Σουδάν: 53 Έλληνες απεγκλωβίστηκαν – 80 παραμένουν στο Χαρτούμ μαζί με 17 Κύπριους 


Δέκα επιπλέον άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν χθες από το Σουδάν και έφτασαν στο Αμάν της Ιορδανίας, ενώ στο Τζιμπουτί προσγειώθηκε και το δεύτερο C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας για τη μεταφορά ομοεθνών μας από το Σουδάν.

Το C-27 είχε απογειωθεί από το Ασουάν της Αιγύπτου χθες το απόγευμα και προσγειώθηκε στη συνέχεια στο Τζιμπουτί, ενώ το πρώτο μεταγωγικό αεροσκάφος προσγειώθηκε χθες στην 112 Πτέρυγα Μάχης μεταφέροντας 17 άτομα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε χθες τους Έλληνες που έφτασαν στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για τον επιτυχή απεγκλωβισμό τους.

Σουδάν: Παραμένουν 80 Έλληνες και 17 Κύπριοι στο Χαρτούμ

Περίπου 80 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους παραμένουν στο Χαρτούμ από όπου θα αποχωρήσουν, ενώ γίνονται προσπάθειες ώστε το ελληνικό C-130 να προσγειωθεί εκεί και να τους παραλάβει, ανάλογα με τις συνθήκες

Παραμένουν ακόμη 17 Κύπριοι πολίτες που στόχος είναι να απεγκλωβιστούν είτε από την Ελλάδα είτε από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο κ. Χαρδαλιάς, ευχαρίστησε χθες τη Κυβέρνηση του Τζιμπουτί για την αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Να σημειωθεί ότι στο Ασουάν παραμένει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ για τον συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Στην Ελλάδα ο διασωληνωμένος τραυματίας

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο διασωληνωμένος Έλληνας τραυματίας από το Σουδάν, για τον οποίο συστάθηκε ειδικό σχέδιο με πτήση lifeline, και μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου θα χειρουργηθεί εκ νέου.

Ο άνδρας, που τραυματίστηκε από θραύσματα ρουκέτας στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, συγκαταλέγεται στους Έλληνες που διέφυγαν με τη βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων.

Το πρώτο χειρουργείο του πραγματοποιήθηκε στo γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Τζιμπουτί και χρήζει άμεσης νέας επέμβασης.

Σουδάν: Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί Ελλήνων

Χθες Τρίτη απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν στην Ιορδανία
με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, επιπλέον 10 άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στη Γερμανίδα ομόλογό του, Ανναλένα Μπέρμποκ, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα της στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Οδικώς στην Αίγυπτο επτά Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν
Νωρίτερα χθες, επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, έφτασαν οδικώς στην Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκε στέλεχος της ελληνικής Πρεσβείας του Καΐρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry, για τη βοήθεια της χώρας του.

Οι διπλωματικές Αρχές συνεχίζουν τον αγώνα δρόμου για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες που συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των εχθροπραξιών.

Νέα πυρά στο Χαρτούμ

Εν τω μεταξύ, ξανά σε εμπόλεμη ζώνη έχει μετατραπεί το Χαρτούμ, εκεί που υπολογίζεται ότι παραμένουν ακόμη τουλάχιστον 80 Έλληνες. Σύμφωνα με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, στην πρωτεύουσα του Σουδάν έχουν ξεκινήσει και πάλι οι ένοπλες οδομαχίες, καθώς κατέρρευσε εκ νέου η κατάπαυση του πυρός 72 ωρών που είχε συμφωνηθεί μετά από αίτημα των ΗΠΑ.

Συγκλονιστικό βίντεο του BBC

 

Το BBC δημοσίευσε ένα βίντεο από το Χαρτούμ, όπου τα πάντα φαίνονται να έχουν ισοπεδωθεί. Πριν από περίπου 10 ημέρες το Χαρτούμ, η πρωτεύουσα του Σουδάν έσφυζε από ζωή. Σήμερα, οι εικόνες από την πόλη είναι αποκαρδιωτικές καθώς οι μάχες συνεχίζονται.

Δρόμοι γεμάτοι χαλάσματα, σπίτια γκρεμισμένα και μια πόλη πλήρως κατεστραμμένη. Όπως επισημαίνει το BBC έχει επαληθεύσει πως πρόκειται για το Χαρτούμ αλλά όχι την ακριβή ημερομηνία που τραβήχτηκε το βίντεο.

Σουδάν: «Είδα να σκοτώνουν ανθρώπους εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου»

Ο διασωθείς από τον πόλεμο στο Σουδάν, Χρήστος Δέδες, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις δύσκολες ώρες του απεγκλωβισμού από την εμπόλεμη ζώνη.

Ο κ. Χρήστος Δέδες, διασωθείς από την εμπόλεμη ζώνη, μίλησε στο MEGA για το πώς βίωσε τις δύσκολες ώρες που βρέθηκε εγκλωβισμένος σε ξενοδοχείο του Σουδάν.

Σουδάν: «Οι ριπές των όπλων ήταν στα 500 μέτρα από εμάς»

«Ασχολούμαι με υποβρύχιες εργασίες. Είχαμε πάει για μια δουλειά στο Σουδάν απλά σταματήσαμε στο Χαρτούμ για να γίνει το clearance για τις βίζες, απλά άργησε ο πελάτης να στείλει τα χαρτιά για να γίνει η διαδικασία με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούμε εκεί. Είχαμε πάει περίπου Τρίτη-Τετάρτη και ήταν όλα καλά. Και ξαφνικά το Μεγάλο Σάββατο στο Χαρτούμ, γύρω στις 12 η ώρα το μεσημέρι αρχίσαμε να ακούμε ριπές. Ήμουν στο ξενοδοχείο και οι ριπές ήταν στα 500 μέτρα από εμάς. Άρχισε να κλιμακώνεται η ένταση, ξεκίνησαν μάχες, ξεκίνησαν να χτυπάνε το αεροδρόμιο κι κάποια άλλα σημεία», είπε αρχικά.

«Ήμασταν 5 Έλληνες και ένας πορτογάλος. Στο ξενοδοχείο δεν ήξεραν τίποτα ήταν και γι’ αυτούς πολύ ξαφνικό. Σε καθημερινή επαφή που είχαμε με τον κ. Γεράσιμο Παγουλάτο, είναι ο πρόξενος του Σουδάν, μας είπε να μην πλησιάζουμε παράθυρα να μην βγαίνουμε έξω,. Γιατί υπήρχαν πολλές αδέσποτες σφαίρες. Ήταν περίεργο, κοιμόσουν το βραδύ και άκουγες να χτυπούν τον τοίχο», συνέχισε ο κ. Δέδες.

Σχετικά με τον συντονισμό στο να φύγουν από το ξενοδοχείο, ο κ. Δέδες ανέφερε πως, «Φύγαμε χθες από το Σουδάν, ήμασταν περίπου 10 μέρες εγκλωβισμένοι. Τις τελευταίες μέρες δεν είχα επικοινωνία με κανέναν ούτε με την οικογένειά μου. Τρώγαμε μέσα στο ξενοδοχείο και τρώγαμε τα βασικά, το μεσημέρι και το βράδυ. Ειδοποιηθήκαμε, πριν κοπεί η επικοινωνία, με τον κ. Παγουλάτο που μας ενημέρωνε για την κατάσταση».

«Η έξοδός μας έγινε μέσω της Πρεσβείας της Πορτογαλίας. Μας έστειλαν ένα αυτοκίνητο, εχθές στις 4 το πρωί, φύγαμε από εκεί πήγαμε στο πολεμικό αεροδρόμιο, περίπου στις 2 ώρες απόσταση από το ξενοδοχείο και φύγαμε με τους Ιταλούς κομάντο. Την ώρα που φύγαμε ακούγαμε κάποιες ριπές, δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η μάχη αλλά περάσαμε από πολλά checkpoints, ίσως περισσότερα από 30, και στρατιωτικών και παραστρατιωτικών. Υπήρχε άτυπη συμφωνία να φύγουν οι άμαχοι. Ο οδηγός ήταν από την πορτογαλική πρεσβεία. Ήταν στο αεροδρόμιο Ιταλοί, Γερμανοί και Γάλλοι απλά έτυχε εμείς να φύγουμε με τους Ιταλούς με ένα μεταγωγικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ποια ήταν τα συναισθήματά του κ. Δέδε;

«Ήμουν αισιόδοξος, με ανησυχούσε όμως το εάν κοβόταν η επικοινωνία και χρειαζόταν να φύγουμε από το ξενοδοχείο, γιατί τότε θα ήμασταν χαμένοι στο Σουδάν. Δεν θα ήξερε κανείς που ήμασταν και δε θα μπορούσαμε να ειδοποιήσουμε κάποιον εύκολα. Στο ξενοδοχείο ήμασταν οι μόνοι πελάτες δεν υπήρχαν άλλοι», αποκάλυψε.

«Είναι αληθινές οι εικόνες με πτώματα στους δρόμους – Είδα να σκοτώνουν ανθρώπους εν ψυχρώ»

Για τα όσα βίωσε και τις σκληρές εικόνες που αντίκρισε ο κ. Δέδες, υπογράμμισε πως, «κάθε μέρα οι μάχες ήταν και πιο σκληρές. Χρησιμοποιούσαν και οι δυο, πολύ ισχυρά όπλα και όταν ο στρατός πιστεύω αντιμετώπιζε πρόβλημα, έστελνε αεροπλάνα. Ο ύπνος δεν ήταν καλός, γιατί κοιμόσουν και άκουγες έναν ισχυρό κρότο δίπλα σου. Είναι αληθινές οι εικόνες με τα πτώματα στους δρόμους. Σκότωναν ανθρώπους εν ψυχρώ… Εμείς κοιτώντας μία μέρα τον δρόμο, είδαμε να περνούν δύο ημιφορτηγά και τα γαζώσανε, τους σκοτώσανε όλους εκεί μέσα και τους άφησαν εκεί. Ήταν όλα τόσο ξαφνικά»,

»Σύμφωνα με αυτά που λέγονταν, ο πόλεμος γίνεται γιατί και οι δύο ήθελαν να πάρουν την εξουσία. Ήταν ένας στρατός ουσιαστικά που έχει κοπεί στα δύο και οι δύο αρχηγοί ήθελαν να πάρουν την εξουσία. Και σε άλλες πόλεις γινόταν αυτό. Ο κόσμος δεν το περίμενε αυτό, πιστεύω κανείς δεν ήξερε κάτι, γι’ αυτό πήγαμε και εμείς για δουλειές».

«Η οικογένειά μου ανησύχησε, ιδίως όταν κόπηκε η επικοινωνία. Με εφαρμογές επικοινωνούσαμε. Από το δωμάτιό μου δεν έβλεπα οδικές μάχες αλλά από τους άλλους ορόφους βλέπαμε. Στο δωμάτιο μου είχε ραγίσει το τζάμι από τις εκρήξεις. Ήταν τρομερή η δόνηση στους τοίχους. Ήμασταν τυχεροί και φύγαμε γρήγορα. Νομίζω ήμασταν 170 Έλληνες. Εμείς προλάβαμε και φύγαμε. Στο αεροπλάνο μαζί μας ήρθε ο ένας από τους δύο τραυματίες. Ο άνθρωπος ήταν σε φορείο, δεν μιλήσαμε απλώς χαιρετηθήκαμε. Ξέρω πως πήγε να φύγει από την εκκλησία και έπεσε δίπλα τους η ρουκέτα. Δεν γνωρίζω εάν έχει σκοτωθεί κάποιος Έλληνας. Λόγω ότι δουλεύω στο εξωτερικό μου έχουν τύχει δύσκολες καταστάσεις όχι όμως τέτοιες», κατέληξε περιγράφοντας την κατάσταση και τα όσα βίωσε ο διασωθείς από το εμπόλεμο Σουδάν.

Σουδάν: Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις επιθέσεις με θύματα αμάχους

Ο ειδικός επιτετραμμένος και επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν καταδίκασε χθες Τρίτη το βράδυ, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στο κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής «περιφρονούν το δίκαιο του πολέμου», εξαπολύοντας επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές αδιαφορώντας για την τύχη των αμάχων.

«Τα δυο αντιμαχόμενα μέρη πολεμούν περιφρονώντας το δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου, επιτιθέμενα σε πυκνοκατοικημένες ζώνες, επιδεικνύοντας ελάχιστη έγνοια για τους αμάχους, για τα νοσοκομεία, ή ακόμη για τα οχήματα που μεταφέρουν τραυματίες και αρρώστους», τόνισε ο Φόλκερ Πέρτες.

Σουδάν: Τηρήθηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για 72 ώρες που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τις ΗΠΑ ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, του de facto ηγέτη της χώρας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, και του ως πρότινος δεύτερου τη τάξει στη στρατιωτική χούντα, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τηρείτο μόνον εν μέρει χθες στο Χαρτούμ.

Όμως στην πρωτεύουσα οι μάχες γύρω από «στρατηγικές τοποθεσίες» όχι μόνο «συνεχίστηκαν» αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις «εντάθηκαν», υπογράμμισε ο κ. Πέρτες, ο οποίος εκφράστηκε από το Πορτ Σουδάν (ανατολικά), όπου ο ΟΗΕ μετέφερε εσπευσμένα μέρος του προσωπικού της αποστολής του.

«Ακόμη κι αν κερδίσει κάποια πλευρά, το Σουδάν θα χάσει»

«Δεν υπάρχει προς το παρόν καμιά σαφής ένδειξη πως είτε ο ένας είτε ο άλλος (στρατηγός) είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί στ’ αλήθεια, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως και οι δυο τους πιστεύουν ότι η στρατιωτική επικράτηση επί της άλλης πλευράς παραμένει εφικτή», συνέχισε ο Γερμανός διπλωμάτης.

Πρόκειται για «λαθεμένο υπολογισμό», πρόσθεσε ο ειδικός επιτετραμμένος, που ανέλαβε το 2021. «Ακόμη κι αν κερδίσει κάποια πλευρά, το Σουδάν θα χάσει», επέμεινε. Ο πόλεμος που ξέσπασε στο Σουδάν την 15η Απριλίου «προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή» και «οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα», τόνισε ο κ. Πέρτες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, περιγράφοντας δέκα «σπαρακτικές» ημέρες «βίας και χάους», επανέλαβε την ανησυχία του για τη γενίκευση και την εξάπλωση της ένοπλης σύρραξης. «Οι επτά χώρες που γειτονεύουν με το Σουδάν ενεπλάκησαν όλες κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας σε συρράξεις ή εκτεταμένες πολιτικές ταραχές», θύμισε.

«Η σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν δεν απειλεί μόνο το μέλλον της χώρας. Ανάβει μια σπίθα που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη πέραν των συνόρων του, προκαλώντας τεράστια δεινά για χρόνια και πηγαίνοντας πίσω την ανάπτυξη για δεκαετίες», προειδοποίησε ο κ. Γκουτέρες. Η χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων με υπέδαφος πλούσιο σε χρυσό και πετρέλαιο παραμένει μια από τις φτωχότερες στην υφήλιο. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον 460 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.100 και πλέον έχουν τραυματιστεί αφότου ξέσπασαν οι μάχες.

Σουδάν: Τι δείχνει ο απολογισμός των θυμάτων

Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς. Αεροπορικές επιδρομές και ομοβροντίες συστοιχιών του πυροβολικού συνέχισαν να καταγράφονται ιδίως στις πόλεις Μπαχρί και Ομντουρμάν.

Καθώς τα αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται, υπάρχουν πολλές πληροφορίες για εισβολές σε σπίτια, λεηλασίες και κλοπές, ιδίως οχημάτων. «Έχουμε λάβει επίσης πολύ ανησυχητικές πληροφορίες για σεξουαλικές επιθέσεις», σύμφωνα με τον Φόλκερ Πέρτες. Την ίδια ώρα, ξένες χώρες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης υπηκόων και διπλωματών τους.

Οι υπηρεσίες υγείας αντιμετώπιζαν ήδη τεράστια πίεση και, σαν να μην έφτανε αυτό, αποθήκη με ιατροφαρμακευτικό υλικό του Ερυθρού Σταυρού λεηλατήθηκε, ανέφερε ο αντιπρόσωπος της διεθνούς ομοσπονδίας εθνικών συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στο Σουδάν, ο Φαρίντ Αϊγουάρ. Πράγμα που σημαίνει ότι ο ανεφοδιασμός των δομών υγείας –που ήδη αντιμετώπιζαν φοβερές ελλείψεις– γίνεται ακόμη πιο δύσκολος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ