Πώς δεν θα σε ληστέψουν στις γιορτές


Τώρα που οι γιορτές είναι στο peak τους, το έδαφος γίνεται πιο πρόσφορο για τους πορτοφολάδες

Όχι μόνο κυκλοφορεί πιο πολυς κόσμος στους δρόμους, αλλά έχει και στις τσέπες του περισσότερα χρήματα και φορτωμένες κάρτες για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια. Κάποιες φορές, όσο και αν βρίσκεσαι σε επιφυλακή, το να πέσεις θύμα ενός τεχνίτη και ελαφροχέρη πορτοφολά είναι υπερβολικά εύκολο. Το ίδιο εύκολο όμως, είναι και να προστατευτείς.

Οι πορτοφολάδες δεν είναι αυτοί που νομίζεις
Μπορεί όταν ήσουν μικρός να σου έλεγαν πως πρέπει να προσέχεις τους ζητιάνους, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι πορτοφολάδες, στην πλειοψηφία τους, δεν δείχνουν καθόλου ζητιάνοι. Αντιθέτως, για να μπορέσουν να πετύχουν τον σκοπό τους, ξέρουν πως πρέπει να αναμειχθούν με το πλήθος. Να έχεις, λοιπόν, υπόψιν σου ότι είναι πάντα καθαροί και καλοντυμένοι, όπως κάθε άνθρωπος που κυκλοφορεί στο δρόμο στις γιορτές. Προσπαθούν να κινήσουν πάντα όσες λιγότερες υποψίες μπορούν και δουλεύουν – σχεδόν πάντα – ομαδικά. Μην κάνεις το λάθος να πιστέψεις ότι αποφεύγοντας συγκεκριμένους στοχοποιημένους τύπους ανθρώπων μειώνεις τις πιθανότητες να σου κλέψουν το πορτοφόλι.

Ένα μεγάλο ποσοστό πορτοφολάδων είναι παιδιά
Στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, η πλειοψηφία των μικροεγκληματικών που συλλαμβάνονται για κλοπές πορτοφολιών και κινητών στο δρόμο είναι παιδιά ηλικίας από 12 ως 21 ετών. Έναν ανήλικο δύσκολα θα τον υποπτευθείς, ενώ διαθέτει και τη σβελτάδα που του επιτρέπει να κινείται γρήγορα και να εξαφανίζεται ακόμα πιο γρήγορα μέσα στο πλήθος. Επιπλέον, οι περισσότερες αστυνομίες της Δύσης δύσκολα κρατάνε στα κρατητήρια ένα παιδί κάτω των 16 ετών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νεαροί πορτοφολάδες να βρίσκονται και πάλι στους δρόμους. Ο μικρός φτωχοδιάβολος δεν είναι δική μας επινόηση, ούτε του Dickens. Οι συμμορίες παιδιών που πραγματοποιούν ληστείες στο δρόμο, χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Πού βρίσκονται συνήθως
Οι περιοχές που μπορεί να δράσει ένας πορτοφολάς είναι αρκετές και επιλέγονται πάντα με βάση το πλήθος του κόσμου που τις επισκέπτεται και τις δυνατότητες διαφυγής που προσφέρουν.

Τα τρικ των πορτοφολάδων
Κανένας πορτοφολάς δεν θα επιχειρήσει να σου αρπάξει το πορτοφόλι από την πίσω τσέπη του παντελονιού. Αυτό θα το κάνει ένας απελπισμένος ή ένας ερασιτέχνης. Οι συμμορίες έχουν διάφορα κόλπα στο οπλοστάσιό τους για να σε ξαφρίσουν χωρίς να το καταλάβεις. Από το να πέσει κάποιος άγνωστος πάνω σου «κατά λάθος», μέχρι το να σου ζητήσει οδηγίες ένας τύπος υπεράνω πάσης υποψίας. Άλλα γνωστά τρικ είναι οι στημένοι καβγάδες στο δρόμο, ή η προσέγγιση από αγνώστους που παριστάνουν ότι δουλεύουν για φιλοζωϊκές ή άλλους εθελοντικούς οργανισμούς. Όλα τα παραπάνω έχουν ένα μόνο σκοπό: να σε αποπροσανατολίσουν. Να σε αναγκάσουν να στρέψεις αλλού την προσοχή σου. Μπορεί για σένα ο χρόνος αυτός να είναι μόλις μερικά δευτερόλεπτα, αλλά είναι αρκετός για να δράσει ένας πορτοφολάς.

Πως να προφυλαχθείς

  • Μην βάζεις αντικείμενα στις πίσω τσέπες του παντελονιού. Το συνηθέστερο λάθος που κάνει ο κόσμος και χάνει τα πράγματα του. Όσο και αν νομίζεις ότι ελέγχεις την κατάσταση, υπάρχει πάντα ένας ελαφροχέρης που θα κάνει σωστά τη δουλειά του.
  • Μην βάζεις πολύτιμα αντικείμενα στο backpack σου. Κινητό και πορτοφόλι πρέπει να βρίσκονται στις μπροστινές τσέπες. Τουλάχιστον όσο περπατάς. Μπορεί οπτικά να μην είναι ωραίο, αλλά είναι σίγουρα πιο ασφαλές.
  • Μην έχεις την τσάντα σου μόνιμα πίσω. Αν, για παράδειγμα, στέκεσαι όρθιος στο μετρό, φέρε την μπροστά. Αν κάθεσαι, κράτησε τη στην αγκαλιά σου. Μείωσε όσο μπορείς τις δυνατότητες πρόσβασης των επιτήδειων.
  • Μην αφήνεις το κινητό στο τραπέζι όσο τρως. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Βάλε το κινητό σου στη τσέπη, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσεις το φαγητό. Οι ειδοποιήσεις στο Facebook και τα μηνύματα, μπορούν να περιμένουν.
  • Να ασφαλίζεις πάντα τις εσωτερικές τσέπες του σακακιού. Κάποιες από αυτές έχουν κουμπί ή φερμουάρ. Μην της αφήνεις ποτέ «ανοιχτές». Μπορούν να σου σώσουν το πορτοφόλι.
  • Να ελέγχεις πάντα τις τσέπες σου. Ιδιαίτερα αν βρεθείς ξαφνικά «περικυκλωμένος» από άτομα, όπως συμβαίνει στο μετρό ή σε άλλες πολυσύχναστες περιοχές.
  • Μην έχεις όλα τα πράγματα σου στο πορτοφόλι. Ακούγεται κουραστικό, αλλά αν το καλοσκεφτείς, είναι κρίμα σε μια πιθανή κλοπή να σου πάρουν όλα. Σκέψου έξυπνα.
  • Χώρισε τις κάρτες από τα ατομικά έγγραφα και τα μετρητά. Προτίμησε να έχεις τα χρήματα στις τσέπες σου, αφήνοντας στο πορτοφόλι μόνο τα κέρματα και τα χαρτιά σου.
  • Για τις πιστωτικές και τις χρεωστικές χάρτες, επένδυσε σε μια καρτοθήκη. Ακόμη και αν το πορτοφόλι σου χαθεί, δεν θα ξεμείνεις από μετρητά.

Αν δεν τη γλιτώσεις…
Κάνε με τη σειρά τα παρακάτω:

Πρώτα τηλεφώνησε στην εξυπηρέτηση πελατών της τράπεζάς σου για ν’ ακυρωσεις τις κάρτες σου. Μπορεί να δουλεύουν με PIN, αλλά οι τράπεζες πρέπει να είναι ενήμερες για την κλοπή. Στη συνέχεια επισκέψου πρώτα το φωτογραφείο για ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Από τον Οκτώβρη του 2014 αρκεί μόνο ένας μάρτυρας για την έκδοση νέας ταυτότητας, οπότε δεν θα σου πάρει χρόνο. Οι δε ταυτότητες, βγαίνουν πλέον αμέσως.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ