Νήπια: Γιατί το παιδί μου θέλει να διαβάζει ξανά και ξανά το ίδιο βιβλίο;


Είναι εύκολο να αισθανθείτε πλημμυρισμένοι με συναισθήματα και ερεθίσματα ως μικρό παιδί. Απλώς σκεφτείτε το – τα νήπια έχουν λίγες μόνο επιλογές όταν πρόκειται για την καθημερινή τους δομή. Οι ενήλικες ελέγχουν κάθε πτυχή της ημέρας τους, από την ώρα του ύπνου μέχρι το φαγητό και όλες τις ενδιάμεσες δραστηριότητες. Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ότι ολόκληρη η ημέρα του παιδιού σας πιθανότατα θα είναι «κλειστή» εάν αλλάξει η καθημερινή ρουτίνα. Τα αγαπημένα βιβλία είναι κάτι σαν μια καλή καθημερινή ρουτίνα. Η προβλεψιμότητα είναι παρήγορη, ακόμα και στην 6η ή 7η ανάγνωση.

Η προσμονή για το τι θα ακολουθήσει δεν μειώνεται με τις επαναλαμβανόμενες αναγνώσεις. Αν προσπαθήσετε να παραλείψετε μια σελίδα, το παρατηρούν και διαμαρτύρονται. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να διαβάζετε δυνατά στο παιδί σας αμέσως μόλις γεννηθεί. Όταν το διάβασμα είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας, το παιδί σας μαθαίνει να συνδέει τα βιβλία με ευχαρίστηση και άνεση. Το διάβασμα είναι μια παρηγορητική, συναρπαστική εμπειρία για τα μικρά παιδιά. Μερικά παραδείγματα:

  • Η άνεση να είστεμε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να κουκουλώνεστε για να απολαύσετε ένα βιβλίο μαζί; Η κοινή δραστηριότητα προωθεί το δέσιμο, την άνεση και τη μάθηση όλα σε ένα.
  • Έλεγεχος λεπτών κινήσεων. Το παιδί σας αναπτύσσει λεπτές κινητικές δεξιότητες καθώς μαθαίνει να γυρίζει σελίδες βιβλίων. Ξεκινά με σελίδες βιβλίων board περίπου ενός έτους. Έπειτα, όταν πηγαίνουν στην προσχολική ηλικία, καταφέρνουν να γυρίζουν κανονικές σελίδες βιβλίων ιστοριών.
  • Αισθητηριακές συνδέσεις. Όταν διαβάζετε δυνατά με το παιδί σας, ο εγκέφαλός του δημιουργεί συνδέσεις μεταξύ αυτών που βλέπει, ακούει και αγγίζει, κάτι που θέτει τα θεμέλια για μελλοντική ανάγνωση. Η ανάγνωση είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται μέσω της επανειλημμένης έκθεσης, όπως και κάθε άλλη δεξιότητα που κατέχει το παιδί σας.

Ποια βιβλία είναι καλύτερα για νήπια;

Τα καλύτερα βιβλία για νήπια απασχολούν όλες τις αισθήσεις τους. Αυτή η ηλικιακή ομάδα αγαπά ιδιαίτερα τα βιβλία με:

  • Έντονα χρώματα και απλές εικόνες
  • Σκληρές σελίδες βιβλίου για εύκολη περιστροφή σελίδας
  • Ήχους και φώτα
  • Επιλογές αφής και αισθήσεων
  • Ομοιοκατάληκτες ιστορίες
  • Απλές, προβλέψιμες ιστορίες

Δεν μπορείτε να κάνετε λάθος αν κάνετε τα βιβλία μέρος της καθημερινότητάς σας. Κρατήστε ένα καλάθι σε κάθε δωμάτιο για βιβλία που μπορεί να εξερευνήσει το παιδί σας ανεξάρτητα ή να σας φέρει για να διαβάσει. Το παιδί σας πιθανότατα θα σκίσει ή θα μασάει σελίδες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, γι’ αυτό έχετε αυτό κατά νου εάν έχετε ειδικά βιβλία που ανησυχείτε μήπως καταστρέψετε, όπως οικογενειακούς θησαυρούς. Κρατήστε τα σε ένα συγκεκριμένο μέρος και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει πρόσβαση σε αυτά μόνο όταν είστε διαθέσιμοι για παρακολούθηση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ