Κυριάκος Μητσοτάκης: Θεματική εκδήλωση – συζήτηση με τους πολίτες για το μέλλον του ΕΣΥ


  «Θα έχουμε μεγάλη στοχοπροσήλωση την δεύτερη 4ετία στην καταπολέμηση των παθογενειών, θέλουμε να επιφέρουμε μία επανάσταση στην αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» επεσήμανε στην αρχή της παρέμβασης του στη θεματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το ΕΣΥ άντεξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοιού και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι κάθονται και κάθησαν στις «ηλεκτρικές» καρέκλες του Υπουργείου Υγείας».

«Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια να κάνουμε μία πραγματική επανάσταση και να οικοδομήσουμε αυτό το οποίο αποκαλούμε το «νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπήρχε το 2019 και το τι ισχύει σήμερα είπε: «Δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας: 3,8 δισεκατομμύρια το 2019, 5,2 δισεκατομμύρια το 2023, αυτές θα είναι οι δαπάνες με βάση τον προϋπολογισμό. Είναι μία σημαντική αύξηση της τάξης του 37%».

«Εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι παρακάτω από 100.000 για την ακρίβεια, το 2019. Σύνολο εργαζόμενων στο ΕΣΥ σήμερα, με τις νέες προσλήψεις οι οποίες έχουν γίνει και με τις αποχωρήσεις, 107.000. Αύξηση 10% των μισθών του ιατρικού προσωπικού και θέσπιση ειδικών επιδομάτων για τους εργαζόμενους στις ΜΕΘ, για αναισθησιολόγους, για τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, γι’ αυτούς οι οποίοι μετακινούνται στα νησιά» σημείωσε.

Για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είπε ότι το 2019, ήμασταν κάτι παρακάτω από 600 και έγινε μια υπερπροσπάθεια με συμμετοχή του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα, πολλών ιδιωτών δωρητών και σήμερα προσεγγίζουμε τις 1.300 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Είναι μια από τις σημαντικές παρακαταθήκες, που άφησε η πανδημία πίσω μας, ως προς την μόνιμη υποδομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας» σημείωσε.

Για τη μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού υπογράμμισε ότι έχουμε πια σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και έχουν γίνει παραπάνω από 8,5 εκατομμύρια επισκέψεις.

Επίσης μιλώντας για τα προγράμματα πρόληψης και αφού επισήμανε ότι το 2019 δεν είχαμε κανένα πρόγραμμα πρόληψης υπογράμμισε «προσωπικά θεωρώ ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη τομή την οποία έχουμε κάνει ως προς τη δημόσια υγεία. Πιο εμβληματικό από όλα είναι το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», αλλά θέλω να υπενθυμίσω ότι την επόμενη τετραετία θα δρομολογηθούν μια σειρά από προγράμματα. Σχεδόν 500 εκατομμύρια, χρηματοδοτούμενα και από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία πιστεύω ότι πραγματικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά και ως προς την ενθάρρυνση μιας πιο υγιεινής ζωής -κυρίως για τα παιδιά μας και για τους νέους μας- αλλά και ως προς τον προσυμπτωματικό εντοπισμό των ασθενειών. Τέτοια προγράμματα έχουν τη δυνατότητα να μας βοηθήσουν να τις εντοπίσουμε σε πρόωρο στάδιο».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στον τομέα της ψηφιακής υγείας. «Ενενήντα εκατομμύρια, άυλες συνταγές και παραπάνω από 40 εκατομμύρια άυλα παραπεμπτικά για εξετάσεις. Παραπάνω από 4,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. Δρομολογούμε το ψηφιακό βιβλιάριο της υγείας του παιδιού, το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών και για τα παιδιά και για τους εφήβους» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά έχουν χτιστεί οι βάσεις γι’ αυτό το οποίο αποκαλούμε ψηφιακό φάκελο του ασθενή. «Ένα μεγάλο έργο το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί τη δεύτερη τετραετία» σημείωσε.

Για τα ζητήματα ψυχολογικής υποστήριξης αφού είπε ότι η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης το 10306 δεν υπήρχε πρόσθεσε «Προφανώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση μία οργανωμένη δομή ψυχικής υγείας, αλλά αν σκεφτείτε ότι έχει λάβει παραπάνω από 600.000 κλήσεις και η μέση κλήση κρατάει 15 λεπτά, απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου, κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί και παρέχει υποστήριξη, πληροφόρηση και καθοδήγηση κυρίως, η οποία είναι τόσο απαραίτητη, καθώς πρέπει πια τα ζητήματα ψυχικής υγείας να τα προτεραιοποιούμε με πολύ μεγαλύτερη έμφαση απ’ ό,τι κάναμε στο παρελθόν».

Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι κανόνας παντού στη δημόσια διοίκηση, πόσω μάλλον στην υγεία, όπου η αξιολόγηση έχει και πραγματικό νόημα, γιατί μιλάμε για σκληρά δεδομένα σε πάρα πολύ επίπεδα.

«Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι η αξιολόγηση μπορεί και να «ξεβολέψει» κάποιους αλλά αν αυτό πρέπει να γίνει, νομίζω ότι είναι ένα μικρό κόστος το οποίο θα χρειαστεί να αναλάβουμε, για να μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικά μία τολμηρή αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» ανέφερε.

Στη συζήτηση για την Υγεία έλαβαν μέρος και παρενέβησαν κατά σειρά η Ζωή Σάκκου, ιδιώτης Παιδίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ανάργυρος Μαριόλης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ – Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, η Παγώνα Λάγιου, Ιατρός Παθολόγος, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής – Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο Νίκος Δέδες, Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, η Αναστασία Κοτανίδου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», μέλος του ΚΕΣΥ, ο Γιάννης Τσιαφούτης, επεμβατικός καρδιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ – Β’ Καρδιολογική Κλινική Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Αντιπρόεδρος Ομάδας Εργασίας Επεμβατικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η Αικατερίνη Μανδραβέλη, νοσηλεύτρια, Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», η Έλενα Ροφαέλα, Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, ο Απόστολος Δάμκαλης, Υπεύθυνος Τομέα Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ και Team Leader στο τμήμα ιατρικής καταστροφών και ο Nίκος Σμυρνής, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Β’ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν.

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ