Ψάρια: Κάνει να τρώμε ψάρι καθημερινά;


Οι κυβερνητικές διατροφικές οδηγίες συνιστούν στους ανθρώπους να τρώνε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα. Και γνωρίζουμε ότι τα ψάρια είναι γεμάτα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα—τα οποία μπορούν να ωφελήσουν τόσο την καρδιά όσο και τον εγκέφαλο. Είναι όμως ασφαλές να τρώμε ψάρια κάθε μέρα; «Για τα περισσότερα άτομα είναι καλό να τρώνε ψάρι κάθε μέρα», λέει ο Eric Rimm, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής, σε ένα άρθρο στις 30 Αυγούστου 2015 στο Today.com, προσθέτοντας ότι «είναι σίγουρα καλύτερο να τρώτε ψάρι κάθε μέρα παρά να τρώτε βόειο κρέας. κάθε μέρα.”

Καταναλώνετε ψάρια καθημερινά;

Αν και μπορεί να είναι ασφαλές να τρώτε ψάρια κάθε μέρα, ο Rimm λέει ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν υπάρχουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία σε αυτό το επίπεδο κατανάλωσης. «Το μεγαλύτερο μέρος της επιστήμης δεν εξετάζει την καθημερινή κατανάλωση», εξηγεί. «Αλλά πολλές, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι το παίρνουν μερικές φορές την εβδομάδα έχουν χαμηλότερο ποσοστό θανατηφόρων καρδιακών προσβολών σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε καθόλου».

Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, προειδοποιεί ο Ριμ. Για παράδειγμα, η έγκυος γυναίκα και τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν μεγαλύτερα ψάρια με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής – όπως ο ξιφίας και ο τόνος – επειδή μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα τοξινών, όπως ο υδράργυρος. Υπάρχουν επίσης περιβαλλοντικοί παράγοντες — συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου υπεραλίευσης ορισμένων ειδών. «Ακόμη και για να κάνουμε τους ανθρώπους να τρώνε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα, πρέπει να ενισχύσουμε την ιχθυοκαλλιέργεια», λέει ο Rimm, σημειώνοντας ότι ορισμένα είδη εκτρεφόμενων ψαριών μπορεί να είναι πιο θρεπτικά από αυτά που αλιεύονται στη φύση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ