Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Θεσσαλονίκη σήμερα συνοδεία Καραμανλή


Από το αμαξοστάσιο του Μετρό στην Πυλαία θα ξεκινήσει η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, στην οποία βρίσκεται από την Τετάρτη το βράδυ.

Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον εκλογικό σχεδιασμό της ΝΔ καθώς αποτελούν προπύργια της κεντροδεξιάς παράταξης.

Την Τετάρτη (17/5) ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε στην Δυτική Μακεδονία επισκεπτόμενος Πέλλα και Ημαθία, ενώ μίλησε σε συγκέντρωση στην Καστοριά, όπου η ΝΔ το 2019 είχε ξεπεράσει το 50%.

Ο Μητσοτάκης καλύπτει το κενό που αφήνει ο Καραμανλής στην Α’ Θεσσαλονίκης

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου το βράδυ θα μιλήσει στο Πάλαι Ντε Σπορ. Το πρωί, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Πυλαία και θα κάνει τη δοκιμαστική διαδρομή, ενώ στη συνέχεια θα βρεθεί στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η ΝΔ να διατηρήσει το προβάδισμα της στις δύο περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, με τον ίδιο να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Η Α’ Θεσσαλονίκης είναι μία από τις τρεις περιφέρειες στις οποίες είναι υποψήφιος ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να δείξει ότι η ανάπτυξη της πόλης την επόμενη τετραετία με τα μεγάλα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει είναι μία από της προτεραιότητες του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να κρατήσει την συγκεκριμένη έδρα στην επόμενη Βουλή πιστοποιώντας αυτή του την πρόθεση και καλύπτοντας το κενό που άφησε στο ψηφοδέλτιο ο Κώστας Καραμανλής μετά την απόσυρση του από την ενεργό πολιτική.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα δώσει το παρών στην ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος στο Παλέ ντε Σπορ όπου θα πραγματοποιήσει την κεντρική του ομιλία το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στη συνέχεια θα παρευρεθεί σε τραπέζι με κομματικά στελέχη. Ο κ. Καραμανλής είναι παρών στην εκλογική μάχη της ΝΔ, όπως πιστοποίησε και η παρέμβαση του στο Ζάππειο στην εκδήλωση για την «Ημέρα της Ευρώπης» όπου είπε ότι «την επόμενη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί» και τόνισε ότι «με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές».

Λαοθάλασσα στην ομιλία Σαμαρά στη Καλαμάτα

Ενδεικτικό της συσπείρωσης που υπάρχει στη ΝΔ είναι η ενεργή συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα και του έτερου πρώην πρωθυπουργού της παράταξης, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στην Πελοπόννησο και χθες ήταν ο ομιλητής στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος στην Καλαμάτα.  Σε μία μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία της πόλης, ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας και απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους της παράταξης τόνισε ότι «πάμε την Κυριακή στις κάλπες με τη πίστη και βεβαιότητα για την εκλογική νίκη, γιατί απέναντι μας έχουμε κάποιους που παίζουν την Ελλάδα στα ζάρια, ενώ εμείς έχουμε συγκροτημένο πρόγραμμα για το αύριο της χώρας».

Δημοσκόπηση ALCO: Στο 6,7% το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ

Στο τελευταίο 48ωρο της προεκλογικής εκστρατείας, η ΝΔ μπαίνει με ευκρινές δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών υποδηλώνουν ότι η ψαλίδα το βράδυ των εκλογών μπορεί να ανοίξει περαιτέρω, καθώς η ΝΔ παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες δυναμική εισροής ψηφοφόρων, οι οποίοι προέρχονται και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, αλλά και από αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Η χθεσινή έρευνα της Alco είναι ενδεικτική της κατάστασης που τείνει να διαμορφωθεί, με τις δημοσκοπικές εταιρίες να παρουσιάζουν μια παρόμοια εικόνα.

Στην εκτίμηση ψήφου της Alco, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 34,7% και 38,7%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 27,3% μέχρι το 31,3%. Το ΠΑΣΟΚ από το 7,8% έως το 9,8%, το ΚΚΕ από το 5,9% μέχρι το 7,9%, η Ελληνική Λύση από 2,7% μέχρι 4,5% και το ΜέΡΑ25 από το 2,6% μέχρι το 4,4%. Η ψήφος σε άλλα κόμματα εκτιμάται από 9,7% έως 12,7%. Πρακτικά, η μέση τιμή της εταιρίας είναι στο 36,9%, ενώ το ΣΥΡΙΖΑ στο 29,3%. Πιο σημαντική, όμως, είναι η εξής ανάγνωση: η Alco εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα με μια διαφορά τουλάχιστον 3,4 μονάδων, καθώς το άνω όριο του ΣΥΡΙΖΑ (31,3%) απέχει ευκρινώς του κάτω ορίου της ΝΔ (34,7%).

Η έρευνα της Alco δεν είναι η μοναδική που θα δει το φως της δημοσιότητας. Σήμερα και αύριο, οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί αναμένεται να παρουσιάσουν την τελική τους έρευνα στο photo finish της προεκλογικής περιόδου, με την GPO να παίρνει σήμερα σειρά στο Star και να ακολουθούν και άλλες εταιρίες την Παρασκευή (MARC, MRB, Pulse RC).

Τα ευρήματα, πάντως, που περιέρχονται σε γνώση και του Μεγάρου Μαξίμου καταδεικνύουν ότι η ΝΔ παρουσιάζει τάση ενίσχυσης του προβαδίσματός της, ενώ ενισχύεται με ρυθμό πολλαπλάσιο αυτού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί φέρεται να προσπαθεί προσεγγίσει τη ζώνη του 30%. Παρ’ όλα αυτά, το σενάριο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού που ακούστηκε δια στόματος του κ. Τσίπρα δεν μοιάζει να βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτείνοντας την ανάγνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι πρόκειται για επαναλανσάρισμα του σεναρίου της κυβέρνησης ηττημένων. Σε «μέγγενη», όμως, μοιάζει και το ΠΑΣΟΚ, του οποίου ψηφοφόροι ανησυχούν για την κυβερνησιμότητα της χώρας και λοξοκοιτούν προς τη ΝΔ, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη έχει σημαντικό πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Ενισχυμένο μοιάζει να είναι το ΚΚΕ, ενώ σε τροχιά να μπουν με άνεση στη Βουλή της απλής αναλογικής είναι ΜΕΡΑ25 και Ελληνική Λύση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ