Διατροφή: Γιατί οι σταφίδες θεωρούνται το πιο υγιεινό αποξηραμένο φρούτο;


Οι σταφίδες είναι ένα νόστιμο και βολικό φαγητό που μπορεί να προσθέσει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Ως αποξηραμένα φρούτα, ωστόσο, δεν έχουν την περιεκτικότητα σε νερό των κανονικών σταφυλιών. Αυτό τα κάνει λιγότερο χορταστικά και ευκολότερα στην υπερκατανάλωση. Μείνετε σε μικρές μερίδες για να αποφύγετε να προσθέσετε πάρα πολλές θερμίδες στη διατροφή σας.

Οφέλη Σταφίδας

Η προσθήκη μιας χούφτας στα δημητριακά ή στο σνακ σας μπορεί να έχει μερικά πιθανά οφέλη για την υγεία:

 • Υγεία καρδιάς. Έρευνες δείχνουν ότι οι σταφίδες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα. Οι φυτικές ίνες στις σταφίδες μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη σας, η οποία μειώνει την πίεση στην καρδιά σας.
 • Οι σταφίδες είναι επίσης καλή πηγή καλίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα καλίου συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό. Η ποσότητα καλίου που χρειάζεται το σώμα σας αυξάνεται εάν η πρόσληψη νατρίου είναι υψηλή, κάτι που είναι κοινό στη διατροφή πολλών ανθρώπων. Ως τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, οι σταφίδες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετό κάλιο.
 • Χαμηλότερος κίνδυνος χρόνιας νόσου. Οι σταφίδες έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από πολλά άλλα αποξηραμένα φρούτα. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία ξήρανσης συγκεντρώνει αυτά τα αντιοξειδωτικά.
 • Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από φυσικούς παράγοντες όπως η γήρανση και οι συμπεριφορές στον τρόπο ζωής. Μερικά από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά στις σταφίδες ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά. Αυτές οι φυτικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, η οστεοπόρωση και ο καρκίνος.
 • Η έρευνα δείχνει ότι τα φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί επίσης να έχουν αντιφλεγμονώδεις, ανακουφιστικές από τον πόνο και προστατευτικές ιδιότητες του εγκεφάλου.
 • Γαστρεντερική υγεία. Οι σταφίδες είναι μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν την πέψη και μειώνουν τα προβλήματα του στομάχου.
 • Οι σταφίδες περιέχουν επίσης τρυγικό οξύ. Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, να βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και να βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί επίσης να δράσει για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
 • Στοματική υγιεινή. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά στις σταφίδες, όπως το ελαιολικό και το λινολεϊκό οξύ, μπορεί να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να περιορίσει τα βακτήρια που σχηματίζουν πλάκα στο στόμα σας. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης στη διατήρηση υγιών επιπέδων pH του στόματος. Αυτό μπορεί να εμποδίσει το σάλιο σας να γίνει πολύ όξινο, βοηθώντας στην πρόληψη της κοιλότητας.

Πιθανοί κίνδυνοι της σταφίδας

Οι σταφίδες θεωρούνται ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Έχουν επίσης ένα μέτριο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν προκαλούν απότομες αιχμές και πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να τα κάνει μια καλή επιλογή γλυκού σνακ για άτομα με διαβήτη.

Αλλά η πυκνή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά της σταφίδας μπορεί να προκαλέσει αρνητικές παρενέργειες εάν τις τρώτε σε μεγάλες ποσότητες:

 • Ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι σταφίδες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν ή να διαχειριστούν βάρος. Αλλά είναι σχετικά υψηλές σε θερμίδες ανά μερίδα. Τρώτε τα λοιπόν με μέτρο αν θέλετε να αποφύγετε την αύξηση βάρους.
 • Δυσφορία στο στομάχι. Οι φυτικές ίνες στις σταφίδες συνδέονται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα όπως αέρια, φούσκωμα και κράμπες.
 • Ανησυχίες για τα φυτοφάρμακα. Οι σταφίδες από σταφύλια που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα μπορεί να περιέχουν υπολείμματα. Μετά τη διαδικασία ξήρανσης της σταφίδας, οι παραγωγοί επίσης μερικές φορές υποκαπνίζουν τους χώρους αποθήκευσης για να κρατήσουν μακριά τα παράσιτα. Η κατανάλωση υψηλών επιπέδων φυτοφαρμάκων έχει συνδεθεί με ζητήματα υγείας όπως ο καρκίνος, επομένως ίσως είναι καλύτερο να επιλέγετε βιολογικές σταφίδες όταν είναι δυνατόν. Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ