Παιδί: Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να φροντίζουν τον εαυτό τους


Είναι μια πρόκληση για οποιονδήποτε γονέα να μεγαλώσει ένα μικρό παιδί μόλις η λέξη «Όχι!» γίνει καθημερινή απάντηση στο νοικοκυριό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόλις αναπτυχθούν περισσότερο η ικανότητα σκέψης και οι κινητικές δεξιότητες ενός παιδιού, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η επιθυμία να είναι ανεξάρτητο.

Ανεξαρτησία σε μικρή ηλικία

Η καλλιέργεια της ανεξαρτησίας ενός παιδιού μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική ανάπτυξή του. Είτε τακτοποιούν τα προσωπικά τους αντικείμενα, το βούρτσισμα των δοντιών τους ή το ντύσιμο με τα ρούχα του παιδιού που μεγαλώνει, υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να ενθαρρύνετε την αυτοδυναμία τους μέρα με τη μέρα.

Αφήστε τους να κάνουν πράγματα μόνοι τους

Να είστε αρκετά υπομονετικοί για να τους περιμένετε μέχρι να ολοκληρώσουν μια εργασία αντί να αναλάβουν. Σκεφτείτε ότι ακόμα καταλαβαίνουν πώς να πλένουν τα χέρια τους ή να δένουν τα παπούτσια τους. Η εκτέλεση αυτών των μικρών εργασιών μπορεί να τους πάρει λίγο περισσότερο χρόνο.

Μπορείτε να αναθέσετε μικρές δουλειές που μπορούν να κάνουν μόνοι τους. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η επαναφορά των παιχνιδιών στην αποθήκευσή τους μετά το παιχνίδι. Αυτό μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμπλακείτε και να αλληλεπιδράσετε με το παιδί σας ενώ κάνετε τις δικές σας δουλειές. Για παράδειγμα, εάν πλένετε τα ρούχα σας, μπορείτε να τους επιτρέψετε να ταξινομήσουν το σωρό των ρούχων.

Αφήστε τους να είναι περίεργοι

Το να είσαι περίεργος και να παίρνεις ασφαλή ρίσκα είναι κάτι που πρέπει να διδάξεις σε ένα παιδί από νωρίς. Δημιουργήστε ένα ασφαλές σπίτι για τα μικρά παιδιά για να είναι ελεύθεροι στις καθημερινές τους εξερευνήσεις γύρω από το σπίτι. Το να δοκιμάσουν κάτι νέο θα τονώσει την αυτοπεποίθησή τους.

Δώστε τους επιλογές

Ένας τρόπος για να διδάξετε στα νήπια τη σωστή λήψη αποφάσεων είναι να ξεκινήσετε από μικρά. Αντί να ρωτάτε τι θέλουν, δώστε μερικές επιλογές. Αυτό μπορεί να είναι τι να τρώτε κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ποιο βιβλίο να διαβάσετε πριν τον ύπνο ή ποια στολή να φορέσετε την ημέρα.

Το να μεγαλώνεις παιδιά σίγουρα δεν είναι εύκολο κατόρθωμα και απαιτεί πολλή προσπάθεια και υπομονή για να καλλιεργηθεί η ανεξαρτησία σε νεαρή ηλικία. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από το να βλέπεις το παιδί σου να αναλαμβάνει μικρές εργασίες, είτε ντύνεται με τα ρούχα του παιδιού του είτε αφήνει τα παιχνίδια του μετά το παιχνίδι.

Με τη σωστή ποσότητα αγάπης και σεβασμού, εσείς και το παιδί σας μπορείτε να δημιουργήσετε μια διαρκή και συνεργατική σχέση σε αυτό το κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ