Χολέρα: Η Μοζαμβίκη προσπαθεί να περιορίσει την επιδημία της νόσου μετά τον κυκλώνα


Χολέρα: Εβδομάδες αφότου ο τεράστιος κυκλώνας Freddy έπληξε για δεύτερη φορά τη Μοζαμβίκη, η ακόμη πλημμυρισμένη χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ανεξέλεγκτο ξέσπασμα χολέρας που απειλεί να προστεθεί στην καταστροφή. Υπήρχαν πάνω από 19.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας σε οκτώ επαρχίες της Μοζαμβίκης στις 27 Μαρτίου, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, αριθμός που είχε σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα. Ο Φρέντι ήταν πιθανότατα ο μακροβιότερος κυκλώνας όλων των εποχών, καθώς διήρκεσε πάνω από πέντε εβδομάδες και έπληξε τη Μοζαμβίκη δύο φορές.

Η τροπική καταιγίδα σκότωσε 165 ανθρώπους στη Μοζαμβίκη, 17 στη Μαδαγασκάρη και 676 στο Μαλάουι. Περισσότεροι από 530 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στο Μαλάουι δύο εβδομάδες αργότερα, οπότε ο αριθμός των νεκρών στη χώρα αυτή θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 1.200. Ο κυκλώνας Φρέντι έφθασε για δεύτερη φορά στην επαρχία Ζαμπέζια της Μοζαμβίκης, όπου δεκάδες χωριά παραμένουν πλημμυρισμένα και τα αποθέματα νερού εξακολουθούν να είναι μολυσμένα.

Σε ένα νοσοκομείο στο Quelimane, την πρωτεύουσα της επαρχίας Zambezia, ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Eduardo Sam Gudo Jr ανέφερε ότι μόνο στην περιοχή Quelimane υπάρχουν 600 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, αλλά δήλωσε ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φτάσει τα 1.000. Τουλάχιστον 31 πέθαναν από χολέρα στη Ζαμπέζια και πάνω από 3.200 νοσηλεύτηκαν μεταξύ 15 και 29 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. Τα κρούσματα είναι τα περισσότερα στη γειτονιά Ισιντούα στα περίχωρα της πόλης, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν σε λασπόσπιτα από μπαμπού ή πλίνθους και φέρνουν νερό με κουβάδες από κοινοτικά πηγάδια. Οι πλημμύρες που προκάλεσε ο κυκλώνας εξέθεσαν πολλά από αυτά τα πηγάδια σε νερό μολυσμένο από την υπερχείλιση λυμάτων και άλλες πηγές βακτηρίων. Η χολέρα εξαπλώνεται μέσω των περιττωμάτων, συχνά όταν αυτά εισέρχονται στο πόσιμο νερό. Εβδομάδες αφότου ένας τεράστιος κυκλώνας έπληξε για δεύτερη φορά τη Μοζαμβίκη, η ακόμη πλημμυρισμένη χώρα αντιμετωπίζει ένα ανεξέλεγκτο ξέσπασμα χολέρας που απειλεί να επιτείνει την καταστροφή.

Όμως, μέχρι να επισκευαστούν οι αγωγοί νερού που έσπασαν από τις πλημμύρες, αυτά τα πηγάδια είναι η μόνη πηγή νερού για τους κατοίκους της Icidua και των κοινοτήτων όπως αυτή. Προς το παρόν, οι προσωρινές λύσεις προσφέρουν τη μόνη ελπίδα να αναχαιτιστεί το ξέσπασμα της επιδημίας. Εθελοντές πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι διανέμοντας μπουκάλια Certeza, ενός τοπικού καθαριστικού νερού με βάση το χλώριο. Κάθε μπουκάλι πρέπει να επαρκεί για μια οικογένεια για μια εβδομάδα, αλλά οι προμήθειες εξαντλούνται καθώς η τοπική παραγωγή δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τη ζήτηση. Δεν υπάρχουν, επίσης, αρκετοί άνθρωποι για να διανείμουν το Certeza, ακόμη και αν μπορούσαν να εξασφαλιστούν μεγαλύτερες προμήθειες, δήλωσε ο Gudo. Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πασχίζουν να θεραπεύσουν τους μολυσμένους με πολλές κλινικές και νοσοκομεία να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. “Ο κυκλώνας κατέστρεψε τις υποδομές εδώ”, δήλωσε ο Ζοζέ ντα Κόστα Σίλβα, κλινικός διευθυντής του κέντρου υγείας Icidua. “Εργαζόμαστε σε τμήματα του νοσοκομείου που δεν καταστράφηκαν. Ορισμένοι συνάδελφοι εργάζονται έξω στην ύπαιθρο, επειδή δεν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος για όλους”. Συνολικά, ογδόντα κέντρα υγείας επλήγησαν από τις δύο προσγειώσεις του Φρέντι στη Μοζαμβίκη, σύμφωνα με την INGD, την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της χώρας. Αν και οι κυκλώνες εμφανίζονται στη νότια Αφρική από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο, η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει κάνει τους τροπικούς κυκλώνες πιο υγρούς, πιο έντονους και πιο συχνούς.

Το φυσικό φαινόμενο La Nina που έχει πλέον διαλυθεί επιδείνωσε, επίσης, τη δραστηριότητα των κυκλώνων στην περιοχή. Ενώ ο ίδιος ο κυκλώνας Freddy δεν έχει ακόμη αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή, οι ερευνητές λένε ότι έχει όλα τα σωστά χαρακτηριστικά ενός καιρικού φαινομένου που τροφοδοτείται από την αύξηση της θερμοκρασίας. Σχηματίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στα ανοικτά της Αυστραλίας, ο κυκλώνας με την εξαιρετική μακροβιότητα πραγματοποίησε μια πρωτοφανή διάσχιση άνω των 8000 χιλιομέτρων (5.000 μιλίων) από τα ανατολικά προς τα δυτικά στον Ινδικό Ωκεανό. Ακολούθησε μια ελικοειδή πορεία που σπάνια καταγράφεται από τους μετεωρολόγους, χτυπώντας για πρώτη φορά τη Μαδαγασκάρη και τη Μοζαμβίκη στα τέλη Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια ξανά τον Μάρτιο, προτού εισέλθει με ορμή στο Μαλάουι.

Ρούχα κρέμονται για να στεγνώσουν σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που ονομάστηκαν καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας που προκάλεσε ο τροπικός κυκλώνας Freddy στο Phalombe, στο νότιο Μαλάουι το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023. Οι αρχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις καταστροφές στο Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη, με περισσότερους από 370 ανθρώπους να έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί και αρκετές εκατοντάδες να έχουν εκτοπιστεί ή να αγνοούνται. Η αποκατάσταση της κανονικής παροχής νερού στη Μοζαμβίκη θα πάρει χρόνο, καθώς πολλοί κατεστραμμένοι αγωγοί διέρχονται από περιοχές που είναι ακόμη απρόσιτες δύο εβδομάδες μετά την τελευταία επίπτωση του κυκλώνα.

“Επιδημία χολέρας σε μια πλημμυρισμένη πεδιάδα με πολύ υψηλό υδροφόρο ορίζοντα είναι “αδύνατο να αντιμετωπιστεί”, δήλωσε στο Associated Press η Myrta Kaulard, συντονίστρια του ΟΗΕ στη Μοζαμβίκη. “Η αποχέτευση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και οι πλημμύρες έχουν επηρεάσει βασικές υποδομές, όπως οι αγωγοί ύδρευσης και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος … Η επισκευή αυτών των υποδομών σε πλημμυρισμένες περιοχές είναι μια άλλη “αδύνατη αποστολή”. Εν τω μεταξύ, οι αγροτικές περιοχές γύρω από το Quelimane αντιμετωπίζουν άλλες απειλές. Πολλά χωριά και χωράφια εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το νερό, και η υγρασία έχει εκθρέψει σμήνη κουνουπιών που μεταφέρουν την ελονοσία. Σε έναν πρόχειρο καταυλισμό εκτοπισμένων στην όχθη ενός πλημμυρισμένου ορυζώνα κοντά στο χωριό Nicoadala, 20 από τους 290 κατοίκους είναι άρρωστοι από ελονοσία, σύμφωνα με τον Hilário Milisto Irawe, έναν τοπικό αρχηγό. Μόνο στις 24 Μαρτίου αναφέρθηκαν 444 κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή Quelimane, αλλά ο αριθμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί, όπως εκείνοι στον καταυλισμό έξω από τη Nicoadala, δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγείας.

Επιτείνοντας την κρίση της δημόσιας υγείας, τα υλικά μέσα διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς ο Φρέντι χτύπησε λίγο πριν από την κύρια συγκομιδή. Μετέφερε επίσης θαλασσινό νερό στην ενδοχώρα, απειλώντας μακροπρόθεσμα τη γονιμότητα του εδάφους σε μια περιοχή όπου ο υποσιτισμός είναι ήδη χρόνιος. “Όλες οι φάρμες μας έχουν πλημμυρίσει. Οι καλλιέργειες ρυζιού μας καταστράφηκαν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξαναρχίσουμε από την αρχή, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα το κάνουμε αυτό”, δήλωσε ο Irawe.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ