Μύκητας Candida auris: Ποια είναι τα συμπτώματα του μύκητα Candida auris;


Ο θανατηφόρος μαύρος μύκητας Candida auris έχει χαρακτηριστεί ως «επείγουσα απειλή» επειδή πολλά στελέχη της μαγιάς είναι ανθεκτικά στις διαθέσιμες θεραπείες – αλλά ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχετε;

Μύκητας Candida auris

Γνωστή και ως C. auris, η μόλυνση έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες της Αμερικής από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2016. Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε την ταχεία εμβέλειά του και διαπίστωσε ότι ο αριθμός των γνωστών περιπτώσεων έχει υπερτριπλασιαστεί σε ολόκληρη την Αμερική μεταξύ 2020 και 2021, και τα στελέχη που είναι ανθεκτικά στα πολλαπλά φάρμακα γίνονται πιο κοινά.

Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς που προσβάλλονται από το C. auris πεθαίνουν μέσα σε 90 ημέρες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών (ACAP) περιέγραψε το μικροσκοπικό στέλεχος ζυμομύκητα ως «ανησυχητικό» επειδή σπάνια ανιχνεύεται στο φυσικό περιβάλλον, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι οι μυκητιάσεις γίνονται «μείζονα απειλή» για τη δημόσια υγεία.

Η μετάδοση συμβαίνει κυρίως μεταξύ των κατοίκων σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ή σε εκείνους με κατοικημένες συσκευές ή μηχανικούς αναπνευστήρες. Είναι απίθανο οι υγιείς άνθρωποι να αναπτύξουν μαύρο μύκητα, αλλά μεταξύ των αδύναμων και ευάλωτων, σκοτώνει μεταξύ 30 και 60 τοις εκατό.

Ο μύκητας είναι ανησυχητικός γιατί, σε αντίθεση με τους περισσότερους μύκητες, μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο, εξήγησε ο Δρ Scott Roberts, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής Πρόληψης Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Yale. Τα συμπτώματα του C. auris μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή οι ασθενείς με τον μύκητα είναι συχνά ήδη άρρωστοι από άλλες ιατρικές καταστάσεις και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Ενώ μόνο μια εργαστηριακή εξέταση μπορεί να διαγνώσει τη μόλυνση, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν αποκαλύψει τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια του C. auris. Εδώ είναι τα ενδεικτικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

Πυρετός και ρίγη

Το CDC εξήγησε ότι τα πιο κοινά συμπτώματα του διηθητικού C. auris είναι ο πυρετός και τα ρίγη που δεν βελτιώνονται μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά για υποψία βακτηριακής λοίμωξης. Σύμφωνα με το NHS Inform, πυρετός είναι συνήθως όταν η θερμοκρασία του σώματός σας είναι 37,8°C ή υψηλότερη. Μπορεί να αισθανθείτε ζέστη, κρύο ή ρίγος εάν έχετε πυρετό.

Τα ρίγη είναι ο τρόπος του σώματός σας να αυξήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του και αυτό μπορεί να προκληθεί από ιούς, λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Πυρετός και ρίγη είναι τα πιο κοινά συμπτώματα για λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος από το C. auris. Οι λοιμώξεις του αίματος μπορεί επίσης να προκαλέσουν σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Ο μύκητας μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, να ζει στο δέρμα ή σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το αυτί ή τις πληγές.

Μόλυνση αυτιού

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν οξύ ή θαμπό πόνο στον ακουστικό πόρο εάν ο μύκητας C. auris έχει φτάσει σε αυτό το μέρος του σώματος. Ο μύκητας σκοτώνει περισσότερους από έναν στους τρεις ανθρώπους με διεισδυτικό C. auris, όπου έχει εξαπλωθεί για να προκαλέσει μόλυνση όπως στο αυτί, γράφει η Daily Mail.

Αντοχή στα αντιβιοτικά

Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι είναι εάν τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν τον πυρετό και τα ρίγη για υποψία βακτηριακής λοίμωξης. Η αντιμυκητιασική θεραπεία μπορεί επίσης να είναι εντελώς αναποτελεσματική ή να μην λειτουργεί καλά. Ορισμένες λοιμώξεις από C. auris ήταν ανθεκτικές και στους τρεις τύπους αντιμυκητιασικών φαρμάκων: αζόλες, εχινοκανδίνες και αμφοτερικίνη Β. Οι εχινοκανδίνες είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας που χορηγείται για τη θεραπεία του C. auris.

Λοίμωξη τραύματος

Η μόλυνση μπορεί να στοχεύσει μια υπάρχουσα ανοιχτή πληγή που επουλώνεται, οδηγώντας σε φλεγμονή ή ερυθρότητα γύρω από το σημείο του τραυματισμού – αυτό οφείλεται σε ερεθισμό που προκαλεί διαστολή των τριχοειδών αγγείων του αίματος. Μπορεί να υπάρχει κιτρινωπό ή πορτοκαλί πύον από το τραύμα ή αυξημένη ευαισθησία που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί.

Κούραση και αδιαθεσία

Τα άτομα με τη λοίμωξη μπορεί να υποφέρουν από γενική κόπωση και κακουχία, που πιστεύεται ότι είναι ένα σήμα για το σώμα να ανακάμψει. Οι λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος μπορούν επίσης να προκαλέσουν σήψη, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, και εμφανίζεται όταν μια λοίμωξη που ήδη έχετε πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση σε όλο το σώμα σας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη και διακοπή λειτουργίας πολλών συστημάτων οργάνων. Ο Donald Vinh, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ, προειδοποίησε ότι ένας πλανήτης που θερμαίνεται θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξέλιξη νέων τύπων ασθενειών καθώς οι μύκητες προσαρμόζονται και επεκτείνουν τη θέση τους, οδηγώντας σε περισσότερες λοιμώξεις.

Ο καθηγητής Vinh είπε στο Popular Mechanics: «Οι μύκητες προσαρμόζονται ήδη σε υψηλότερες θερμοκρασίες και επεκτείνουν τη θέση τους, οδηγώντας σε περισσότερες μολύνσεις. «Εν τω μεταξύ, η πρόοδος στην ιατρική οδηγεί σε πιο ευαίσθητους ασθενείς και τα διαθέσιμα αντιμυκητιακά φάρμακα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ