Eurovision 2023: Σήμερα η μεγάλη μέρα για την Ελλάδα και την Κύπρο


Μία από τις πλέον δύσκολες μάχες έχουν να δώσουν απόψε Ελλάδα και Κύπρος στον Β’ Ημιτελικό. Ο 16χρονος Victor Vernicos, δημιουργός του τραγουδιού «What They Say», προσπαθώντας να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετώπισε στις πρόβες και την σκληρή κριτική που δέχθηκε όταν κυκλοφόρησε το επίμαχο video με τον κάκιστο ήχο, θα προσπαθήσει επί σκηνής να δώσει σήμερα Πέμπτη τον καλύτερό του εαυτό. Να σημειωθεί πως την ελληνική αποστολή έχει σκηνοθετήσει ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ενώ τις ενδυματολογικές επιλογές υπογράφει ο Γιώργος Σεγρεδάκης.

Πιο θετικά είναι τα πράγματα για τον Κύπριο εκπρόσωπο, Andrew Lambrou, και το «Break a broken heart». Ο νεαρός τραγουδιστής πάει καλύτερα στα στοιχήματα και σε αντίθεση με την ελληνική αποστολή φαίνεται να περνά στον τελικό του Σαββάτου. Η άρτια εμφάνισή του στις τελικές πρόβες φαίνεται πως ωφέλησαν την πορεία της συμμετοχής της Κύπρου, που κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Το τραγούδι του έχει γραφτεί από τους Thomas Stengaard, Marcus Winther-John, Jimmy Jansson, που υπέγραψε το νικητήριο «Only teardrops» του 2013, και Jimmy Joker Thornfeldt, ο οποίος έχει γράψει και τεράστιες επιτυχίες για τη Lopez και τον Iglesias. Το styling έχει αναλάβει ο Μιχάλης Τσούκας, με δημιουργίες του ελληνικού brand «DANTE».

Απόψε το βράδυ οι λάτρεις της Eurovision θα απολαύσουν 16 συνολικά συμμετοχές από τη Δανία, την Αρμενία, τη Ρουμανία, την Εσθονία, το Βέλγιο, την Ισλανδία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Γεωργία, το Σαν Μαρίνο, την Αυστρία, την Αλβανία, τη Λιθουανία, την Αυστραλία και προφανώς την Κύπρο και την Ελλάδα, στην 6η και 8η σειρά εμφάνισης της βραδιάς αντίστοιχα.

Να τονίσουμε πως η εντυπωσιακή παραγωγή και το τεραστίων δυνατοτήτων σκηνικό στην  Eurovision 2023 στεγάζεται στη Liverpool Arena με τρεις γυναίκες παρουσιάστριες σε πρώτη φάση. Η Βρετανίδα τραγουδίστρια Alesha Dixon, η Βρετανίδα ηθοποιός Hanna Waddingham και η Ουκρανή τραγουδίστρια Julia Sanina ανέλαβαν τους ημιτελικούς, ενώ στη βραδιά του τελικού θα προστεθεί στην ομάδα και ο διάσημος Ιρλανδός παρουσιαστής Graham Norton.

Και μπορεί ο Γιώργος Καπουτζίδης και οι σπαρταριστές ατάκες του να απουσίασαν από το σχολιασμό των αποστολών, ωστόσο η Τζένη Μελιτά φάνηκε να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει μια συγκρατημένη εκκίνηση στο πλευρό της έμπειρης Μαρίας Κοζάκου.

Ωστόσο, ο Α’ ημιτελικός δεν απέσπασε και τόσο καλά σχόλια από τους φανατικούς θεατές του διαγωνισμού. Οι κάπως αδιάφορες ή τουλάχιστον λιγότερο ενδιαφέρουσες συμμετοχές δεν ενθουσίασαν, ενώ το γεγονός πως απουσίαζαν οι αποστολές που αφορούν το ελληνόφωνο κοινό, δηλαδή αυτή της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν κράτησαν τους Έλληνες τηλεθεατές στους δέκτες τους, μιας και η βραδιά οριακά σημείωσε διψήφια ποσοστά στο δυναμικό κοινό, με μέσο όρο 11,5%.

Από τις δέκα χώρες που προκρίθηκαν πάντως οι μόνες που θεωρούνται φαβορί και έχουν απασχολήσει τους Eurofans είναι η Σουηδία, με τη Loreen η οποία επιστρέφει στο διαγωνισμό μετά τη νίκη της με το «Euphoria» το 2012 και η καλτ συμμετοχή της Φινλανδίας με τον Käärijä και το «Cha Cha Cha] που έχει γίνει ήδη viral, ενώ το ανδρικό κοινό φαίνεται πως κέρδισε η Ισραηλινή Noa Kirel με το «Unicorn», θυμίζοντας αρκετά συμμετοχές όπως το «Fuego» της Ελένης Φουρέιρα (Κύπρος, 2018) και το «SloMo» της Chanel (Ισπανία, 2022).

Eurovision 2023: Οι 10 χώρες που προκρίθηκαν

Οι δέκα χώρες που προκρίθηκαν στον τελικό του Σαββάτου είναι η Νορβηγία, η Σερβία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ελβετία, το Ισραήλ, η Μολδαβία, η Σουηδία, η Τσεχία και η Φινλανδία, ενώ άλλες τόσες θα προκριθούν από την αποψινή βραδιά. Οι 20 προκριθείσες αποστολές θα προστεθούν στις BIG 5 (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία) όπως και στην περυσινή νικήτρια, Ουκρανία, αποτελώντας τις 26 συμμετοχές στον τελικό. Φέτος δεν συμμετέχει η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης των τελευταίων ετών.

Eurovision 2023: Τα νέα δεδομένα στην ψηφοφορία

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που το κοινό μπορεί να ψηφίσει. Όπως συνέβη και το βράδυ της Τρίτης, σε κάθε ημιτελικό ψηφίζουν μόνο οι χώρες που συμμετέχουν και ορισμένες εκ των βασικών έξι (BIG 5 και περυσινή νικήτρια). Για παράδειγμα, στον ημιτελικό της Τρίτης ψήφισαν οι 15 συμμετέχουσες χώρες, μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ απόψε το βράδυ ψηφίζει η περυσινή νικήτρια Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία. Παράλληλα, τηλεθεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στη Eurovision μπορούν σε κάθε βραδιά να ψηφίσουν μέσω της επίσημης εφαρμογής. Η μεγάλη αλλαγή ωστόσο αφορά στο ότι πλέον στους ημιτελικούς ψηφίζουν μόνο οι τηλεθεατές και όχι οι κριτικές επιτροπές, οι οποίες θα έχουν ξανά το ρόλο τους, δηλαδή το 50% του τελικού αποτελέσματος στη βραδιά του τελικού. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως ακριβώς για αυτόν το ρόλο στη διαδικασία επιλογής του Έλληνα εκπροσώπου, δημιουργήθηκε η Επιτροπή Κοινού από την ΕΡΤ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ