«Να απαγορευτεί η εισαγωγή και κατοχή εξωτικών άγριων ζώων»


Για την εκστρατεία την οποία ξεκίνησε η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία συλλέγοντας υπογραφές για την απαγόρευση εισαγωγής και κατοχής ειδών εξωτικής και άγριας πανίδας, στη μνήμη της «Χασίγια», της μικρής λευκής τίγρης που εγκαταλείφθηκε παράλυτη έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μιλάει στα «ΝΕΑ» η Μαρία Γανωτή, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, σχολιάζοντας, ταυτόχρονα, και την απαίτηση από την ΠΦΟ για σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς ελληνικής πολιτείας στα πρότυπα της Ιταλίας.

«Εχοντας ως δεδομένο ότι σε εμάς έρχονται πολύ συχνά ζώα – εξωτικά φίδια, κροκόδειλοι, διάφορα είδη εξωτικών χελωνών, πουλιά που δεν είναι ελληνικά, παπαγάλοι – τα οποία έχουν εισαχθεί στη χώρα και στη συνέχεια έχουν αποδράσει από τους ιδιοκτήτες τους ή έχουν εγκαταλειφθεί βρίσκοντας άσχημο θάνατο, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει προδιαγραφές και κανόνες για όποιον αγοράζει ένα τέτοιο ζώο αναφορικά με τη φροντίδα του, πιστεύω ότι μια απαγόρευση – παρότι επιτρέπεται παγκοσμίως – θα ήταν κάτι θετικό για την ευζωία αυτών των πλασμάτων. Και θα πρέπει να παταχθεί και το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής που γίνεται στη χώρα σε σκανδαλώδη βαθμό με ζώα εγχώρια. Αν πάτε μια Κυριακή στον Σχιστό, στο παζάρι, θα δείτε να πουλάνε εκατοντάδες πουλάκια, πιασμένα από τη φύση παράνομα με δίχτυα, με κόλλες με παγίδες, καρδερίνες, αηδόνια, τα οποία πωλούνται και στο Διαδίκτυο και δεν κουνιέται φύλλο».

Η ίδια η Μαρία Γανωτή καταθέτει και την προσωπική της άποψη για το πρωτοφανές περιστατικό με το αρνί που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 23 Απριλίου στο Κερατσίνι, όταν ένα μωρό αρνί αφέθηκε σε προαύλιο εκκλησίας ως τάμα για σφάξιμο και ψήσιμο, με την Αστυνομία να παρεμβαίνει ύστερα από καταγγελία και το αρνάκι να μεταφέρεται τελικά σε δομή φιλοξενίας ζώων στο Κορωπί.

«Αυτό είναι σοκαριστικό να συμβαίνει σήμερα αλλά είναι ένα πανάρχαιο έθιμο. Από τα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι πήγαιναν ζώα στους ναούς και τα θυσίαζαν. Οπότε πρέπει κανείς να το δει μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Δεν μπορεί, βεβαίως, στην εποχή μας να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κάποια πράγματα πρέπει να αποδεχτούμε ότι θα τα βελτιώσουμε, ακόμα και αν πρόκειται για μακραίωνες παραδόσεις. Χαίρομαι πολύ που σώθηκε το αρνάκι αλλά δεν χαρακτηρίζω εγκληματίες τους ανθρώπους γιατί αυτό που έκαναν είναι κάτι πολύ παλιό, πολύ βαθύ, έρχεται από πολύ πίσω, είναι πρωτογονισμός αλλά οι πρόγονοί μας το έκαναν. Ευτυχώς που ο νόμος τώρα το απαγορεύει γιατί είναι μια μεγάλη σκληρότητα».

Ο καρχαρίας στην Ιεράπετρα

Αποτροπιασμό όμως προκάλεσε και ένα περιστατικό που έλαβε χώρα την Παρασκευή 21 Απριλίου στην Ιεράπετρα, όταν ψαράδες αφού έδεσαν προστατευόμενο είδος καρχαρία, ο οποίος έψαχνε τον δρόμο του προς τη θάλασσα, στη συνέχεια τον έσυραν προς την ακτή και τον κράτησαν εκεί μέχρι να σταματήσει να αναπνέει.

Οπως ενημέρωσε η υπεύθυνη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea, Αναστασία Χαρίτου, τελικά ο καρχαρίας κατέληξε σε ιχθυοπωλείο της περιοχής παρά το γεγονός ότι είναι παράνομο τόσο το να πιάσεις προστατευόμενο καρχαρία χωρίς στη συνέχεια να τον απελευθερώσεις όσο και το να τον διαθέσεις στο εμπόριο.

Πηγή: Τα Νέα


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ