COVID-19: Πώς ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης;


Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με σύνδρομο μετά τον COVID-19 συχνά εμφανίζουν γνωστικές διαταραχές και διαταραχές της μνήμης. Μια νέα μελέτη από ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο (UFRJ) και το UniRio παρέχει πληροφορίες για τον μηχανισμό πίσω από αυτό το φαινόμενο.

Πώς ο Covid-19 σχετίζεται με τις διαταραχές μνήμης;

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η πρωτεΐνη Spike, υπεύθυνη για την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την απώλεια μνήμης στο σύνδρομο μετά την COVID-19. Η μελέτη προσδιορίζει επίσης τον υποδοχέα TLR4 ως πιθανό θεραπευτικό στόχο για τα συμπτώματα.

Η μελέτη περιελάμβανε πειράματα με ποντίκια, όπου οι ερευνητές έγχυσαν την πρωτεΐνη Spike από τον SARS-CoV-2 στον εγκέφαλο των ζώων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έγχυση προκάλεσε καθυστερημένη εξασθένηση της μνήμης, παρόμοια με το σύνδρομο μετά τον COVID-19 στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν μια αύξηση στην ποσότητα και την κατάσταση ενεργοποίησης της μικρογλοίας, ενός τύπου εγκεφαλικών κυττάρων που εμπλέκονται στην έμφυτη ανοσοαπόκριση και του οποίου ο ρόλος είναι ουσιαστικός στις νευροφλεγμονώδεις ασθένειες.

Οι επικεφαλής της μελέτης, Claudia Figueiredo και Giselle Passos από τη Φαρμακευτική Σχολή της UFRJ, εξήγησαν ότι η ενεργοποίηση του υποδοχέα TRL4 από την ιική πρωτεΐνη προκαλεί νευροφλεγμονή, οδηγώντας στην εξάλειψη των συναπτικών πρωτεϊνών από τη μικρογλοία μέσω μιας διαδικασίας φαγοκυττάρωσης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση της μνήμης. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους και οι ασθενείς με πολυμορφισμούς στο γονίδιο που σχετίζεται με το TLR4 διαπιστώθηκε ότι είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν όψιμες διαταραχές μνήμης μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρωτεΐνη Spike έχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη γνωστικών αλλαγών μετά το COVID-19 και πρότειναν ότι το TLR4 είναι ένας πολλά υποσχόμενος στόχος για την ανάπτυξη προληπτικών και θεραπευτικών στρατηγικών για την αποφυγή ή τη θεραπεία της απώλειας μνήμης που προκαλείται από το SARS-CoV-2 .

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Carlos Chagas Filho Foundation for Research Support of the State of Rio de Janeiro (Faperj), με υποτροφίες που χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βραζιλίας (CNPq) και τον Συντονισμό για τη Βελτίωση του Προσωπικού Ανώτατης Εκπαίδευσης (Ακρωτήρια).

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ