Πονάει πολύ το πόδι σας: Έχετε πάθει διάστρεμμα;


Το διάστρεμμα είναι τραυματισμός στους συνδέσμους, από υπερβολικό τέντωμα ή σκίσιμο σε αυτούς. Οι σύνδεσμοι είναι ταινίες από παχύ συνδετικό ιστό, που ενώνουν δύο οστά μαζί, σε μία άρθρωση. Το πιο σύνηθες σημείο διαστρέμματος είναι η άρθρωση του αστραγάλου.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του διαστρέμματος;

  • μελάνιασμα
  • πόνος γύρω από την πληγείσα περιοχή
  • πρήξιμο
  • περιορισμένη ελαστικότητα
  • δυσκολία στη χρήση όλου του εύρους κίνησης της άρθρωσης

Υπό ποιες συνθήκες είναι πιο πιθανό να τραυματίσει κανείς τις αρθρώσεις;

αθλητικές δραστηριότητες ή άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος ή του τζόγκινγκ

ατυχήματα, όπως πέσιμο ή γλίστρημα

σήκωμα βαριών αντικειμένων

υπερβολική σωματική προσπάθεια

κάθισμα ή στάση σε περίεργη θέση

παρατεταμένη επαναλαμβανόμενη κίνηση

Οι αρθρώσεις που επηρεάζονται συνήθως είναι στον αστράγαλο, τον καρπό, το γόνατο και τον δείκτη του χεριού.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες να πάθει κανείς διάστρεμμα;

Το διάστρεμμα μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε, ωστόσο υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες να διαταθεί μια άρθρωση παραπάνω από το εύρος κίνησής της. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν:

Το να είναι κανείς τελείως αγύμναστος. Χωρίς κατάλληλη συντήρηση, οι μυς και οι αρθρώσεις σας ατονούν και αδυνατούν να στηρίξουν πλήρως τις κινήσεις σας.

Το να χρησιμοποιεί κανείς ακατάλληλο εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός που είτε έχει φθαρεί είτε δεν εφαρμόζει καλά αυξάνει τον κίνδυνο διαστρέμματος. Είναι σημαντικό, πέρα από το σώμα, να συντηρείται επίσης καλά και ο εξοπλισμός.

Το να μην προηγείται προθέρμανση. Η προθέρμανση πριν και η αποθεραπεία μετά την άσκηση βοηθά στην πρόληψη τραυματισμού. Η προθέρμανση τεντώνει ήπια τους μυς και αυξάνει το εύρος της κίνησης. Ένα τέντωμα χαλάρωσης συμβάλει στην ενδυνάμωση των μυών για καλύτερη στήριξη.

Το να είστε κουρασμένοι. Όταν είστε κουρασμένοι, δεν «κουβαλάτε» το σώμα σας σωστά. Όντας κουρασμένοι τείνετε να μην ασκείστε καλά, γι’ αυτό να αφήνετε κενές μέρες ανάμεσα στην άσκηση, ώστε να προλαβαίνει το σώμα να ξεκουράζεται και να επουλώνει.

Το περιβάλλον. Οι ολισθηρές επιφάνειες από βροχή, υγρά ή από πάγο θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Δεν μπορείτε να τις αποφύγετε, αλλά τουλάχιστον να προσέξετε όταν βρεθείτε να τις αντιμετωπίσετε για να αποφύγετε τον τραυματισμό.

Διάγνωση

Η διάγνωση του διαστρέμματος γίνεται με κλινική εξέταση από γιατρό, με ψηλάφηση των συνδέσμων αλλά και με ψηλάφηση της περιοχής γύρω από τους συνδέσμους. Η ύπαρξη αιματώματος ή/και οιδήματος είναι αρκετά συχνή.

Ο γιατρός προκειμένου να κάνει ακριβή διάγνωση ενδέχεται να ζητήσει και ακτινολογικό έλεγχο, κυρίως για να αποκλειστεί η ύπαρξη κατάγματος. Επιπλέον, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, συνήθως διεξάγεται και νευρολογικός έλεγχος.

Πώς αντιμετωπίζω το διάστρεμμα;

Για να αντιμετωπίσετε σωστά το διάστρεμμα, αρκεί να θυμάστε το ακρωνύμιο R.I.C.E., το οποίο προέρχεται από τη λέξεις Rest (Ξεκούραση) – Ice (Πάγος) – Compression (Συμπίεση) –Elevation (Ανύψωση).

Rest (Ξεκούραση)

Η ξεκούραση της τραυματισμένης άρθρωσης είναι σημαντική για να μπορέσει να επουλωθεί.

Ice (Πάγος)

Για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή, και να επιταχύνετε την επούλωση, εφαρμόζετε παγοθεραπεία ή κρυοθεραπεία, μερικές φορές την ημέρα στο τραυματισμένο σημείο. (Προσοχή η εφαρμογή να γίνεται με τη χρήση πετσέτας, ποτέ δηλαδή να μην ακουμπάτε κάτι παγωμένο στο δέρμα μας.)

Compression (Συμπίεση)

Για να μειώσετε ακόμη περισσότερο τη φλεγμονή, μετά την εφαρμογή πάγου πιέζετε ελαφρά την τραυματισμένη περιοχή με μαλάξεις ή απαλές πιέσεις στο σημείο, ή με εφαρμογή ελαστικού επιδέσμου.

Elevation (Ανύψωση)

Σηκώνοντας και κρατώντας σηκωμένο το τραυματισμένο μέλος, όταν εφαρμόζετε πάγο ή όταν το ξεκουράζετε, μειώνετε τη ροή του αίματος στην περιοχή, γεγονός το οποίο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του πρηξίματος.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητές μου;

Για ήπια διαστρέμματα, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν σε περιορισμένες δραστηριότητες μέσα σε 2-3 ημέρες. Αν είναι μέτριος τραυματισμός, μπορεί να χρειαστείτε μια εβδομάδα. Ακόμη κι αν νιώσετε έτοιμοι να επιστρέψετε κανονικά στις δραστηριότητές σας , να είστε έξτρα προσεκτικοί με την άρθρωση. Μπορείτε να την περιδέσετε ή να τη στηρίξετε για λίγο μέχρι να επουλωθεί ο ιστός.

Τα σοβαρά διαστρέμματα μπορεί να χρειαστούν πολύ περισσότερο καιρό μέχρι να επουλωθούν  Μπορεί επίσης να χρειαστείτε φυσικοθεραπεία για να ανακτήσετε δύναμη και εύρος κίνησης, ειδικά, αν το τραύμα χρειαστεί κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση.

Τι περιλαμβάνει η φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση;

Η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση επιταχύνει την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής με μέσα που προκαλούν βιοδιέγερση, όπως είναι τα εξής:

Υπέρηχοι

Ηλεκτροθεραπεία (TENS)

Ισομετρικές ασκήσεις

Ασκήσεις ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας

Tecar

Shock Tower

Αν έχετε ακόμη θέματα με τη τραυματισμένη άρθρωση, μετά το πέρας δύο εβδομάδων από το ατύχημα, ίσως να χρειαστεί να επισκεφθείτε τον γιατρό. Ο παρατεταμένος πόνος ή η δυσκολία στην κίνηση της άρθρωσης ίσως είναι ένδειξη άλλου προβλήματος.

Πρόληψη

Κάποιοι τραυματισμοί θα προκληθούν ανεξάρτητα από τη συντήρηση που κάνετε, αλλά και την πρόληψη που λαμβάνετε. Δυστυχώς, ατυχήματα συμβαίνουν. Όμως λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω συμβουλές μειώνετε τις πιθανότητες ατυχημάτων.

  1. Τέντωμα. Να κάνετε προθέρμανση και τέντωμα πριν από αθλητική ή φυσική δραστηριότητα.
  2. Άσκηση. Η μέτρια καθημερινή άσκηση είναι καλύτερη από την σκληρή άσκηση μια ή δύο φορές την εβδομάδα.
  3. Προσοχή. Να φοράτε κατάλληλα παπούτσια όταν βρέχει ή χιονίζει, και να περπατάτε προσεκτικά.
  4. Διάλειμμα. Μην κάθεστε ή στέκεστε για πολλή ώρα και μην κάνετε επαναλαμβανόμενες κινήσεις που πιέζουν τους μυς. Να κάνετε τακτικά διαλείμματα και να τεντώνεστε.
  5. Εξοπλισμός. Επενδύστε σε καλό εξοπλισμό εφόσον αθλείστε και να τον αλλάζετε όποτε φθείρεται ή παύει να σας εφαρμόζει καλά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ