Εκλογές 2023 -debate: Το αίτημα των 6 δημοσιογράφων


«Λευκός» καπνός στη Διακομματική Επιτροπή για τις εκλογές καθώς τα κόμματα συμφωνήσαν το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (10/4).

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν ο δημοσιογράφος, κοινής αποδοχής και μέλος της ΕΣΗΕΑ που θα συντονίσει την αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, να είναι ο Γιώργος Κουβαράς.

«Ακούω κάθε φορά όλα τα κόμματα και μιλάνε για ελεύθερες ερωτήσεις και ελεύθερη συζήτηση κι ερχόμαστε πάλι να μπούμε στη διαδικασία μιας κουβέντας η οποία έχει αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο ως προς ποιος είναι ο τομέας που πρέπει να ρωτήσεις, ποια είναι η διαδικασία, ποιος πρέπει να ρωτήσει ποιον. Υπάρχει και ένας χρόνος στο τέλος όπου οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να πουν ό, τι θέλουν, φαντάζομαι μπορούσαν να το πουν αυτό το ό,τι θέλουν σε όλη την προεκλογική περίοδο. Τέλος πάντων, αυτοί είναι οι κανόνες, τους σεβόμαστε, εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε ερωτήσεις και τίποτα άλλο» τόνισε  ο Αντώνης Σρόιτερ.

Από την πλευρά της η Μάρα Ζαχαρέα ανέφερε «ήμουνα και το ’15 και πιστεύω και αυτό να έχει ένα σχετικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς ούτε αυτή τη φορά οργανώθηκε η συζήτηση με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον για τον τηλεθεατή, αυτή τουλάχιστον είναι η δικιά μου γνώμη, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε μέσα στο πλαίσιο που μας έβαλε η διακομματική επιτροπή».

Για το περιεχόμενο της σημερινής συζήτησης η κ. Ζαχαρέα ανέφερε ότι είχε μια επικοινωνία με τον συντονιστή του debate, τον Γιώργο Κουβαρά, και όπως ανέφερε ότι της είπε, θα γίνει μια κλήρωση για τον ρυθμό των ερωτήσεων δηλαδή ποιος ρωτάει πρώτος, δεύτερος, τρίτος κλπ. ενώ θα αναζητηθεί λύση για το follow up γιατί, όπως εξήγησε, υπάρχουν έξι πολιτικοί αρχηγοί, έξι δημοσιογράφοι και πέντε θεματικές ενότητες «οπότε αυτό σημαίνει ότι κάποιος δημοσιογράφος δεν θα είχε δυνατότητα να ρωτήσει έναν πολιτικό αρχηγό. Αυτό θα κοιτάξουμε πώς θα το διορθώσουμε μέσω του follow up ενώ θα δούμε και με ποιον τρόπο θα καθόμαστε». Σε ερώτηση για το αν έχει άγχος η δημοσιογράφος είπε χαμογελώντας: «το άγχος πάει με το ταλέντο έλεγε η Έλλη Λαμπέτη».

Σημειώνεται ότι ο Φώτης Καφαράκης, Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, αποκάλυψε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων και τον Γιώργο Κουβαρά,ποιοι θα είναι οι δημοσιογράφοι από τους έξι τηλεοπτικούς σταθμούς που θα θέσουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, κατά το debate το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο νέο υπερσύγχρονο στούντιο της ΕΡΤ, την Τετάρτη 10 Μαΐου.

Τον Alpha θα εκπροσωπήσει ο Αντώνης Σρόιτερ, τον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπαδάκης, το Mega η Ράνια Τζίμα, το Open ο Παναγιώτης Στάθης, τον ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη και το Star η Μάρα Ζαχαρέα.

Οι θεματικές ενότητες

Οι θεματικές ενότητες της τηλεμαχίας θα είναι οι εξής:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση.
2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα.
3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια.
4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος.
5) Περιβάλλον και Ενέργεια.

Θα υπάρχει και έκτος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να κάνουν την καταληκτική τους τοποθέτηση για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.

Όπως αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη Διακομματική, η κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό, με follow up από 15 δευτερόλεπτα έως 45 δευτερόλεπτα, με συνολική διάρκεια 3 λεπτά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ