Go fur free! Οκτώ λόγοι για να αντικαταστήσουμε την αληθινή γούνα με συνθετική!


Το κίνημα κατά της αληθινής γούνας κατακτά τον κόσμο της μόδας. Λέμε «όχι» στις αληθινές γούνες και σεβόμαστε το περιβάλλον υιοθετώντας την τάση της συνθετικής που δεν υστερεί σε κομψότητα και μας προστατεύει από τις πολικές θερμοκρασίες.

Καθώς οι μεγάλοι οίκοι, ο ένας μετά τον άλλον, καταργούν τη χρήση τής αληθινής γούνας, ο κόσμος της μόδας φαίνεται να αποκτά βιώσιμη ταυτότητα. Ακτιβιστές υπέρ της προστασίας των ζώων, ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος πελάτες και παράγοντες της βιομηχανίας της μόδας επικροτούν τις αποφάσεις οίκων όπως οι Gucci, Armani και Givenchy.

Ο πρώτος έκανε σαφή τη θέση του επιδεικνύοντας απίστευτα ρεαλιστικά παλτό από συνθετική γούνα στην κολεξιόν φθινόπωρο/ χειμώνας 2018-2019 που έμοιαζαν απόλυτα με αληθινά. Την ίδια περίοδο, ο Michael Kors ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγής προϊόντων από γούνα.

Ο Calvin Klein είχε ήδη περάσει σε αυτό το μονοπάτι από το 1994 και συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους, ενώ ο Armani ακολούθησε πολύ αργότερα, το 2016 μαζί με τον οίκο Hugo Boss, ο οποίος στηρίζεται στη συνθετική γούνα για τις εντυπωσιακές δημιουργίες του.

Η χρονιά που μόλις έκλεισε υπήρξε καθοριστική για το θέμα αυτό. Ο οίκος Burberry, ο οποίος είχε γίνει γνωστός για τη χρήση γούνας από αλεπού, λαγό, μινκ και άλλα ζώα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη χρήση γούνας.

Το ίδιο και η Diane Von Furstenberg ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε fur-free συλλογές, ενώ η μεγάλη έκπληξη ήρθε από την Donatella Versace που υπέκυψε στις τεράστιες πιέσεις που δέχτηκε και τις διαμαρτυρίες της οργάνωσης PETA για την προστασία των ζώων. Η ίδια ανέβασε στο Instagram την απόφασή της να διακόψει εντελώς τη χρήση αληθινής γούνας μέχρι το 2019.

Το 2018 έκλεισε με την απόφαση και του οίκου Furla, που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν στα πολυτελή δερμάτινα είδη του λεπτομέρειες από αληθινή γούνα, να καταργήσει τη χρήση της καθώς και με τη δήλωση του CEO του οίκου Coach, Joshua Schulman για κατάργηση της αληθινής γούνας.

Αν και μόνο το 1% της παραγωγής της Coach έκανε χρήση αληθινής γούνας, ο οίκος αγκάλιασε μια τάση που καθορίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό από τους καταναλωτές. Πρόθεσή τους και αγωνία τους; Η κατανάλωση προϊόντων από υλικά που σέβονται το περιβάλλον και κατασκευάζονται με αυστηρές προδιαγραφές.

Οι συνειδητοποιημένοι καταναλωτές ζήτησαν έμπρακτα μέσα από τη δύναμη των social media από τις μάρκες πολυτελείας να ξεπεράσουν τα στερεότυπα και να προχωρήσουν στο μέλλον. Με καινοτομίες και σύγχρονες οικολογικές μεθόδους παραγωγής που καθιστούν τη μόδα βιώσιμη περιβαλλοντικά.

Ακόμα κι αν ένα γούνινο πανωφόρι μας φαίνεται ονειρικό, υπάρχουν 8 λόγοι που θα πρέπει με τη σειρά μας να πούμε «όχι» στην αγορά του.

1. Το ισοδύναμο της κομψότητας
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει τους σχεδιαστές μόδας να δημιουργούν εξαιρετικής ποιότητας ρούχα και αξεσουάρ από συνθετική γούνα.

Πολυτέλεια, άνεση και προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες προσφέρονται πια σε κάθε εκδοχή της συνθετικήςπρώτης ύλης, η οποία απέχει από τη φθηνή απομίμηση και την αίσθηση «πλαστικού» που απέπνεε στις αρχικές φάσεις της εμφάνισής της.

2. Η αλλαγή της κοινωνίας
Στη ζωή μας σημαντικό δεν είναι μόνο το τι μας αρέσει. Εξίσου ουσιώδες είναι να συμβαδίζουμε με τις κοινωνικές αξίες της εποχής μας και τα μηνύματα που βελτιώνουν τον κόσμο γύρω μας.

Το να συνεχίζουμε να φοράμε «σκοτωμένα ζώα», όπως μας υπενθυμίζουν οι ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων, είναι μια σκληρή στάση ζωής που δύσκολα μπορεί πια να υποστηριχτεί και να δικαιολογηθεί από τους ανθρώπους μας.

3. Η μεταστροφή των μεγάλων οίκων
Οι δημιουργίες των μεγάλων οίκων μόδας από συνθετική γούνα αναβάθμισαν αυτόματα το ύφος τους. Τώρα πια ένα fauxfurμπουφάν έχει την ίδια φινέτσα που αποζητούσαν κάποτε οι θαυμάστριες της αληθινής γούνας.

4. Το προσιτό κόστος
Όσο κι αν τα κομμάτια από αληθινή γούνα έριξαν τις τιμές τους, παραμένουν ελάχιστα ανταγωνιστικά σε σχέση με εκείνα από συνθετική. Ένα μοδάτο faux παλτό κοστίζει περίπου το μισό από ένα αληθινό.

5. Ο αντίκτυπος στο περιβάλλον
Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη φύση και τα δικαιώματα των ζώων είναι τεράστιες. Κανένας δεν μπόρεσε να μείνει ασυγκίνητος στον φριχτό τρόπο θανάτωσης άγριων ζώων προκειμένου να συντηρηθεί ο μύθος της γούνας, ως σύμβολο κοινωνικής καταξίωσης.

6. Οι αληθινές γούνες είναι εκτός μόδας
Πότε κέρδισε το στοίχημα το συγκεκριμένο κίνημα κατά της αληθινής γούνας; Όταν απέκτησε διάσημη φωνή! Από τους επώνυμους celebrities μέχρι τα ισχυρά fashion icons, η επώνυμη λίστα των διαφωνούντων, που πήραν ανοιχτά θέση καταδικάζοντας την αληθινή γούνα, περιλαμβάνει ονόματα σημαντικά στο αμερικάνικο χρηματιστήριο του θεάματος όπως η Ellen DeGeneres, η Miley Cyrus ή η Charlize Theron.

Εκτός από τις ακτιβίστριες ηθοποιούς, μια νέα φουρνιά μοντέλων κάνει τη διαφορά όπως η Ruby Jean Wilson από την Αυστραλία, η οποία το 2016 εγκατέλειψε φωτογράφιση όταν συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να φορέσει αληθινή γούνα.

7. Η ευκολία της συντήρησης
Όλα τα προϊόντα από αληθινή γούνα απαιτούσαν ειδικές –και δύσκολες – συνθήκες καθαρισμού, συντήρησης και φύλαξης. Από τον τρόπο που έπρεπε να κρέμονται και να αποθηκεύονται, ώστε να αερίζονται επαρκώς, μέχρι το ακριβό κόστος των ειδικών καθαριστηρίων, η επιβάρυνση σε χρόνο, ενέργεια και χρήμα πολλαπλασιαζόταν για τις κατόχους.

Σήμερα οι συνθετικές γούνες ελαχιστοποιούν τις προσπάθειές μας. Το κόστος διαφέρει σημαντικά σε ένα καθαριστήριο και όλα αναλαμβάνουν πια το φρεσκάρισμα.

Μάλιστα, αν διαθέτουμε ένα σύγχρονο πλυντήριο με ποικιλία προγραμμάτων για ελαφρύ καθαρισμό, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για την ανανέωσή της και μετά να την στεγνώσουμε φυσικά. Αρκεί να προσέξουμε τις οδηγίες στην ετικέτα.

8. Η ποικιλία των χρωμάτων
Η συνθετική γούνα είναι ένα υλικό, το οποίο αποκτά τις πιο ονειρεμένες αποχρώσεις και μετατρέπεται σε αληθινά μοναδικό κομμάτι.

Είτε αναζητούμε ένα μωβ γούνινο γιλέκο ή ένα ζωηρόχρωμο παλτό, η faux εκδοχή της γούνας στηρίζει την επιστροφή στις έντονες αποχρώσεις και προσφέρει αυτό το νεανικό ύφος που διαφοροποιεί το στιλ μας από το ξεπερασμένο των Ελληνίδων της δεκαετίας του ’60.

Από την Δέσποινα Σάμψων

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ