Τι προανήγγειλε ο Μητσοτάκης για μισθούς και συντάξεις – Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα το 2027 θα φτάσει τα 1500 ευρώ


Οι φορολογικές «ανάσες» που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορούν πάνω από 2 εκατ. νοικοκυριά, αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις και επικεντρώνονται στην αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, «κούρεμα» των τεκμηρίων διαβίωσης και μειώσεις στο φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά 3-4% θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από 1/1/ 2024 ενώ σε ορίζοντα τετραετίας θα αυξηθεί κατά 25% από τα σημερινά 780 ευρώ στα 950 το 2027. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προεκλογικές του εξαγγελίες ενθάρρυνε τους εργοδότες ο μέσος μισθός στην Ελλάδα να φτάσει τα 1500 ευρώ σε βάθος τετραετίας 2023-2027 Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ από τις ΑΠΔ ο μέσος μισθός το 2022 ανερχόταν στα 1.176,5 ευρώ από 1.046,3 ευρώ το 2019.

Παράλληλα, επανέλαβε και τη δέσμευσή του για ένα νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από 1/1/2024 με ειδική έμφαση στα κατώτερα κλιμάκια αλλά και όσους έχουν θέσεις ευθύνης, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο παραγωγικότητας. Το κονδύλι ανέρχεται σε 500 εκ. ευρώ.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που έλαβαν μέσω της κλαδικής τους σύμβασης αυξήσεις 5.5% για το 2023.

Επίσης η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα επεκταθεί σε ολόκληρο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και στις μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία.

Στόχος είναι – είπε ο πρωθυπουργός – η ανεργία να μειωθεί στο 8% το 2027 .

Αυξήσεις 3-4 % θα λάβουν οι συνταξιούχοι από 1/ 1/12024.

Την ίδια ώρα ανακοίνωσε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα χωρίς όμως να πει από πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται.

Ακόμη εξήγγειλε ότι θα διπλασιαστεί το κονδύλι για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για νέους 25 έως 39 ετών ώστε να αποκτήσουν σπίτι αξίας έως 150.000 ευρώ με επιδοτούμενο δάνειο.

Όπως τόνισε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας σχετική έρευνα « Από το σύνολο των διαθέσιμων σπιτιών σήμερα, αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά υπάρχουν στο 60% των διαθέσιμων σπιτιών στην Αθήνα, στο 74% στα δυτικά προάστια, στο 59% στον Πειραιά, στο 19% στα νότια προάστια, στο 5% στα βόρεια προάστια, και στο 38% στα ανατολικά προάστια. Με το πρόγραμμα αυτό ναι δεν μπορεί να αγοράσει διαμέρισμα σε Βουλιαγμένη ή Πανόραμα Θεσσαλονίκης αλλά υπάρχουν στο Μαρούσι, Πεύκη, Αγία Παρασκευή, Τούμπα Θεσσαλονίκης.»

Ακίνητα κάτω των 200.000 ευρώ υπάρχουν κυρίως στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των Δυτικών Προαστίων και του Πειραιά. Η διαθεσιμότητα δεν ξεπερνά τα 3-4 στα 10 ακίνητα. Μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ακινήτων, καταγράφεται κυρίως στην επαρχία και ιδιαίτερα στις περιοχές που δεν διαθέτουν έντονη τουριστική δυναμική και μεγάλο αριθμό ακινήτων εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι νέες μειώσεις φόρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ αφορούν:

Τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027. Εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι με μπλοκάκια, εξακολουθούν να πληρώνουν το μνημονιακό χαράτσι, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό το τέλος επιτηδεύματος το οποίο σήμερα κυμαίνεται από 400 -1.000 ευρώ θα μειωθεί:

20% το 2025 και θα διαμορφωθεί από 320 – 800 ευρώ,

30% το 2026 για να ψαλιδιστεί στα 224 έως 560 ευρώ και

το 2027 το τέλος επιτηδεύματος θα σβήσει τελείως από το φορολογικό χάρτη.

Την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση του αριθμού των αγροτών κατά 60.000 έως το 2027.

Την αύξηση από 1η Ιανουαρίου 2024 του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε:

  1. 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ σήμερα για έγγαμους με 1 εξαρτώμενο τέκνο
  2. 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους έγγαμους με 2 εξαρτώμενα παιδιά
  3. 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για όσους έχουν 3 εξαρτώμενα παιδιά
  4. 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους έγγαμους με 4 εξαρτώμενα παιδιά

Το αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά διατηρείται αμετάβλητο στα 8.636 ευρώ.

Τη μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Σημειώνεται ότι οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες τα τελευταία χρόνια.

Τη μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1η Ιανουαρίου 2025. Όπως προκύπτει από τις εξαγγελίες τα τεκμήρια διαβίωσης που εφαρμόζονται για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τα σκάφη αναψυχής θα «κουρευτούν» αλλά δεν θα καταργηθούν.

Τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

Τη μείωση 50% του φόρου που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο φόρος σήμερα ανέρχεται σε 0,2% και με τη μείωση θα περιοριστεί στο 0,1%.

Σταϊκούρας: Αυξήσεις μισθών, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών οι προτεραιότητες για τη νέα τετραετία

«Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, περιορίσαμε σημαντικά τη φοροδιαφυγή, αυξάνουμε το αφορολόγητο όριο, ενώ θα επέλθει και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος υπό την προϋπόθεση για το δεύτερο ότι θα περιορισθεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας αναφορικά.

Ακόμη, για το χρέος, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, μειώνεται λόγω των υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, ωστόσο χρειάζεται σύνεση, προσοχή υπευθυνότητα. Για το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη, ανέφερε.

Έχουμε πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων και των αντοχών για την αύξηση του κατώτατου μισθού, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού και σε ερώτηση για το εάν η αύξησή του έχει μελετηθεί και φέρνει αποτελέσματα, είπε: «Έχουμε αποδείξει την τελευταία 4ετία ότι κάνουμε προσεχτικές και μελετημένες κινήσεις. Επιχειρήσεις και τράπεζες δεν πρέπει να έχουν παράπονο από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχουμε πλήρη εικόνα και των δυνατοτήτων και των αντοχών για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι πρωτοβουλίες στο πεδίο αυτό είναι κοστολογημένες και ρεαλιστικές».

Σταϊκούρας: Τι είπε για  το μέτωπο του πληθωρισμού και τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

Σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, προέβλεψε ότι φέτος θα διαμορφωθεί, με τα σημερινά δεδομένα, στο 4,5% σε μέσα επίπεδα, ενώ ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ θα είναι πολύ υψηλότερος από το 2,3%, τονίζοντας ότι το ελληνικό ΥΠΟΙΚ είναι το πιο συντηρητικό υπουργείο στις εκτιμήσεις του.

Όπως ξεκαθάρισε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, ο πληθωρισμός είναι επίμονος, ωστόσο η χώρα μας είναι η 5η χώρα με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.

«Είμαστε η χώρα με τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, αλλά κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει όταν ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι διψήφιος. Είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού» τόνισε, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται υπομονή, επιμονή και στοχευμένη πολιτική, ώστε να μην δημιουργήσουμε ανάποδες αντιδράσεις με τη δημοσιονομική πολιτική, που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων. Χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική».

Είπε επίσης ότι σε μία χρονιά με πληθωρισμό 10% οι πολίτες πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους. Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ιδιωτικού χρέους υποχώρησε το 2022 στο 62% από 70% το 2018. Η ελληνική πολιτεία στήριξε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς γιατί δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε ότι ένα παρόμοιο μέτρο έχει κόστος 1,4 δισ. ευρώ και άρα χρειάζονται τα αντίστοιχα δημοσιονομικά ισοδύναμα, ενώ ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει ότι η μείωση αυτή θα φτάσει στον καταναλωτή. Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται υπομονή, επιμονή και στοχευμένη πολιτική σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Σημαντική επιτυχία της Ελλάδας το πρωτογενές πλεόνασμα – Σε καλύτερη θέση το τραπεζικό σύστημα

Στην επιτυχία της Ελλάδας αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2022, της τάξεως του 0,1% εστίασε ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά, η χώρα μας σημείωσε πρωτογενές πλεόνασμα.

Ακόμη, με αφορμή την πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα λέγοντας ότι η κυβέρνηση παρέλαβε στο 44% στα «κόκκινα δάνεια» ενώ σήμερα είναι στο 8,5%. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν στο 35%, οι τράπεζες ενίσχυσαν την κερδοφορία τους.

Ειδικότερα, όπως είπε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι το 2019 (π.χ. από την πλευρά της δραστικής μείωσης των «κόκκινων» δανείων και της σημαντικής αύξησης των καταθέσεων), προσθέτοντας, όμως, πως το τραπεζικό σύστημα «πρέπει να δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να ανταποδώσει στην κοινωνία αυτά που πήρε από την κοινωνία».

Αναφορικά με το «εάν η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη απέναντι σε μια νέα παγκόσμια καταιγίδα», δήλωσε ότι: «δεν έχω ακούσει και δεν έχω δει καμία μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο που να εκφράζει ανησυχία για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, και το τραπεζικό σύστημα». Ωστόσο επεσήμανε πως χρειάζονται σύνεση, προσοχή και υπευθυνότητα, και όχι παροχολογία.

Στην ερώτηση σχετικά με τη δυσκολία χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε ότι ήδη κάποιες έχουν «πρασινίσει» μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που προσφέρουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο. Ανέφερε επίσης ότι σε αυτό το χρονικό σημείο ανασταλτικά στις προσπάθεια νέων χορηγήσεων λειτουργεί και η συνεχής αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Τόνισε πάντως ότι και σε αυτό το θέμα, παρότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση οι εμπορικές τράπεζες, «θα πρέπει να κάνουν περισσότερα και για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ