Καρκίνος: Τι είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα;


Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που σχηματίζεται στα βασικά κύτταρα του δέρματός σας. Τα βασικά κύτταρα υπάρχουν στο κάτω μέρος της επιδερμίδας σας, που είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μοιάζει με ένα μικρό, μερικές φορές γυαλιστερό εξόγκωμα ή φολιδωτό επίπεδο έμπλαστρο στο δέρμα σας που αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου.

Τι είναι τα βασικά κύτταρα;

Τα βασικά κύτταρα είναι μικροσκοπικά κύτταρα στο εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας (επιδερμίδα), το οποίο είναι το στρώμα του δέρματος που μπορείτε να δείτε και να αγγίξετε στο σώμα σας. Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία νέων κυττάρων του δέρματος με τη διαίρεση και την αντιγραφή τους. Όταν τα βασικά κύτταρα δημιουργούν νέα κύτταρα, τα παλαιότερα κύτταρα του δέρματος πιέζουν προς την επιφάνεια της επιδερμίδας σας, όπου πεθαίνουν και φεύγουν από το σώμα σας.

Ποιοι είναι οι τύποι βασικοκυτταρικού καρκινώματος;

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι βασικοκυτταρικού καρκινώματος (BCC), συμπεριλαμβανομένων:

  • Οζώδης: Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος BCC. Το οζώδες BCC μοιάζει με ένα στρογγυλό σπυράκι με ορατά αιμοφόρα αγγεία που το περιβάλλουν (τελαγγειεκτασίες).
  • Επιφανειακή εξάπλωση: Αυτός ο τύπος προκαλεί βλάβες που εμφανίζονται ως μικρά, ρηχά σημάδια στο δέρμα σας που είναι ελαφρώς πιο ανοιχτόχρωμα από το γύρω δέρμα. Αυτές οι βλάβες σχηματίζονται στον κορμό (κορμό), τα χέρια και τα πόδια σας.
  • Σκληρυντική (μορφομορφή): Αυτές οι καρκινικές βλάβες μοιάζουν με ουλές που επεκτείνονται αργά με την πάροδο του χρόνου. Αυτός ο τύπος είναι πιο κοινός στο πρόσωπό σας. Αυτός ο τύπος μπορεί επίσης να πάρει τη μορφή μιας μικρής κόκκινης κουκκίδας στο δέρμα σας.
  • Μελάγχρωση: Αυτός είναι ένας σπάνιος τύπος BCC που προκαλεί υπερμελάγχρωση, όπου μια περιοχή του δέρματός σας γίνεται πιο σκούρα από το δέρμα που την περιβάλλει.

Ποιους επηρεάζει το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα;

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά είναι ελαφρώς πιο κοινό μεταξύ των ανδρών και των ατόμων που είναι αρσενικά κατά τη γέννηση. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και ανοιχτόχρωμα μάτια είναι πιο πιθανό να πάθουν BCC. Τα άτομα που έχουν μια φορά BCC διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άλλον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος στο μέλλον.

Πόσο συχνό είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα;

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου συνολικά και ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος. Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια περιπτώσεις κάθε χρόνο.

Συμπτώματα και Αιτίες
Ποια είναι τα σημάδια του βασικοκυτταρικού καρκινώματος;

Τα σημάδια του βασικοκυτταρικού καρκινώματος περιλαμβάνουν:

  • Εξογκώματα, σπυράκια, ψώρα ή φολιδωτές βλάβες στο δέρμα σας.
  • Το εξόγκωμα μπορεί να είναι ελαφρώς διαφανές (ημιδιαφανές) και κοντά στο κανονικό χρώμα του δέρματός σας ή λευκό έως ροζ, καφέ έως μαύρο ή μαύρο έως μπλε.
  • Το εξόγκωμα μπορεί να φαίνεται πιο λαμπερό από το δέρμα γύρω του με μικροσκοπικά ορατά αιμοφόρα αγγεία.
  • Το εξόγκωμα μπορεί να αναπτυχθεί αργά με την πάροδο του χρόνου.
  • Το εξόγκωμα μπορεί να είναι φαγούρα ή επώδυνο.
  • Το εξόγκωμα μπορεί να σχηματίσει ένα έλκος, το οποίο μπορεί να εκκρίνει διαυγές υγρό ή να αιμορραγήσει με την επαφή.

Πού θα βρω συμπτώματα βασικοκυτταρικού καρκινώματος;

Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα εμφανίζονται συχνότερα σε περιοχές του σώματός σας που εκτίθενται στον ήλιο. Τα πιο συνηθισμένα μέρη για να έχετε BCC περιλαμβάνουν:

  • Πρόσωπο.
  • Δέρμα της κεφαλής.
  • Μύτη.
  • Βλέφαρα.
  • Πόδια.
  • Αυτιά.

Τι προκαλεί το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα;

Μια αλλαγή στο DNA σας προκαλεί βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Αυτή η αλλαγή συμβαίνει συνήθως αφού το δέρμα σας έχει υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες (UV) από το ηλιακό φως ή το σολάριουμ.

Τα γονίδιά σας δίνουν οδηγίες στο DNA του σώματός σας για τη δημιουργία νέων κυττάρων για να αντικαταστήσουν τα κύτταρα που φτάνουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους αντιγράφοντας και αναπαράγοντας τον εαυτό τους. Εάν μια μετάλλαξη επηρεάζει ένα από τα γονίδιά σας, το DNA σας δεν θα έχει τις οδηγίες για τη δημιουργία νέων κυττάρων όπως θα έπρεπε.

Τα βασικά κύτταρα δημιουργούν νέα κύτταρα παρόμοια με το πώς θα ανάβετε έναν διακόπτη φώτων όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο. Όταν πρέπει να μπείτε σε ένα δωμάτιο, ανάβετε το φως. Όταν φεύγετε από αυτό το δωμάτιο, σβήνετε τον διακόπτη των φώτων. Τα βασικά κύτταρα δημιουργούν νέα κύτταρα όταν ο διακόπτης φωτός τους είναι στη θέση ενεργοποίησης. Εάν μια γενετική μετάλλαξη στοχεύει το DNA σας, τα βασικά κύτταρα σας δεν μπορούν να απενεργοποιήσουν το διακόπτη φωτός όταν φεύγουν από ένα δωμάτιο. Αυτό αναγκάζει τα βασικά σας κύτταρα να παράγουν πάρα πολλά κύτταρα, γεγονός που προκαλεί το σχηματισμό σβώλων (όγκων) ή βλαβών στο εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας (επιδερμίδα).

Μια σπάνια κληρονομική πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο βασικοκυτταρικού σπίλου (σύνδρομο Gorlin) προκαλεί την εμφάνιση BCC στην παιδική ηλικία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ