Σολομός: 7 επιστημονικά υποστηριζόμενα οφέλη από την κατανάλωσή του;


Είτε είναι ψιλοκομμένος σε ένα poke bowl είτε ψημένος στην τελειότητα μαζί με φρέσκα σπαράγγια, ο σολομός μπορεί να είναι ένα νόστιμο και υγιεινό ψάρι για να το απολαύσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Εάν είστε λάτρης του σολομού ή οποιουδήποτε ψαριού, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ακούσει πολλές συζητήσεις για πιθανά οφέλη του σολομού που σχετίζονται με την υγεία σας. Όμως, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις ιδιότητες;

Προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας

Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη στην καθημερινή σας διατροφή, μπορεί να θέλετε να αρχίσετε να το διορθώνετε. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους, την οικοδόμηση μυών, την ενίσχυση του μεταβολισμού και τη μείωση της λαχτάρας. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη σε καθημερινή βάση, μια μελέτη από το Annals of Nutrition & Metabolism προτείνει να λαμβάνετε περίπου 20 έως 30 γραμμάρια ανά γεύμα που τρώτε. Τα καλά νέα για τους λάτρεις του σολομού είναι ότι μια μερίδα 90 γραμμαρίων άγριος σολομός έχει περίπου 21 γραμμάρια πλήρους πρωτεΐνης.

Το σελήνιο στον σολομό μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του θυρεοειδούς

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του σολομού είναι ότι αυτό το γευστικό ψάρι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ένα ιχνοστοιχείο που ονομάζεται σελήνιο, μεταφέροντας περίπου το 70% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας ανά μερίδα. Τι κάνει όμως αυτό το ορυκτό; Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με την καρδιά και τη γνωστική σας υγεία, το σελήνιο είναι απαραίτητο για έναν υγιή θυρεοειδή. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ο θυρεοειδής είναι το όργανο στο σώμα σας που έχει τα υψηλότερα συγκεντρωμένα επίπεδα σεληνίου και μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Molecules αναφέρει ότι το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

Θα λάβετε άφθονη βιταμίνη Β12

Έχετε νιώσει ποτέ εξαιρετικά κουρασμένοι και λήθαργοι, μόνο και μόνο για να σας προτείνει κάποιος ένα συμπλήρωμα Β12; Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση ενός υγιούς συστήματος νευρικών και αιμοσφαιρίων στο σώμα μας. Όταν έχουμε έλλειψη σε Β12, μπορεί να εμφανίσουμε αδυναμία, απώλεια βάρους, ακόμη και κατάθλιψη. Και σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, χρειαζόμαστε τη Β12 για να αποτρέψουμε τη μεγαλοβλαστική αναιμία, ένα πρόβλημα αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε λήθαργο και εξάντληση.

Μπορεί να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά ευεργετικά για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Μπορείτε να βρείτε ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης (ALA) σε τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και ορισμένοι ξηροί καρποί, αλλά τα ψάρια είναι οι καλύτερες πηγές των πιο βιοδραστικών μορφών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA! Ο σολομός είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές με περίπου 2.260 χιλιοστόγραμμα ωμέγα-3 ανά 90 γραμμάρια. φιλέτο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν την καρδιά μας μειώνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και αυξάνοντας τα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης του σώματός μας, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μπορεί να μειώσετε τη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή στο σώμα μας μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και χρόνιο πόνο. Ευτυχώς, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στον σολομό και άλλα λιπαρά ψάρια έχουν συνδεθεί με τη μείωση της φλεγμονής. Σύμφωνα με μια έκθεση της Biochemical Society Transactions, τα EPA και DHA (δύο τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων) μπορούν να έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στις κυτταρικές μας μεμβράνες. Τα ωμέγα-3 με τη μορφή συμπληρωμάτων έδωσαν θετικά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα σε ορισμένους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μπορεί να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου μας και ακόμη και να επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση. Μια μελέτη Κινέζων ενηλίκων από το Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι τα ισχυρά θρεπτικά συστατικά στα ψάρια όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β, το μαγνήσιο και το σελήνιο, μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία. Από τους συμμετέχοντες που ήταν άνω των 65 ετών, εκείνοι που κατανάλωναν ψάρι περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα είδαν καλύτερη βελτίωση του εγκεφάλου από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερη από μία μερίδα ψάρι την εβδομάδα.

Ο σολομός περιέχει ασταξανθίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό

Ο σολομός παίρνει το φυσικό του ροζ/κόκκινο χρώμα από μια χημική ένωση που ονομάζεται ασταξανθίνη. Αυτή είναι μια φυσική χρωστική ουσία που είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό με πολλά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Marine Drugs, η ασταξανθίνη έχει συνδεθεί με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και με θετικές επιπτώσεις στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου και του διαβήτη. Συγκεκριμένα, ο σολομός που αλιεύεται άγρια είναι γνωστός ότι έχει υψηλή ποσότητα ασταξανθίνης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ