Οργή εκφράζουν οι γιατροί για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές


Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν στους γιατρούς οι δηλώσεις Κατρούγκαλου για αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στο 20% του εισοδήματός τους. Νωρίς το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, παραιτείται από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να υλοποιηθεί πριν ορκιστεί, εφόσον εκλεγεί. 

Στο μεταξύ οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στους Ιατρικούς Συλλόγους, στους οδοντιάτρους και στους φαρμακοποιούς.

Αναλυτικότερα σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας αναφέρει ότι:

‘’Με μεγάλη έκπληξη, τις τελευταίες ώρες, ακούσαμε δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου σε τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι σε περίπτωση που υπάρξει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές θα επανέλθει το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, με εμπνευστή τον κ. Κατρούγκαλο, εφάρμοσε ένα από τα πιο άδικα και φορομπηχτικά συστήματα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, συνδέοντας την καταβολή των μηνιαίων εισφορών με το εισόδημα του κάθε επαγγελματία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μηνιαίες εισφορές πολλών ελευθέρων επαγγελματιών και ειδικά συναδέλφων ιατρών να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη μέχρι και 1.500,00 ευρώ χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα ούτε στη σύνταξη αλλά και ούτε στην περίθαλψη.

Ελπίζουμε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι όντως προσωπικές απόψεις του κο. Κατρούγκαλου, πρώην Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και δεν θα τολμήσουν να επαναφέρουν αυτό το άδικο και φοροληστρικό σύστημα υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών.

Αντιδράσεις και από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του προέδρου του Νίκου Νίτσα.

“Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθερων επαγγελματιών με το εισόδημά τους (!) πράγμα που οδήγησε σε συνολική φορολόγηση των εισοδημάτων σε ποσοστό μέχρι… 80%, γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος στη συγκεκριμένη εκπομπή”, υποστηρίζει σε δήλωσή του ο κ. Νίτσας και προσθέτει: “Ανέφερε δε ως παράδειγμα γιατρό με ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ ο οποίος ωφελείται μετά την αλλαγή -από την παρούσα κυβέρνηση – της ασφαλιστικής ρύθμισης που εκείνος είχε εισάγει”.

Κύμα αντιδράσεων από ΠΙΣ, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς

“Δεν ξεχνάμε την 12η Μαΐου 2016, ημερομηνία ψήφισης του «νόμου Κατρούγκαλου» και ορόσημο της εγκληματικής καταστροφής όλων των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που είχε σαν αποτέλεσμα πέραν των άλλων και την μείωση των νέων συντάξεων κατά 40%” αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Πρόεδροι του ΠΙΣ, E.O.O., ΠΦΣ, Π.Κ.Σ.

Και καταλήγουν: “Δεν ξεχνάμε επίσης ούτε τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων , την κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών , την επιβολή του μέτρου της προσωπικής διαφοράς , ούτε την κατάργηση του κλάδου των μονοσυνταξιούχων.

Οι «διαψεύσεις» και τα ψελλίσματα του κ. Κατρούγκαλου περί προσωπικών απόψεων ούτε μας πείθουν ούτε μας καθησυχάζουν.

Οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν αντέχουν εκ νέου «φωστήρες» και «σωτήρες» από όπου και αν προέρχονται”.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ