Νέες αποκαλύψεις απο Αμερικανούς αξιωματούχους για το «σίριαλ» με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πέταξε πρόσφατα πάνω από τις ΗΠΑ. Κατάφερε να συγκεντρώσει όπως λένε πληροφορίες από διάφορες ευαίσθητες αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να το εμποδίσει
Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πέταξε στις ΗΠΑ μπόρεσε να συγκεντρώσει πληροφορίες από διάφορες ευαίσθητες αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να το εμποδίσει, σύμφωνα με δύο σημερινούς ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης.
Η Κίνα μπόρεσε να ελέγξει το αερόστατο ώστε να μπορέσει να κάνει πολλαπλά περάσματα πάνω από ορισμένες τοποθεσίες και να μεταδώσει τις πληροφορίες που συνέλεξε πίσω στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο, είπαν οι τρεις αξιωματούχοι. Οι πληροφορίες που συνέλεξε η Κίνα προέρχονταν κυρίως από ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία μπορούν να ληφθούν από οπλικά συστήματα ή να περιλαμβάνουν επικοινωνίες από το προσωπικό της βάσης, αντί για εικόνες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Οι τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα θα μπορούσε να είχε συγκεντρώσει πολύ περισσότερες πληροφορίες από ευαίσθητες τοποθεσίες αν δεν υπήρχαν οι προσπάθειες της διοίκησης να μετακινηθεί γύρω από πιθανούς στόχους και να κρύψει την ικανότητα του μπαλονιού να λαμβάνει τα ηλεκτρονικά τους σήματα εμποδίζοντάς τα να εκπέμπουν ή να εκπέμπουν σήματα.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παρέπεμψε το NBC News στο Υπουργείο Άμυνας για σχολιασμό. Το Υπουργείο Άμυνας ζήτησε από το NBC News σχόλια από τον Φεβρουάριο, στα οποία ανώτεροι αξιωματούχοι είπαν ότι το μπαλόνι είχε «περιορισμένη προσθετική αξία» για τη συλλογή πληροφοριών από την κινεζική κυβέρνηση «πάνω και πάνω από αυτό που [η Κίνα] είναι πιθανό να συλλέξει μέσω πραγμάτων όπως οι δορυφόροι στη χαμηλή γη τροχιά»
Η Κίνα έχει πει επανειλημμένα ότι το αερόστατο ήταν ένα μη επανδρωμένο πολιτικό αερόπλοιο που ξέφυγε κατά λάθος από την πορεία του και ότι οι ΗΠΑ αντέδρασαν υπερβολικά καταρρίπτοντάς το. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν πει σε ποια εταιρεία, τμήμα ή οργανισμό ανήκε το μπαλόνι, παρά τα πολλά αιτήματα για σχόλια από το NBC News.
Μετά την κατάρριψη του μπαλονιού τον Φεβρουάριο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι ήταν σε θέση να συλλέξει πληροφορίες σημάτων. Το μπαλόνι είχε έναν μηχανισμό αυτοκαταστροφής που θα μπορούσε να είχε ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως από την Κίνα, αλλά οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είναι σαφές εάν αυτό δεν συνέβη επειδή ο μηχανισμός δυσλειτούργησε ή επειδή η Κίνα αποφάσισε να μην τον ενεργοποιήσει.
Το μπαλόνι εισήλθε για πρώτη φορά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πάνω από την Αλάσκα στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία είπε ότι το παρακολουθούσε καθώς κινούνταν. Μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες, το αερόστατο πετούσε πάνω από τη Μοντάνα — συγκεκριμένα την αεροπορική βάση Malmstrom, όπου οι ΗΠΑ αποθηκεύουν ορισμένα από τα πυρηνικά τους μέσα.
Στις 2 Φεβρουαρίου, το NBC News ήταν το πρώτο που ανέφερε ότι το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ και ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε σκεφτεί να το καταρρίψει, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να το επιβεβαιώσει δημόσια και να αποκαλύψει ότι παρακολουθούσε το αερόστατο για μέρες. Μόλις δημοσιοποιήθηκε η ύπαρξη του μπαλονιού, η Κίνα αύξησε την ταχύτητά του, είπαν αξιωματούχοι, σε μια προσπάθεια να το βγάλει από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το αερόστατο στις 4 Φεβρουαρίου στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας και οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναλύουν τα συντρίμμια που ανασύρθηκαν. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι περίμενε να καταρρίψει το μπαλόνι μέχρι να βρεθεί πάνω από τον ωκεανό για να αποφύγει τυχόν ζημιές ή θύματα στο έδαφος. Το μπαλόνι, το οποίο ήταν σχεδόν τόσο μεγάλο όσο τρία σχολικά λεωφορεία, θα είχε ένα μεγάλο πεδίο συντριμμιών που οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να ελέγξουν καθώς έπεφτε στη γη.
«Οι στρατιωτικοί διοικητές των ΗΠΑ είχαν αποφασίσει ότι η κατάρριψη του μπαλονιού ενώ πετούσε πάνω από τη στεριά θα προκαλούσε αδικαιολόγητο κίνδυνο για τους ανθρώπους σε μια ευρεία περιοχή λόγω του μεγέθους και του ύψους του μπαλονιού και του ωφέλιμου φορτίου επιτήρησής του», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σε γραπτή δήλωση μετά την κατάρριψη του μπαλονιού.Οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να ανακατασκευάσουν το μπαλόνι από τα συντρίμμια που ανακτήθηκαν.

