Υγεία Ευεξία: Μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον επηρεάζει τη σωματική δραστηριότητα


Υγεία Ευεξία: Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, πολλοί Αμερικανοί υπολείπονται της ποσότητας τακτικής σωματικής δραστηριότητας που απαιτείται για να αποκομίσουν αυτά τα οφέλη. Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους το δομημένο περιβάλλον και οι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν τη σωματική δραστηριότητα, αλλά η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι φυσικοί και κοινωνικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτού του ελλείμματος δραστηριότητας, ιδίως καθώς οι κοινότητες αναρρώνουν από την πανδημία COVID-19 και έχουν χαλαρώσει τα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης. Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Φυσικής Δραστηριότητας και Υγείας Journal of Physical Activity and Health εξετάζει την υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με τις επιδράσεις που έχουν το δομημένο περιβάλλον και οι κοινωνικοί παράγοντες στη σωματική δραστηριότητα, προκειμένου να βρεθούν πρότυπα μεταξύ των μελετών και δρόμοι για μελλοντική έρευνα.

Ο Tyler Prochnow, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Texas A&M, και οι συνάδελφοί του από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για τη σωματική δραστηριότητα για να δουν πώς έχουν μελετηθεί μαζί οι επιρροές του κοινωνικού και του δομημένου περιβάλλοντος, τους τρόπους με τους οποίους το κοινωνικό και το δομημένο περιβάλλον αλληλοεπηρεάζονται για να επηρεάσουν τη σωματική δραστηριότητα και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. “Η αλληλοεπικάλυψη μεταξύ του κοινωνικού και του φυσικού περιβάλλοντος είναι τόσο κρίσιμη για συμπεριφορές υγείας όπως η σωματική δραστηριότητα”, δήλωσε ο Prochnow. “Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά στην από κοινού μέτρηση αυτών των περιβαλλόντων και στην προώθηση αλλαγών στην πολιτική, το σύστημα και το περιβάλλον για τη βελτιστοποίηση αυτών των επιρροών”. Οι ερευνητές έψαξαν σε διάφορες βάσεις δεδομένων επιστημονικής βιβλιογραφίας χρησιμοποιώντας όρους αναζήτησης που σχετίζονται με τη σωματική δραστηριότητα, το δομημένο περιβάλλον, τους κοινωνικούς παράγοντες και την ανάλυση και αλληλεπίδραση κοινωνικών δικτύων. Για να συμπεριληφθούν στην ανασκόπηση, τα άρθρα έπρεπε να περιλαμβάνουν μετρήσεις της σωματικής δραστηριότητας, δεδομένα για το δομημένο περιβάλλον και πληροφορίες για τους κοινωνικούς παράγοντες. Τα άρθρα έπρεπε, επίσης, να κάνουν κάποιου είδους ανάλυση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του δομημένου και του κοινωνικού περιβάλλοντος και της σωματικής δραστηριότητας. Οι ερευνητές εντόπισαν αρχικά περισσότερα από 4.000 άρθρα και περιόρισαν την επιλογή σε 87 άρθρα που πληρούσαν τα κριτήριά τους. Έχει αποδειχθεί ότι το δομημένο και το κοινωνικό περιβάλλον επηρεάζουν τη σωματική δραστηριότητα.

Το δομημένο περιβάλλον καλύπτει φυσικές πτυχές των κοινοτήτων, όπως η δυνατότητα περιπάτου, η αντιληπτή ασφάλεια και η πρόσβαση σε πάρκα και εγκαταστάσεις αναψυχής. Το κοινωνικό περιβάλλον περιλαμβάνει τις σχέσεις, τις διαπροσωπικές συνδέσεις, τις αλληλεπιδράσεις με τις ομάδες συνομηλίκων, τα κοινωνικά πρότυπα και άλλες επιρροές στη συμπεριφορά. Τα άρθρα της ανασκόπησης χρησιμοποίησαν πολλές διαφορετικές μεθόδους για τη μέτρηση του κοινωνικού και του δομημένου περιβάλλοντος και των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας. Οι διαφορές αυτές μπορεί να καταστήσουν τη σύγκριση των μελετών πρόκληση. Επιπλέον, ορισμένες από τις μελέτες που ανέλυσαν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους που δεν έχουν επικυρωθεί πλήρως, γεγονός που θα μπορούσε να εισάγει μεροληψία. Οι μελέτες κάλυπταν επίσης ως επί το πλείστον ένα μόνο χρονικό σημείο, περιορίζοντας την ικανότητά τους να παρουσιάζουν πλήρως τις αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ περιβαλλοντικών παραγόντων και σωματικής δραστηριότητας με την πάροδο του χρόνου. Μόνο λίγες μελέτες ήταν πειραματικές ή διαχρονικές, δηλαδή μελέτες που παρακολουθούσαν έναν πληθυσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι απαιτούνται συχνότερες μετρήσεις ή ακόμη και μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για να αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν το κοινωνικό και το δομημένο περιβάλλον και η σωματική δραστηριότητα. Οι ερευνητές εντόπισαν, επίσης, ένα κενό στην έρευνα που συγκρίνει τις επιδράσεις διαφορετικών παραγόντων σε διάφορες κοινότητες και πώς το κοινωνικό και το δομημένο περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει τις ανισότητες στην υγεία μεταξύ διαφορετικών δημογραφικών ομάδων. Η καλύτερη κατανόηση αυτών των αλληλεπιδράσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία. Τα αποτελέσματα αυτής της ανασκόπησης υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερες μελέτες που χρησιμοποιούν πειραματικούς ή διαχρονικούς σχεδιασμούς. Εντόπισαν, επίσης, τη σημασία των μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο και των επικυρωμένων μετρήσεων των παραγόντων του κοινωνικού και δομημένου περιβάλλοντος. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι παράγοντες του κοινωνικού και του δομημένου περιβάλλοντος επηρεάζουν ο ένας τον άλλον και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας σε διάφορες κοινότητες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς οι κοινότητες ανακάμπτουν από την πανδημία COVID-19, επειδή τα μέτρα φυσικής απόστασης θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλληλεπιδράσεις. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το δομημένο περιβάλλον και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας αποτελεί βασικό μέρος της βοήθειας προς τους ανθρώπους για την επίτευξη της συνιστώμενης ποσότητας φυσικής δραστηριότητας. Η μείωση των εμποδίων στη δραστηριότητα μπορεί να διευκολύνει περισσότερους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν, να παραμείνουν δραστήριοι και να ζήσουν υγιέστερα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ