Σκωληκοειδίτιδα: Τα οφέλη και οι βλάβες της χειρουργικής επέμβασης ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία σε ενήλικες


Σκωληκοειδίτιδα: Τα μη χειρουργικά αποτελέσματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε online στις 5 Απριλίου στο JAMA Surgery. Η Jennie Meier, M.D., M.P.H., από το Πανεπιστήμιο του Νοτιοδυτικού Τέξας (University of Texas Southwestern) στο Ντάλας, και οι συνεργάτες της συνέκριναν τα αποτελέσματα της μη χειρουργικής έναντι της χειρουργικής αντιμετώπισης της οξείας σκωληκοειδίτιδας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και σε νεότερους ενήλικες. Η ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από 43.846 που αντιμετωπίστηκαν μη εγχειρητικά και 430.999 με σκωληκοειδεκτομή (2004 έως 2017).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ασθενών ηλικίας 65 ετών και άνω, η μη χειρουργική αντιμετώπιση συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου επιπλοκών κατά 3,72% και αύξηση της θνησιμότητας κατά 1,82%. Η μη χειρουργική αντιμετώπιση συσχετίστηκε επίσης με αυξημένη διάρκεια νοσηλείας και κόστος. Ωστόσο, στους ασθενείς κάτω των 65 ετών, τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά διαφορετικά από ό,τι στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Στους νεότερους ασθενείς, παρατηρήθηκαν μόνο μικρές διαφορές μεταξύ μη χειρουργικής και χειρουργικής διαχείρισης όσον αφορά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα και μικρότερες διαφορές στη διάρκεια νοσηλείας και το κόστος.

“Τα μη χειρουργικά αποτελέσματα σε αυτή τη μελέτη ήταν διαφορετικά σε ηλικιωμένους έναντι νεότερων ενηλίκων με οξεία σκωληκοειδίτιδα”, γράφουν οι συγγραφείς. “Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη διεξαγωγής μιας ολοκληρωμένης τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης της μη χειρουργικής έναντι της χειρουργικής αντιμετώπισης της σκωληκοειδίτιδας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ώστε οι χειρουργοί να έχουν σχετικά δεδομένα προς χρήση κατά την εξέταση των θεραπευτικών επιλογών”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ