Εγκυμοσύνη και διατροφή


Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία συντελούνται μεγάλες αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία της γυναίκας.

Η διατροφή που θα ακολουθήσει κατά τη διάρκειά της αλλά και τους πρώτους μήνες μετά τον ερχομό του μωρού, διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και στην αρμονική εξέλιξη της μετέπειτα ζωής του.
Όπως μας εξηγεί ο γυναικολόγος Σαμόλης Σοφοκλής “Την περίοδο της εγκυμοσύνης, η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το έμβρυο γίνεται αποκλειστικά μέσω της τροφής που καταναλώνει η μητέρα.”

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η ποιότητα των τροφών που καταναλώνονται και όχι η ποσότητα. Αυτό σημαίνει πως αν μία έγκυος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφών με χαμηλή θρεπτική αξία, τότε το έμβρυο δε θα λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες ούτε τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και αμινοξέα ώστε η ανάπτυξή του να είναι άρτια.

Να θυμάστε ότι :
 Αν διανύετε το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τότε χρειάζεστε περίπου 50 με 100 θερμίδες επιπλέον την ημέρα, οι οποίες μπορούν άνετα να καλυφθούν με 1 -2 φρούτα.
 Κατά το δεύτερο τρίμηνο οι ανάγκες αυξάνονται ελάχιστα σε σχέση με το πρώτο και μπορούν να καλυφθούν με 1 φρούτο και 1 επιπλέον φέτα ψωμιού.
 Κατά το τρίτο τρίμηνο οι ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες αυξάνονται περισσότερο και χρειάζεστε περίπου 400 με 450 θερμίδες επιπλέον. Η ανάγκη αυτή μπορεί να καλυφθεί με 1-2 φρούτα την ημέρα, 1 γιαούρτι και 1 φέτα ψωμιού.

Αν και η εγκυμοσύνη έχει συνδεθεί με την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, αυτό όχι μόνο δεν ισχύει αλλά κρύβει και αρκετούς κινδύνους. Η υπερβολική αύξηση βάρους της μητέρας είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα διατροφικών διαταραχών στο παιδί, ενώ αντίθετα η μικρή αύξηση βάρους (ειδικά σε λιποβαρείς εγκύους) είναι πιθανό να του προκαλέσει αναπτυξιακά προβλήματα. Όπως συνεπάγεται από τα παραπάνω θα πρέπει να αποφεύγονται οι διατροφικές υπερβολές. Κατά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να προτιμώνται:

λαχανικά
φρούτα
δημητριακά (ολικής άλεσης)
όσπρια
πουλερικά
ψάρια
κόκκινο κρέας (άπαχο)
ξηρούς καρπούς (ανάλατους)
Αντίθετα θα πρέπει να αποφεύγονται :

τα γλυκά
τα αναψυκτικά
τα κορεσμένα λιπαρά
τα επεξεργασμένα κρέατα
το αλκοόλ
η υπερβολική πρόσληψη καφεϊνης

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ