Covid: Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Κίνας επιτίθενται στον ΠΟΥ


Οι Κινέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν την αναζήτησή τους για την πηγή του ιού COVID-19 και επιτέθηκαν κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αφού ο αρχηγός του είπε ότι το Πεκίνο θα έπρεπε να είχε μοιραστεί γενετικές πληροφορίες νωρίτερα. Τα σχόλια του ΠΟΥ ήταν «προσβλητικά και ασεβή», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, Σεν Χονγκμπίνγκ. Κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι «επιχειρεί να σπιλώσει την Κίνα» και είπε ότι θα πρέπει να αποφύγει να βοηθά άλλους «να πολιτικοποιήσουν την COVID-19».

Ο γενικός διευθυντής του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε στις 17 Μαρτίου ότι το νεοαποκαλυφθέν γενετικό υλικό που συγκεντρώθηκε στη Γουχάν της κεντρικής Κίνας, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στα τέλη του 2019, «θα έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί πριν από τρία χρόνια»«Ως υπεύθυνη χώρα και ως επιστήμονες, μοιραζόμαστε πάντα ενεργά τα ερευνητικά αποτελέσματα με επιστήμονες από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Σεν σε συνέντευξη Τύπου. Η προέλευση της COVID-19 εξακολουθεί να συζητείται και το επίκεντρο μιας πικρής πολιτικής διαμάχης.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μεταπήδησε από ζώα σε ανθρώπους σε μια αγορά στο Wuhan, αλλά η πόλη φιλοξενεί επίσης εργαστήρια, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας εγκατάστασης της Κίνας για τη συλλογή ιών. Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα προσπάθησε να εκτρέψει την κριτική για τον χειρισμό της επιδημίας σκορπώντας αβεβαιότητα σχετικά με την προέλευσή της. Οι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αντι-ΗΠΑ. θεωρίες συνωμοσίας ότι ο ιός δημιουργήθηκε από την Ουάσιγκτον και μεταφέρθηκε λαθραία στην Κίνα.

Η κυβέρνηση λέει επίσης ότι ο ιός μπορεί να έχει εισέλθει στην Κίνα μέσω ταχυδρομείου ή αποστολών τροφίμων, αν και επιστήμονες στο εξωτερικό δεν βλέπουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Κινέζοι αξιωματούχοι απέκλεισαν πληροφορίες σχετικά με το ξέσπασμα της Γουχάν το 2019 και τιμώρησαν έναν γιατρό που προειδοποίησε άλλους για τη νέα ασθένεια. Το κυβερνών κόμμα ανέτρεψε την πορεία του στις αρχές του 2020 και έκλεισε την πρόσβαση στις μεγάλες πόλεις και τα περισσότερα διεθνή ταξίδια για να περιορίσει την ασθένεια.

Το γενετικό υλικό που αναφέρεται από τον Tedros του ΠΟΥ ανέβηκε πρόσφατα σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων, αλλά συλλέχτηκε το 2020 σε μια αγορά της Γουχάν όπου πωλούνταν άγρια ζώα. Τα δείγματα δείχνουν DNA από σκύλους ρακούν αναμεμειγμένο με τον ιό, λένε οι επιστήμονες. Λένε ότι προσθέτει στοιχεία στην υπόθεση ότι η COVID-19 προήλθε από ζώα, όχι από εργαστήριο, αλλά δεν λύνει το ερώτημα από πού ξεκίνησε. Λένε ότι ο ιός μπορεί επίσης να έχει εξαπλωθεί σε σκύλους ρακούν από ανθρώπους.

Οι πληροφορίες αφαιρέθηκαν από Κινέζους αξιωματούχους από τη βάση δεδομένων αφού ξένοι επιστήμονες ρώτησαν το CDC σχετικά, αλλά είχαν αντιγραφεί από Γάλλο ειδικό και κοινοποιήθηκε με ερευνητές εκτός Κίνας. Ένας ερευνητής του CDC, ο Zhou Lei, ο οποίος εργαζόταν στη Γουχάν, είπε ότι οι Κινέζοι επιστήμονες «μοιράστηκαν όλα τα δεδομένα που είχαμε» και «συμμετείχαν στις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας». Ο Σεν είπε ότι οι επιστήμονες ερεύνησαν την πιθανότητα διαρροής στο εργαστήριο και «μοιράστηκαν πλήρως την έρευνα και τα δεδομένα μας χωρίς καμία απόκρυψη ή επιφύλαξη».

Ο Σεν είπε ότι η πηγή της COVID-19 δεν έχει ακόμη βρεθεί, αλλά σημείωσε ότι χρειάστηκαν χρόνια για να εντοπιστεί ο ιός του AIDS και η προέλευσή του εξακολουθεί να είναι ασαφής. «Ορισμένες δυνάμεις και πρόσωπα που υποκινούν και συμμετέχουν στην πολιτικοποίηση του ζητήματος της ιχνηλασιμότητας και προσπαθώντας να συκοφαντήσουν την Κίνα δεν θα πρέπει να υποθέσουν ότι το όραμα της επιστημονικής κοινότητας σε όλο τον κόσμο θα τυφλωθεί από την αδέξια χειραγώγησή τους», είπε ο Σεν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ