Πώς να παίρνεις αποφάσεις με βάση τον κανόνα 10/10/10


Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν τις προηγούμενες εμπειρίες μας, γνωστικές προκαταλήψεις και πολλά άλλα που εντείνουν την κατάσταση περαιτέρω. Προσθέστε σε όλα αυτά σε μια αγχωτική κατάσταση και έχετε μια συνταγή για καταστροφικές αποφάσεις.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε την τάση που έχει το μυαλό μας να παίρνει λάθος αποφάσεις;

Ο κανόνας είναι πολύ απλός. Χρειάζεται μόνο να θυμάστε τρεις ερωτήσεις και να είστε σε θέση να τις απαντήσετε σκεφτόμενοι το μέλλον:

Πώς θα νιώθω για την απόφασή μου σε 10 λεπτά;
Πώς θα νιώθω για την απόφασή μου σε 10 μήνες;
Πώς θα νιώθω για την απόφασή μου σε 10 χρόνια;

Ο εγκέφαλός μας είναι “προγραμματισμένος” να ψάχνει τη βραχυπρόθεσμη ευχαρίστηση. Ωστόσο, το να εξετάζετε τη μακροπρόθεσμη ικανοποίηση και τις επιπτώσεις, σας επιτρέπει να λάβετε πιο έξυπνες αποφάσεις.

Αυτή η μέθοδος μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε περαιτέρω, πιο έξυπνα και να αξιολογούμε την κατάσταση με βάση το πώς θα ανταποκριθούμε προσωπικά, λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα. Μας σώζει από μια άμεση αντίδραση που θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση που θα βιώσουμε μακροπρόθεσμα.

Η εξάσκηση είναι το κλειδί για την επιτυχία, και το ίδιο συμβαίνει και με αυτή τη μέθοδο. Όσο συχνότερα την εφαρμόζετε, ο εγκέφαλος προσαρμόζεται πιο γρήγορα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πρέπει να αποφασίσετε για κάτι, δοκιμάστε αυτή τη μακροπρόθεσμη οπτική και θα αρχίσετε να βλέπετε τη διαφορά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ