TikTok: Γιατί το τελευταίο διατροφικό trend κρύβει κινδύνους;


Στην δημοφιλή εφαρμογή TikTok κυκλοφορεί μια τάση “ημέρα στο πιάτο”, όπου οι δημιουργοί μοιράζονται τα καθημερινά τους γεύματα, παρουσιάζοντας συνήθως υγιεινά και άπαχα γεύματα που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους. Ενώ συνιστάται η κατανάλωση υγιεινών και θρεπτικών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτή η τάση μπορεί να έχει ορισμένες ανησυχητικές συνέπειες για τα άτομα με διαταραχή διατροφής.

Πολλά βίντεο δείχνουν τους χρήστες να πίνουν smoothies ή χυμούς αποτοξίνωσης ή ένα μπολ με χόρτα για να παραμείνουν «αδύνατοι» και «σε φόρμα». Μερικοί ενσωματώνουν επίσης «απατεώνες» σνακ όπως σοκολάτα ή πατατάκια μετά την προπόνησή τους, υποδεικνύοντας ότι μπορούν να διαγράψουν αυτά τα «ανθυγιεινά» σνακ κάνοντας άσκηση. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν αυτά τα βίντεο, πολλοί συγκρίνονται αυτόματα και πιστεύουν ότι τα «υγιεινά» γεύματα είναι η μόνη απάντηση για να παραμείνουν σε φόρμα και υγιείς.

Αυτή η τάση μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη επειδή πολλοί δημιουργοί μπορεί να ξεχάσουν να κινηματογραφήσουν ό,τι τρώνε. Όταν οι θεατές βλέπουν μόνο ορισμένες μερίδες, υποθέτουν ότι είναι φυσιολογικό να τρώνε μόνο ένα μπολ σαλάτα και ένα smoothie για να παραμείνουν γεμάτοι ενέργεια όλη την ημέρα. Επιπλέον, πολλά μοντέρνα βίντεο προέρχονται από influencers ή διασημότητες που παρουσιάζουν την πιο υγιεινή καθημερινή ρουτίνα γευμάτων τους. Αυτό μπορεί να κάνει τους θεατές να συγκρίνουν συνεχώς τον εαυτό τους και να αισθάνονται ένοχοι που τρώνε τηγανητές πατάτες ή μια φέτα πίτσα.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να φέρει αυτή η τάση, η Nicole Bendayan, πιστοποιημένη ολιστική διατροφολόγος και εκπαιδευτής υγείας της εμμήνου ρύσεως, μοιράζεται τις γνώσεις της σχετικά με την αμφιλεγόμενη τάση. “Ενώ η κοινή χρήση συνταγών, ιδεών για γεύματα και φαγητού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι χρήσιμη και διασκεδαστική, η τάση “Day on a Plate” του TikTok μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου “Day on a Plate” κοινοποιείται από άτομα που δεν «Δεν έχω την απαραίτητη εκπαίδευση ή τα διαπιστευτήρια για να λέω στους ανθρώπους τι μπορεί να είναι καλό για να φάνε”, λέει η Bendayan.

Η Bendayan λέει, “Μεγάλο μέρος του περιεχομένου προωθεί επίσης περιοριστικές και εμμονικές διατροφικές συμπεριφορές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, 28,8 εκατομμύρια Αμερικανοί αγωνίζονται με τη διαταραχή διατροφής και συγκαταλέγεται στις πιο θανατηφόρες ψυχικές ασθένειες. Αυτός ο τύπος περιεχομένου μπορεί επίσης να διαιωνίσει μη ρεαλιστικά πρότυπα σχετικά με την εικόνα του σώματος και την κουλτούρα της διατροφής, κάνοντας τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η αξία τους συνδέεται με το πώς φαίνονται και τρώνε”.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ