Ιράκ: Εκταφιάστηκαν εκατοντάδες λείψανα θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους


Η φρίκη που σκόρπισαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ καλά κρατεί.

Τα λείψανα τουλάχιστον 605 ανθρώπων που πιστεύεται πως δολοφονήθηκαν από μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εκταφιάστηκαν από περιοχή κοντά σε φυλακή στο βόρειο Ιράκ τα τελευταία δυο χρόνια, ανακοίνωσε αρμόδια κυβερνητική οργάνωση χθες Κυριακή.

Το ΙΚ κυρίευσε αχανείς εκτάσεις του βόρειου Ιράκ το 2014 και τα μέλη του φέρονται να διέπραξαν πολλές φρικαλεότητες στα εδάφη που κατείχαν.

Μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης πήραν κάπου εξακόσιους ανθρώπους από τη φυλακή της Μπαντούς (βόρεια), τους οποίους πιστεύεται ότι εκτέλεσαν κοντά σε ποταμό, σύμφωνα με τον Ντιά Καρίμ, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ομαδικών Τάφων στο Ίδρυμα των Μαρτύρων, που συνδέεται με το ομοσπονδιακό κράτος.

Οι ταυτότητες των υπολοίπων πέντε θυμάτων δεν διευκρινίστηκαν.

«Η διαδικασία ανοίγματος των τάφων διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια και είχε αποτέλεσμα την εκταφή 605 πτωμάτων», είπε ο κ. Καρίμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη, σύμφωνα με το INA, το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ.

Τα λείψανα παραδόθηκαν σε ιατροδικαστικούς για να ταυτοποιηθούν.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων 78 θυμάτων, ανέφερε ο Ζαΐντ Αλί, επικεφαλής της ιρακινής ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Η ιρακινή κυβέρνηση ανακήρυξε τη «νίκη» της επί του ΙΚ τον Δεκέμβριο του 2017. Έκτοτε, οι αρχές έχουν βρει ομαδικούς τάφους ανθρώπων που φέρονται να σφαγιάστηκαν από τους τζιχαντιστές σε διάφορες περιοχές της χώρας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ