Βασιλιάς Κάρολος Γ’: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη στέψη του


Έτσι, μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασίας, αναμονής και (ίσως;) ανυπομονησίας, η στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ‘ είναι προς των πυλών, ήτοι: Σάββατο, 6 Μαΐου 2023. Την στιγμή αυτή περίμενε σίγουρα ο ίδιος ο Κάρολος για περισσότερα από 50 χρόνια – μετά δηλαδή από την ενηλικίωσή του.

Ήταν 8 Σεπτεμβρίου 2022 όταν ανακοινώθηκε επίσημα από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων κρατών της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της οποίας ήταν και επικεφαλής, έφυγε από τη ζωή όντας στο αγροτικό της σπίτι στο Μπάλμοραλ.

Ο πρίγκιπας, τότε, Κάρολος ανακηρύχθηκε ως ο νέος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, ενώ λίγες μέρες αργότερα ανακοινώθηκε η ημερομηνία στέψης του ως Κάρολος Γ’.

Έτσι, μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασίας, αναμονής και (ίσως;) ανυπομονησίας, η στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’ είναι προς των πυλών, ήτοι: Σάββατο, 6 Μαΐου 2023. Την στιγμή αυτή περίμενε σίγουρα ο ίδιος ο Κάρολος για περισσότερα από 50 χρόνια – μετά δηλαδή από την ενηλικίωσή του.

Αυτή, λοιπόν, η προσμονή δεν μπορεί να ανταμειφθεί με μια μεγαλοπρεπή και βαθιά θρησκευτική τελετή. Χιλιάδες άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ και στους γύρω δρόμους του κεντρικού Λονδίνου για να παρακολουθήσουν μια λαμπρή επίδειξη βρετανικής μεγαλοπρέπειας.

Τι ακριβώς είναι η στέψη;

Παρά το γεγονός ότι η στέψη δεν έχει γίνει ακόμα, η ενθρόνιση του Καρόλου έχει πραγματοποιηθεί από όταν πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ο μακροβιότερος ηγεμόνας στην ιστορία της Βρετανίας.

Όπως και να έχει η στέψη το Βασιλιά Καρόλου αποτελεί μια στιγμή δημόσιου εορτασμού και ένα αδιαμφισβήτητα μεγάλο θέαμα του οποίου οι καλεσμένοι – άνω των 2200 – έρχονται από όλον τον πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα τη στέψη θα την παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Η στέψη αφορά σε μία συμβολική συνάντηση της μοναρχίας, της εκκλησίας και του κράτους για μια θρησκευτική τελετή στη διάρκεια της οποίας ο Βασιλιάς δίνει όρκους στον Θεό και στην πατρίδα.

Πάντως, όπως αναφέρθηκε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ η στέψη «θα αντικατοπτρίζει τον ρόλο του μονάρχη σήμερα και θα κοιτάζει προς το μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες του στις μακρόχρονες παραδόσεις και το μεγαλοπρεπές θέαμα».

Μπορώ να παρακολουθήσω κάπως την τελετή;

Η τελετή θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. (13 μ.μ. ώρα Ελλάδας) στις 6 Μαΐου και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά από το ERTNEWS.

Η διάρκεια της τελετής

Η διάρκεια της τελετής δεν έχει ακόμα γίνει γνωστή και διάφορες πηγές που αναφέρονται σε αυτό το θέμα δεν έχουν φυσικά επιβεβαιωθεί. Το σίγουρο είναι ότι αναμένεται να είναι συντομότερη από εκείνη της μητέρας του πριν από επτά δεκαετίες με διάρκεια περισσότερες από τρεις ώρες και ήταν η πρώτη ζωντανή βασιλική εκδήλωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό να είναι πιο κοντά στις δύο ώρες, λαμβάνοντας κανείς υπόψη ότι οι στέψεις σε μεγάλο βαθμό είναι παρόμοιες για περισσότερα από 1.000 χρόνια με τους διοργανωτές να στηρίζονται σε αυτή τη δομή – άρα υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να περάσουν.

Όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της στέψης;

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, θα διευθύνει την τελετή. Τα βασικά μέρη της τελετής είναι η αναγνώριση, ο όρκος, το χρίσμα, η ενθρόνιση, η στέψη και η απόδοση τιμών.

Η αναγνώριση συμβαίνει όταν ο ηγεμόνας στέκεται στο θέατρο της μονής για να παρουσιαστεί στον λαό. Έπειτα, αφού δώσει τον όρκο στέψης – σχετικός με τη διακυβέρνησή σύμφωνα με τον νόμο, την άσκηση δικαιοσύνης με έλεος και τη διατήρηση της Εκκλησίας της Αγγλίας – ο μονάρχης χρίζεται με αγιασμένο λάδι από τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο.

Η στιγμή αυτή θεωρείται, όπως είναι αντιληπτό, το πιο ιερό μέρος της τελετής (και το οποίο δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά το 1953).

Το επόμενο μέρος, ακριβώς, της τελετής είναι η ενθρόνιση, οπότε ο μονάρχης θα ντυθεί με τα ιερά ενδύματα στέψης και στου οποίου θα παρουσιαστούν τα σύμβολα της μοναρχίας, δηλαδή: η σφαίρα, το δαχτυλίδι στέψης, τα σκήπτρα και άλλα.

Έπειτα, το γνωστό σε όλους, Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, προς το τέλος της τελετής, θα τοποθετηθεί στην κεφαλή του ηγεμόνα, προτού οι πρίγκιπες και οι ομότιμοι κατευθυνθούν προς τον ίδιο για να του αποδώσουν τα σέβη τους, ο λεγόμενος φόρος τιμής. Αν και.. Από ότι φαίνεται αυτή τη φορά θεωρείται ότι μόνο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα γονατίσει μπροστά στον βασιλιά για να αποδώσει φόρο τιμής.

Πρωτάκουστο, δε, και το ότι οι ευγενείς έχουν αντικατασταθεί από το κοινό, σο οποίο έχει κληθεί να ορκιστεί πίστη στον Κάρολο, εφόσον το επιθυμεί.

Το στέμμα του Κάρολου Γ’

Ίσως μεγαλύτερη σημασία αναφορικά με τα ιερά στολίδια της τελετής θα πρέπει να δοθεί στα στέμματα αυτά καθαυτά. Ίσως, πάλι τώρα, κάποιος να αναρωτηθεί γιατί «στέμματα», και όχι «στέμμα»;

Το προαναφερόμενο στέμμα του Αγίου Εδουάρδου θεωρείται, πάντοτε, το κεντρικό κομμάτι επειδή, ακριβώς, χρησιμοποιείται την στιγμή της στέψης. το συγκεκριμένο κατασκευάστηκε για τον Κάρολο Β’ το 1661, μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας ήδη από τον προηγούμενο χρόνο. Το στέμμα του προηγούμενου Βασιλιά έλιωσε το 1649, πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον Άγγλο βασιλιά του 11ου αιώνα, τον Εδουάρδο τον Ομολογητή.

Πάντως, το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ακριβές αντίγραφο του στέμματος του 11ου αι., αν και ακολουθεί τον πρότυπο σχεδιασμό, δεδομένου ότι διαθέτει τέσσερις χιαστούς σταυρούς, τέσσερις κρίνους και δύο αψίδες. Είναι κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσό, κοσμείται με 444 πολύτιμους λίθους – μεταξύ των οποίων ρουμπίνια, αμέθυστοι, ζαφείρια και άλλοι πολύτιμοι λίθοι – και είναι εφοδιασμένο με ένα μωβ βελούδινο καπέλο και ζώνη ερμίνας. Το συγκεκριμένο στέμμα, εν τω μεταξύ, υποτίθεται ότι θα παρέμενε στο αβαείο του Ουέστμινστερ, και για αυτό δημιουργήθηκε το 1937 ένα δεύτερο στέμμα για τον ηγεμόνα που θα φορούσε εκτός του αβαείου.

Αυτό, λοιπόν, το δεύτερο στέμμα είναι το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα, και είναι σαφώς πιο γνωστό σε όλους μας καθώς χρησιμοποιείται σε εκδηλώσεις, όπως το άνοιγμα της Βουλής. Διαθέτει 2.868 εκθαμβωτικά διαμάντια, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου Cullinan II. Οι αψίδες πάνω στο σχέδιό του είχαν – και λογικά ακόμα έχουν – σκοπό να καταδείξουν ότι η Αγγλία δεν υπόκειται σε καμία άλλη γήινη δύναμη αυτού του κόσμου. Το στέμμα αυτό ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα το φορέσει, όταν, και έχοντας πια ολοκληρωθεί τα πνευματικά μέρη της τελετής, φτάσει συνοδεία και της Καμίλας στο παρεκκλήσι του Αγίου Εδουάρδου, προκειμένου να προετοιμαστεί για την επιστροφή στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η ενδυμασία του Βασιλιά

Ο Κάρολος θα φορέσει ιστορία ενδύματα τα οποία έχουν ήδη φορεθεί και από προηγούμενους μονάρχες σε στέψεις και αυτό, όπως είναι προφανές, για «λόγους βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας», όπως αναφέρεται και από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Η Αυτού Μεγαλειότητα θα επαναχρησιμοποιήσει ενδύματα που εμφανίστηκαν στις τελετές στέψης του βασιλιά Γεωργίου Δ΄ το 1821, του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ το 1911, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ το 1937 και της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ το 1953, συμπεριλαμβανομένων του Colobium Sindonis, του Supertunica, του αυτοκρατορικού μανδύα, της ζώνης με το σπαθί της στέψης και του γαντιού της στέψης», περιέγραψε το παλάτι.

Θα υπάρξει πομπή;

Φυσικά και θα υπάρξουν πομπές και θα είναι δύο. Θα τις δούμε στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας την ημέρα της στέψης. Η μία θα μεταφέρει τον βασιλιά για να στεφθεί και μετά την τελετή θα υπάρξει μια μεγαλύτερη παρέλαση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου ο μονάρχης και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα κάνουν μια εμφάνιση στο μπαλκόνι και θα παρακολουθήσουν ένα πέρασμα αεροσκαφών.

Όπως και η διάρκεια της ίδιας της τελετής, έτσι και η διαδρομή της πομπής θα είναι αισθητά πιο σύντομη από την διαδρομή των πέντε μιλίων που υπήρξε για τη βασίλισσα προς το Αβαείο του Ουέστμινστερ το 1953.

Φυσικά, πριν από την τελετή, ο βασιλιάς Κάρολος θα κατευθυνθεί, με το επίσημο πούλμαν, συνοδευόμενος και από την Κυρίαρχη Συνοδεία του Οικιακού Ιππικού προς το Mall για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο.

Η πομπή θα περάσει από το Αψίδα του Ναυαρχείου πριν στρίψει στο Whitehall και θα ταξιδέψει κατά μήκος της Κοινοβουλευτικής Οδού και στη συνέχεια στο αβαείο. Θα επιστρέψει χρησιμοποιώντας την ίδια διαδρομή μήκους 1,3 μιλίων, με τον μονάρχη να ταξιδεύει αυτή τη φορά με τη χρυσή κρατική άμαξα.

Βασίλισσα η Καμίλα;

Η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη: Ναι.

Υπάρχει, όμως, μία σημαντική αλλαγή, δηλαδή, αντίθετα με τις τρεις πιο πρόσφατες βασίλισσες – την Αλεξάνδρα, η οποία ήταν σύζυγος του Εδουάρδου Ζ΄, τη σύζυγο του Γεωργίου Ε΄, Μαρία, και την Ελισάβετ, σύζυγο του Γεωργίου ΣΤ΄ – η Καμίλα δεν θα φτιάξει στέμμα ειδικά για τη στέψη της, αλλά επέλεξε να φορέσει το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας. Άλλωστε, η Βασίλισσα Μαρία προόριζε το στέμμα αυτό, από όταν φτιάχτηκε το 1911, ως το μόνιμο στέμμα των μελλοντικών συζύγων.

Το παλάτι δήλωσε ότι η επιλογή της Καμίλα ήταν «προς το συμφέρον της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας», αλλά ότι έκανε κάποιες «μικρές αλλαγές και προσθήκες». Συγκεκριμένα, θέλει να τιμήσει την εκλιπούσα πεθερά της επανατοποθετώντας το στέμμα με κάποια διαμάντια – τα Κάλλιναν ΙΙΙ, IV και V – από την προσωπική συλλογή της βασίλισσας.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν

Ο δούκας του Σάσεξ επιβεβαίωσε την παρουσία του στη μεγάλη μέρα του πατέρα του. Αλλα.. Θα πάει μόνος του.

Το παλάτι αναφέρθηκε σε αυτό το γεγονός από τον Απρίλιο και ενημέρωσε πως η σύζυγός του, Μέγκαν, θα μείνει στην Καλιφόρνια με τα δύο τους παιδιά, τον πρίγκιπα Άρτσι και την πριγκίπισσα Λίλιμπετ.

Από ότι φαίνεται, ωστόσο, η Μέγκαν επέλεξε να αποφύγει τους εορτασμούς, καθώς η ημέρα συμπίπτει με τα 4α γενέθλια του Άρτσι.

Ο πρίγκιπας Άντριου

Όντας μέλος της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Άντριου αναμένεται να παραστεί στη στέψη του αδελφού του. Πάντως, δεδομένου ότι δεν έχει κάποιο εν ενεργεία βασιλικό ρόλο, δε θεωρείται πιθανό να έχει και κάποιο ρόλο την επίσημη αυτή μέρα.

Ποιος άλλος έχει προσκληθεί;

Το παλάτι δεν έχει δημοσιεύσει κάποιον λεπτομερή κατάλογο προσκεκλημένων, ανακοίνωσε όμως ότι το εκκλησίασμα θα αποτελείται από μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς και διεθνείς εκπροσώπους από 203 χώρες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 αρχηγών κρατών, μαζί με εκπροσώπους κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Υπολογίζεται ότι θα είναι, δηλαδή, περισσότερα από 2.200 άτομα θα παρακολουθήσουν την τελετή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Οι διαφορές της στέψης με αυτή της βασίλισσας Ελισάβετ Β’

Η πρώτα διαφορά που έχουμε ήδη αναφέρει είναι ότι η διαδρομή της πομπής, όπως και η τελετή θα είναι μικρότερες. Μία ακόμη διαφορά είναι ο αριθμός των καλεσμένων που θα είναι αισθητά μικρότερος από τη στέψη του ’53, δεδομένου ότι αυτή είχε περισσότερους από 8.000 προσκεκλημένους.

Αναφορικά με την τελετή, αυτή θα στηριχθεί στην παράδοση αλλά θα είναι επίσης γεμάτη πρωτοτυπίες, σύμφωνα με τους διοργανωτές του παλατιού του Λάμπεθ.

Σημαντική αλλαγή είναι, επίσης, και ότι ο παραδοσιακός φόρος τιμής των ομότιμων έχει αντικατασταθεί από έναν «φόρο τιμής του λαού». Με αυτή την αλλαγή το κοινό θα κληθεί να συμμετάσχει «σε μια χορωδία εκατομμυρίων φωνών που για πρώτη φορά στην ιστορία θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτή την επίσημη και χαρούμενη στιγμή».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ