, πρόσθεσε. “Αυτή η μελέτη μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει η πόρτα σε μια νέα χρήση ενός παλιού φαρμάκου που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την προσέγγισή μας στη φροντίδα αυτών των ευάλωτων παιδιών”.

Ο Wolf δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι “συναρπαστικά, αν και προκαταρκτικά” επειδή η κεταμίνη συσχετίστηκε με μείωση της ενδοκρανιακής πίεσης ICP κατά τη διάρκεια κρίσεων ενδοκρανιακής πίεσης ICP. Εάν τα ευρήματα αναπαραχθούν σε μια μεγαλύτερη μελέτη, η κεταμίνη μπορεί να δικαιολογεί την εξέτασή της ως θεραπεία για την ενδοκρανιακή υπέρταση σε παιδιά με σοβαρή ενδοκρανιακή πίεση TBI, είπε. “Προχωρώντας προς τα εμπρός, σχεδιάζουμε να μελετήσουμε τις επιδράσεις της κεταμίνης σε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών με τραυματική εγκεφαλική βλάβη, συνεργαζόμενοι με συναδέλφους σε άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία για να το πράξουμε”, δήλωσε ο Wolf. “Εάν είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε την κατανόηση των επιδράσεων της κεταμίνης σε μια μεγαλύτερη μελέτη, ίσως διαπιστώσουμε ότι η κεταμίνη αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο για την παροχή της καλύτερης δυνατής θεραπείας για τα παιδιά με τραυματική εγκεφαλική βλάβη”. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να αντιστρέψουν σχεδόν δύο δεκαετίες σκέψης που σχετίζονται με την κεταμίνη και την ενδοκρανιακή πίεση, σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα John C. “Jay” Wellons, III, MD, MSPH, Cal Turner Chair και επικεφαλής της Παιδιατρικής Νευροχειρουργικής στο Monroe Carell. “Πρόκειται για ένα καταπληκτικό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η προσπάθεια παιδιατρικής νευροκριτικής φροντίδας”, δήλωσε ο Wellons. “Ο Dr. Wolf και οι συνάδελφοί του στην παιδιατρική ΜΕΘ όχι μόνο παρέχουν εξαιρετική φροντίδα, αλλά διεξάγουν και κλινική έρευνα με αντίκτυπο στον τομέα. “Η μελέτη αυτή και μόνον αντιπροσωπεύει μια σχεδόν πλήρη αντιστροφή του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε για τη σχέση μεταξύ κεταμίνης και ενδοκρανιακής πίεσης. Τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν πιθανότατα σε περαιτέρω μελέτες που πιστεύω ότι θα αλλάξουν 20 χρόνια προηγούμενης σκέψης”, δήλωσε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ