Θα βελτιωθεί πραγματικά η ζωή σου, εάν κάνεις αυτό για 10 λεπτά κάθε μέρα!


Ο εγκέφαλός μας δέχεται καθημερινά χιλιάδες ερεθίσματα και νέες πληροφορίες: Απ’ τη νέα δουλειά που θα σου αναθέσει το αφεντικό σου μέχρι το περιστατικό που σου είπε το παιδί σου ότι έγινε σήμερα στο σχολείο με τον φίλο του. Όπως καταλαβαίνεις, είναι απόλυτα λογικό κάποιες μέρες να νιώθεις ότι δεν αντέχεις άλλο να δέχεσαι πληροφορίες και να αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να τις διαχειριστείς!
Μπορείς, όμως, να βελτιώσεις τη λειτουργία του εγκεφάλου σου κάνοντας απλά διαλογισμό κάθε μέρα για μερικά λεπτά. Διάβασε παρακάτω τι έδειξε η σχετική έρευνα που έγινε.

Όπως διαπίστωσαν ερευνητές απ’ το Liverpool σε συνεργασία με επιστήμονες απ’ το Osnabrück University στη Γερμανία, ο λεγόμενος «διαλογισμός της επίγνωσης» για δέκα λεπτά κάθε μέρα, βελτιώνει τη συγκέντρωση και την ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρείται σε εγρήγορση ώστε να συγκρατεί τις σωστές πληροφορίες.

Πολλοί λάτρεις του διαλογισμού κατά καιρούς έχουν μιλήσει για τα σημαντικά οφέλη του διαλογισμού, αλλά οι τελευταίες επιστημονικές αποδείξεις δεν αφήνουν περιθώριο ν’ αμφισβητήσει κανείς το πόσα προσφέρει ο διαλογισμός στον άνθρωπο.

Για τη μελέτη τους, οι επιστήμονες μοίρασαν τους 34 συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Για οκτώ εβδομάδες, η μια ομάδα έκανε διαλογισμό ενώ η άλλη ομάδα έκανε ασκήσεις μυϊκής χαλάρωσης.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σ’ ένα τεστ που σχετιζόταν με τη συγκέντρωση. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι η ομάδα του διαλογισμού έδειξε μεγαλύτερη ακρίβεια στην συγκέντρωση, με τις ικανότητές τους να είναι βελτιωμένες έως και 9%.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα με τις ασκήσεις μυϊκής χαλάρωσης δεν έδειξαν καμία βελτίωση στο τεστ.

Ninjago Movie Meditation GIF by LEGO – Find & Share on GIPHY

Τα οφέλη του διαλογισμού
Ο διαλογισμός μας ηρεμεί, μας κάνει να σκεφτόμαστε αλλιώς, απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις ενώ μας βοηθά να διαχειριζόμαστε και τα συναισθήματά μας.

Παράλληλα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε άτομα που δουλεύουν σ’ ένα περιβάλλον με πολύ στρες ή κάνουν κάθε μέρα πολύ απαιτητικές εργασίες.

Πώς να κάνεις διαλογισμό
10 λεπτά διαλογισμού επίγνωσης την ημέρα είναι αρκετά για να δεις αμέσως τη διαφορά.

Μια άσκηση είναι ο «κινούμενος διαλογισμός»:

Περπατάς κι εστιάζεις την προσοχή σου στα πόδια σου.
Σκέψου τι παρατηρείς και τι συμβαίνει εκεί.
Στη συνέχεια, εστίασε στους γοφούς, τον κορμό και τα χέρια σου.
Κοίτα τριγύρω σου και δες κάτι που σου αρέσει, ένα αντικείμενο του σπιτιού.
Σκέψου τι σου αρέσει σ’ αυτό και πώς θα το περιέγραφες.
Meditation Spinning GIF by Anthony Antonellis – Find & Share on GIPHY

Μια άλλη άσκηση, πιο απλή, είναι να καθίσεις σε μια άνετη θέση για 5-10 λεπτά, και να εστιάσεις στην αναπνοή σου. Άφησε τις σκέψεις σου να εκφραστούν ελεύθερα, αλλά μην χάνεις την προσοχή απ’ την αναπνοή σου. Ό,τι συναισθήματα και σκέψεις κι αν εμφανιστούν, θα πρέπει να μπορείς να τα αναγνωρίζεις και να επιστρέφεις αμέσως την προσοχή σου στην αναπνοή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ