Χαμηλό απόθεμα ωοθηκών: Αιτίες, συμπτώματα & πώς να το διαχειριστείτε


Το απόθεμα ωοθηκών μιας γυναίκας είναι μια εκτίμηση του αριθμού των ωοκυττάρων (υγιή, ανώριμα ωάρια) που είναι διαθέσιμα στις ωοθήκες τους. Οι γυναίκες γεννιούνται με 2 εκατομμύρια ωάρια και μέχρι την ηλικία των 37 ετών απομένουν περίπου 25.000. Οι αποθεματικές τιμές των ωοθηκών αλλάζουν επίσης σε διάφορες φάσεις των εμμηνορροϊκών κύκλων ως απόκριση στις ορμόνες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των ωοθυλακίων και απαιτούνται πολλαπλές εξετάσεις για να προσδιοριστεί η συνολική κατάσταση εφεδρείας των ωοθηκών μιας γυναίκας.

Το LOR μπορεί να προκαλέσει πρώιμη εμμηνόπαυση και στειρότητα σε ορισμένες γυναίκες, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον μελλοντικό σχεδιασμό γονιμότητας εάν μια γυναίκα επιθυμεί να συλλάβει. Η ύπαρξη της πάθησης έχει εντοπιστεί λόγω της αυξημένης χρήσης εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) και η LOR επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών που αναζητούν θεραπεία γονιμότητας. Πολλές γυναίκες μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν καν ότι έχουν την πάθηση μέχρι να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην προσπάθεια να μείνουν έγκυες.

Τι προκαλεί το χαμηλό απόθεμα ωοθηκών;

Το χαμηλό απόθεμα ωοθηκών (LOR) αναφέρεται στη μείωση της ποιότητας και του αριθμού των ωαρίων μιας γυναίκας. Το LOR εμφανίζεται φυσικά στις γυναίκες καθώς πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να επηρεάσει τις γυναίκες νωρίτερα λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

  • Γενεσιολογία. Οι μεταλλάξεις στα γονίδια της υπεροικογένειας του μετασχηματιστικού αυξητικού παράγοντα-β (TGF-β), τα οποία είναι σημαντικά για την κυτταρική ανάπτυξη, λειτουργία και ανάπτυξη, έχουν συνδεθεί με το LOR. Περιβαλλοντικοί παράγοντες. Το κάπνισμα και η έκθεση σε άλλους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως τα φυτοφάρμακα, μπορεί να προκαλέσουν απορρύθμιση της ορμόνης anti-müllerian (AMH), ένα σημαντικό μέλος της υπεροικογένειας TGF-β
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες. Το κάπνισμα και η έκθεση σε άλλους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως τα φυτοφάρμακα, μπορεί να προκαλέσουν απορρύθμιση της ορμόνης anti-müllerian (AMH), ένα σημαντικό μέλος της υπεροικογένειας TGF-β.
  • Προηγούμενες ιατρικές θεραπείες. Η χημειοθεραπεία μπορεί να καταστρέψει τα ωάρια, όπως και η χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.
  • Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς έχει συνδεθεί με τη στειρότητα, πιθανότατα λόγω της προκύπτουσας μείωσης του αριθμού των ωοθυλακίων που είναι διαθέσιμα για την ωορρηξία και την απελευθέρωση ενός ωαρίου.

Συμπτώματα χαμηλής ωοθηκικής εφεδρείας

Τα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία LOR περιλαμβάνουν καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας και αισθητές αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, όπως μείωση του αριθμού των περιόδων τους, βαρύτερη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου τους ή μεγαλύτερους κύκλους. Αυτές οι αλλαγές στον κανονικό κύκλο ωορρηξίας σας είναι μερικά από τα πρώτα σημάδια LOR, καθώς η ωορρηξία μπορεί να συμβεί κατά διαστήματα ή και καθόλου καθώς μειώνονται τα αποθέματα των ωοθηκών σας.

Εκτός από τις προκλήσεις με τη στειρότητα και τις αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, άλλα σημεία της LOR περιλαμβάνουν δυσφορία που προκαλείται από ενδομητρίωση ή φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή χαμηλή απόκριση στα πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών (κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας). Ορισμένα αποτελέσματα από εργαστηριακές εξετάσεις ή απεικόνιση υπερήχων μπορεί να υποδηλώνουν LOR.

Πώς να ελέγξετε εάν έχετε χαμηλό απόθεμα ωοθηκών

Μπορείτε να μάθετε για τα αποθέματα των ωοθηκών σας με εργαστηριακές εξετάσεις για τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της ορμόνης αντι-Müllerian (AMH) ή μετρώντας τον αριθμό των ωοθυλακίων του άντρου μέσω υπερήχων.

Η FSH παράγεται από την υπόφυση και προάγει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Τα υψηλά επίπεδα FSH μπορεί να υποδεικνύουν ότι οι ωοθήκες σας δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά σε αυτήν την ορμόνη όσο θα έπρεπε, κάτι που μπορεί να είναι σημάδι μειωμένου αποθέματος ωοθηκών. Η AMH, η οποία παράγεται από τα ωοθυλάκια, μπορεί να βοηθήσει στην εκτίμηση του αριθμού των ωοθυλακίων που υπάρχουν στις ωοθήκες. Τα υψηλότερα επίπεδα AMH συνήθως υποδηλώνουν υψηλότερο απόθεμα ωοθηκών.

Τα ωοθυλάκια του άντρου είναι ορατά στον υπέρηχο και συνήθως υπάρχουν στην αρχή κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου. Ο αριθμός των ανθρακικών ωοθυλακίων μπορεί να υποδεικνύει πόσα ωάρια είναι διαθέσιμα για ωορρηξία σε αυτόν τον συγκεκριμένο κύκλο.

Ενώ αυτές οι εξετάσεις μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το απόθεμα των ωοθηκών, δεν είναι αλάνθαστες – δεν μπορούν να προβλέψουν την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει με απόλυτη βεβαιότητα. Άλλοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα περιλαμβάνουν την ποιότητα των ωαρίων σας και την υγεία της μήτρας σας.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ