Αντισυλληπτικά: Πως κάνουν το στήθος να μεγαλώνει


Πολλές γυναίκες έχουν προβεί, μετά από την σύσταση γιατρού, στην λήψη αντισυλληπτικών. Όχι μόνο για την αποφυγή κάποιας εγκυμοσύνης αλλά και σαν θεραπεία ενδοκρινολογικών προβλημάτων. Τώρα, έρευνα δείχνει πως η λήψη αντισυλληπτικών περιέχει ορμόνες που ενδέχεται να αυξήσουν το μέγεθος του στήθους. Πρόκειται, όμως για μια επίδραση που είναι συνήθως προσωρινή.

Τα αντισυλληπτικά έχουν μέσα δύο βασικές ορμόνες:
– Τα οιστρογόνα που είναι κυρίως υπεύθυνη για την ανάπτυξη των μαστών κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
– Η προγεστίνη… μια συνθετική εκδοχή της προγεστερόνης.

Με τα αντισυλληπτικά αυξάνουν λοιπόν τα επίπεδα των ορμονών αυτών. Κάτι που οδηγεί και στην αύξηση του μεγέθους των μαστών. Το μέγεθος των μαστών όμως μπορεί να επιστρέψει στο φυσιολογικό λίγους μήνες μετά την έναρξη της αντισυλληπτικής θεραπείας ή μετά τη διακοπή της.

Υπάρχει, επίσης, ακόμη μία σύνδεση ανάμεσα στη λήψη αντισυλληπτικού χαπιού και την αύξηση του μεγέθους των μαστών. Όταν ένα άτομο αρχίζει να λαμβάνει αντισυλληπτική προστασία, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών, η οποία επιδρά και στο μέγεθος του μαστού. Όταν η αύξηση του μεγέθους του μαστού οφείλεται σε οίδημα και κατακράτηση υγρών, το άτομο μπορεί να παρατηρήσει ότι το μέγεθος του μαστού επανέρχεται στο φυσιολογικό τις ημέρες που δεν λαμβάνεται το χάπι με τη δραστική ουσία. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας η γυναίκα που λαμβάνει αντισυλληπτικά έχει την περίοδό της. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μια μικρή πρόσληψη βάρους είναι μια παρενέργεια πολλών αντισυλληπτικών δισκίων.

Σε μια ανασκόπηση του 2014, στην οποία συμμετείχαν 49 μελέτες, οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν μια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη βάρους και τη λήψη αντισυλληπτικών που εμπεριείχαν και οιστρογόνα και προγεστίνη, δεν βρέθηκε όμως στατιστικά σημαντική επίδραση. Εάν μια γυναίκα έχει μικρή πρόσληψη βάρους μετά την έναρξη λήψης αντισυλληπτικού δισκίου, αυτό πιθανότατα οφείλεται στην κατακράτηση υγρών που προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές.

Σε γενικές γραμμές, οι ιατροί θεωρούν το χάπι ασφαλές, ωστόσο οι γυναίκες που το λαμβάνουν θα πρέπει να είναι ενήμερες για την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών, όπως είναι οι αλλαγές στη διάθεση, οι αλλαγές στην εμμηνορρυσία, η ευαισθησία των μαστών, η ναυτία και οι κεφαλαλγίες. Η αύξηση των επιπέδων των ορμονών και ιδιαίτερα των οιστρογόνων μπορεί να επιφέρει πιο σοβαρές παρενέργειες. Αντιθέτως, τα χάπια που περιέχουν μόνο προγεστίνη είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες. Η λήψη αντισυλληπτικών έχει επίσης συνδεθεί και με την εμφάνιση κάποιων πολύ σοβαρών παρενεργειών, όπως είναι ο σχηματισμός θρόμβων, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή προσβολή.

Συμπερασματικά, η αύξηση του μεγέθους του μαστού είναι μια από τις ηπιότερες παρενέργειες των αντισυλληπτικών. Υπάρχουν, όμως, κάποιες πολύ σοβαρές παρενέργειες των αντισυλληπτικών, οι οποίες, αν και εμφανίζονται σπανίως, είναι απειλητικές για τη ζωή. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, πριν ξεκινήσει μια γυναίκα αγωγή με αντισυλληπτικά δισκία, θα πρέπει να συζητήσει με τον ιατρό της σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ