Πόνος: Ο εγκέφαλος μας μπορεί να προβλέψει πόσο τον φοβόμαστε

Όλοι φοβόμαστε τον πόνο. Και είναι λογικό. Τώρα, Ελβετοί επιστήμονες λένε πως έφτιακαν μια νέα τεχνική η οποία μπορεί να επεξεργαστεί τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας και να βαθμολογήσει το αίσθημα του φόβου. Έτσι μπορούν να καταγράψουν κατά πόσο μπορεί να εκτιμηθεί ο φόβος που νιώθει ένας ασθενής για τον επικείμενο πόνο από τη νόσο του.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Balgrist της Ζυρίχης στην Ελβετία εφάρμοσαν μια τεχνική η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταφράσει τα πρότυπα δραστηριότητας στις περιφέρειες του εγκεφάλου που επεξεργάζονται το φόβο σε βαθμολογίες στα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί ο φόβος του ασθενούς από τον πόνο. Αυτή η νευροεπιστημονική προσέγγιση, που αναφέρεται στο επιστημονικό eNeuro, μπορεί να συμβάλει όπως λένε, στη συμφιλίωση των αυτοαναφερόμενων συναισθημάτων και των νευρωνικών τους βάσεων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο φόβος που σχετίζεται με τον πόνο συνήθως αξιολογείται με διάφορα ερωτηματολόγια, συχνά χρησιμοποιούμενα εναλλακτικά, τα οποία ρωτούν τους ασθενείς πώς αισθάνονται για τον κλινικό τους πόνο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό αυτές οι αυτο-αναφορές μετράνε το φόβο και το άγχος, οι οποίες είναι γνωστό ότι αφορούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και ίσως άλλες ψυχολογικές δομές.

Ο επικεφαλής της έρευνας Michael Meier και οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν αυτή την ασάφεια απεικονίζοντας τους εγκεφάλους των ασθενών με χαμηλό πόνο στην πλάτη καθώς παρακολουθούσαν βίντεο κλιπ που προκαλούσαν επιβλαβείς (κάμψεις) και αβλαβείς δραστηριότητες πίσω.

Να σημειωθεί ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων βαθμολογήθηκε με διάφορα ερωτηματολόγια. Και όπως τόνισαν οι ερευνητές, είναι σημαντικό το γεγονός, ότι διάφορα ερωτηματολόγια συνδέθηκαν με διαφορετικά πρότυπα νευρικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων, δείχνουν ότι είναι δυνατό τελικά, παρόμοια ερωτηματολόγια να μπορούν να μετρήσουν τις διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις που υφίσταται ο άνθρωπος.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ