Πολύποδες παχέος εντέρου: Είναι ένδειξη καρκίνου;


Οι πολύποδες είναι καλοήθη μορφώματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του οργανισμού με πιο συνηθισμένα τη μήτρα, τις φωνητικές χορδές, αλλά και το παχύ έντερο.

Συνήθως, η τελευταία περίπτωση είναι και η πιο ανησυχητική, καθώς υπάρχει η αμφιβολία για το αν μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ειδικότερα, εφόσον εντοπιστεί η ύπαρξη πολύποδα στο παχύ έντερο πάντα υπάρχει η υποψία για καρκίνο, κάτι που λύνεται με συγκεκριμένη εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό.

Από εκεί κι έπειτα, οι πολύποδες στη ρινική κοιλότητα, στο λάρυγγα, στη μήτρα ή στο στομάχι δεν είναι τόσο ανησυχητικοί.

Ποια τα συμπτώματα;
Η εμφάνιση πολύποδα στο παχύ έντερο συνοδεύεται από κάποια συμπτώματα, στα οποία συνήθως δεν δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα με αποτέλεσμα να χρειάζεται συγκεκριμένη εξέταση για να εντοπιστεί ή αλλιώς αυτό μπορεί να συμβεί τυχαία.

Στην περίπτωση ύπαρξης πολύποδα στο παχύ έντερο ένα βασικό σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην πέψη, μιας και οι πολύποδες έχουν έναν όγκο. Επίσης, το αίμα στα κόπρανα είναι μια σημαντική ένδειξη ύπαρξης πολύποδα. Τέλος, η επίπονη αφόδευση, αλλά και ο πόνος κατά τη χώνεψη μετά από ένα γεύμα με πικάντικες τροφές είναι σημάδια ύπαρξης πολύποδα στο παχύ έντερο.

Ποια η θεραπεία;
Όσο περισσότεροι και μεγαλύτεροι είναι οι πολύποδες στο παχύ έντερο, τόσο πιο αυξημένος είναι ο κίνδυνος εκδήλωση καρκίνου.

Αναφορικά με το μέγεθός τους, κάθε πολύποδας που είναι μεγαλύτερος του 1 εκατοστού σε διάμετρο είναι ανησυχητικός. Προληπτικά, εφόσον εντοπιστούν πολύποδες, αφαιρούνται χειρουργικά, καθώς εάν παραμείνουν και συνεχίσουν να μεγαλώνουν αναμένεται να προκαλέσουν άλλα προβλήματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ